Najvažnija stvar prije predstave

Što je najvažnija stvar koju morate napraviti sa svojim djetetom prije predstave?
Odgovor bi Vas mogao iznenaditi!

Jučer smo igrali prvu matineju "Priče o vodi" u novoj godini. Radim na blagajni i ulaze mama, tata i djevojčica. I djevojčica ima onaj poznati izraz straha od nepoznatog kojeg toliko često vidim na licima djece kad prvi put dolaze u kazalište.

Nemaju s čime povezati imenicu "kazalište". Je li to drugo ime za doktorsku ordinaciju? Ili tajni naziv odraslih za najgore moguće iskustvo? Nepoznato je, puno nepoznatih ljudi, ide se na nekakvu predstavu. Sve je novo, sve je nesigurno.

Ova obitelj došla je 10ak minuta prije predstave. 10 minuta nakon - svaki je strah nestao, a kad su se otvorila vrata gledališta - samouvjereno je djevojčica koračala prema dvorani, a strah je zamijenila ona radnosna znatiželja. Okrenula se prema svojim odraslima, primila ih za ruku i zajedno su zakoračili u čaroliju.

Ne moram vam reći da je ta ista djevojčica bila i među zadnjima koja je izašla iz kazališta.

Zašto?

Ja znam da je kazalište najsigurnije mjesto na svijetu. I želim da svaka osoba to zna. Mala scena je mjesto igre. Slobode. Maštanja, opuštanja. Uživanja u povezanosti, u ljudskosti. U svijetu.
Zato je naše kazalište strukturirano na način na koji je strukturirano. Kad uđete, ne ulazite odmah u, za djecu, veliku dvoranu sa puno sjedala gdje postoje očekivanja.

Naš foyer, kojeg ja radije zovem "dnevni boravak" osmišljen je na način da pomogne djeci. Slikovnice, instrumenti, bojice i papiri za crtanje, tepisi, dekice, kauči, i naravno - aparat za kavu za odrasle.
I zato je najvažnije prije predstave - doći ranije. Kad vam kažemo da dođete 10 minuta ranije, to nije zbog nas. To je zbog vašeg djeteta. I vas. Da smanjimo stres, užurbanost. Da dijete dobije vrijeme smiriti svoj živčani sustav. Početi upoznavati pojam kazališta korak po korak. Da se prvo susretne s nečim poznatim. Da omogućimo što snažniji osjećaj sigurnosti. Mogućnosti igre. Radoznalosti. Tih 10 minuta u igri, istraživanju ili samo - sjedenju u kutu i promatranju - može napraviti svu razliku.
Jer kad i dijete nije zainteresirano za predstavu, nije raspoloženo za predstavu - i dalje je kazalište prostor za poznate aktivnosti. Za izražavanje. Igru. I polako "kazalište" postaje ono toplo mjesto. Gdje se mogu igrati, svirati, crtati, istraživati ili samo - biti.

Bez obzira na predstavu.

Zato dođite ranije. Barem 10 minuta. Nema važnije stvari koju možete napraviti.

A kava s našeg aparata je stvarno dobra!

 

Danas na programu