22.08.2011.
Zašto sam odlučila glumiti da nisam iz Zagreba
Povezivanje turizma i kulture već je punih 13 godina važna tema u Hrvatskoj (pa tako i Zagrebu), ali u Koncertnoj direkciji Zagreb za to, očito, nisu čuli.

originalno objavljeno na blog.vecernji.hr

"Slamku spasa" piše Vitomira Lončar

Ponovno Zagreb.
Ljeta (da ne kažem odmora) - kao da nije ni bilo… Što se može, takav posao… Baviš li se (privatnim) kazalištem, nikada ne možeš sve ostaviti iza sebe i reći - sad se odmaram! No, ne žalim se, svatko može u odlučujućem trenutku svog života izabrati što želi biti. Službene teorije kažu da svi na svom profesionalnom planu imamo na izbor četiri mogućnosti: biti zaposlenikom, baviti se samostalnom djelatnosti, biti poduzetnikom ili pak ulagačem. Odavno sam odabrala ovo drugo: postati i ostati samostalna. A u paketu s tim ide, hm… što već ide. Pa i to da odmora NEMA - baš nikada.
Što me još uvijek čini sretnom.
I kao što sam već rekla, vratila sam se u Zagreb.
Da se ne bih našla pred nekom raskopanom/zatvorenom ulicom, odem na internetske stranice Grada pogledati kojih mi se kvartova (zbog radova) valja kloniti dok život ne uđe u normalu. Čekajući da mi se na padajućem izborniku na www.zagreb.hr pojavi PRIVREMENA REGULACIJA PROMETA, naiđem na obavijest da se isplaćuje naknada za novorođeno dijete (što baš i nije moja tema), a za oko mi zapne poveznica ZAGREBAČKO KULTURNO LJETO. Već pogađate, promet me namah prestao zanimati i okrenuh se, naravno, kulturi.
A kad tamo… Ajoooj!
Ne pamtim kada sam vidjela nešto šlampavije i manje profesionalno. Popila sam čašu vode i - krenula u analizu.
Dakle, čim Grad na svojoj naslovnici u padajućem izborniku IZDVAJA neki segment, to znači da događaj spada u nešto važno i aktualno za nas, ponosne građane glavnoga grada Republike Hrvatske, ali i za potencijalne putnike namjernike.
Uzbuđeno čekam da se otvori naslovnica… i… otvorila se!
Hm… likovno oblikovanje baš ne obećava mnogo.
Nude mi se rubrike: glazba, kazalište, film, izložbe, centri za kulturu te parkovi i ulice. Naravno, idem na kazalište! A tamo odmah uočim tri PRIVATNE inicijative (Zagrebačko histrionsko ljeto, Ljetne noći teatra Exit i Scena Amadeo), a od javne ponude samo - PIF, koji počinje 5. rujna. Ni jedno jedino javno kazalište nema na programu apsolutno ništa tijekom cijelog (kulturnog) ljeta, ali o tome sam već pisala pa se neću ponavljati.
Dobro… Idem pogledati što se nudi na PIF-u, ali na linku je samo - izbor iz programa, točnije, raspored za ČETIRI predstave. Kliknem na poveznicu za cijeli program - ne radi. Odem na stranicu na engleskom jeziku, misleći, PIF je međunarodni festival pa su možda postavili cijeli program samo na engleskom, ali, vidi čuda, od cijelog (šturog) teksta postavljenog na stranicama na engleski je prevedena samo JEDNA RIJEČ: opširnije. Pa mi se lijepo pojavi READ MORE - i opet sve na hrvatskom. Ne mogu vjerovati… Stvarno su se potrudili da stranci saznaju više o najvećem i najstarijem međunarodnom festivalu lutaka u našoj zemlji!
Odem pogledati na IZLOŽBE - nema ni jedne jedine riječi (izložbe) pa pomislih, ovi su još gori od kazališta… Kliknem na FILM, pojavi se Kolovoz na Sceni Gradec (bez programa) i Fantastic Zagreb koji je završio 9. srpnja - također bez programa. O filmskom programu u MSU koji se svakodnevno događa - ni slova. Što se glazbe tiče, sve je što se nudilo u metropoli (prema ovom izvoru) završilo je u srpnju. Osim Medvedgradskih glazbenih večeri koje u kolovozu, kako piše, imaju na programu jedan koncert, jedan su imale u srpnju i isto toliko (JEDAN) imat će u rujnu. Sveukupno tri koncerta… (Ovo je zaista bilo teško zbrojiti.)
Kliknem na VIJESTI - prazna stranica…
E, sad mi je već jasno da je ta prazna stranica sukladna praznini nečega što se tako pompozno i preuzetno naziva ZAGREBAČKIM KULTURNIM LJETOM.
Pa krećem u potragu za glavnim organizatorom ove sramote. Pogađate, stranice O NAMA nema, ali zato pri dnu piše - Koncertna direkcija Zagreb, 2011. Pa je za pretpostaviti da su oni glavni i odgovorni za cijelu ovu traljavu priču.
Što je, dakle, Koncertna direkcija Zagreb?
Javna ustanova u vlasništvu Grada Zagreba s, kako sami kažu, gotovo 60 godina iskustva. Ima 20 zaposlenika koji se financiraju iz gradskog proračuna, kako stoji u službenom Izvještaju Grada za 2009. godinu. Za 2010. godinu izvještaj nije javno objavljen pa vam, ne svojim nemarom, nudim podatke koji nisu baš "friški". Još pet zaposlenika financirano je iz državnog proračuna. Ukupan je prihod u 2009. godini ove ustanove, koja je nekim čudom (da ne kažem neku težu riječ) preživjela tranziciju, bio preko 23 milijuna kuna. Od toga je gotovo 15 milijuna bilo iz sredstava poreznih obveznika. Nije nevažno spomenuti da je manifestaciju Zagrebačke ljetne večeri (kako piše u Službenom glasniku Grada Zagreba) u 2009. godini sveukupno posjetilo 2496 posjetitelja, a za nju je Grad izdvojio 1.145.000,00 kuna, što po posjetitelju iznosi sufinanciranje od preko 458,00 kuna!
A za sav taj novac mi se, građani i kulturnjaci Grada Zagreba, moramo crvenjeti jer našu kulturu predstavljaju na način na koji se više ne može predstaviti ni jedan razred u osnovnoj školi. Ma koji razred - jaslička grupa! Čak i ta djeca rade informativnije i kvalitetnije internetske stranice nego ova o kojoj danas pišem.
Usput, Koncertna direkcija Zagreb organizator je i već više puta u medijima spominjane manifestacije YESEN U ZAGREBU - MEĐUNARODNI MULTIKULTURALNI SUSRETI, a na internetskim stranicama YESENI danas, 21. kolovoza 2011. možete pronaći program za - 2010. godinu.
O dodatku imena manifestacije u kojem se spominje multikulturalnost, danas neću pisati. Radi vlastita zdravlja.
Ne mogu ne primijetiti da se Koncertna direkcija Zagreb bavi i ZASTUPANJEM umjetnika. Tako piše. To bi trebalo značiti da su i neka vrsta - agencije. Hm… Čudna djelatnost za javnu ustanovu… Onda ugledah i popis umjetnika koje zastupa, a među njima ima i zaposlenika - drugih javnih ustanova(?)! Organizacijskim modelima subjekata u kulturi bavim se već godinama, ali ovako nešto nigdje i nikada nisam vidjela. Da jedna JAVNA USTANOVA zastupa umjetnike koji imaju ugovor o radu S DRUGOM JAVNOM USTANOVOM.
Pa tko je izmislio ovog Frankensteina od javne ustanove? ŠTO JE OVO? Sanjam li ja?
Uf… Idemo mi natrag…
Povezivanje turizma i kulture već je punih 13 godina važna tema u Hrvatskoj (pa tako i Zagrebu), ali ovi u Koncertnoj direkciji Zagreb za to, očito, nisu čuli. Za početak, menadžmentu tog mastodonta bez jasno definirane misije i vizije, predlažem da pročita dvije knjige koje bi im mogle (kada bi samo htjeli) pomoći u razmišljanjima kako predstaviti naš Grad putem kulture u boljem svjetlu, a to su: Hrvatska kulturna politika: Od prepreka do mostova koju je uredio Charles Landry (iz 1998. godine) u izdanju Ministarstva kulture RH te Abeceda kulturnog turizma Daniele Angeline Jelinčić iz 2009. godine u izdanju Meandra.
I da se vratim na sam početak, odnosno, na odabir u profesionalnom životu: biti zaposlenikom, obavljati samostalnu djelatnost, biti poduzetnikom ili ulagačem? Jad i bijeda internetske stranice Zagrebačkog kulturnog ljeta u izvedbi Koncertne direkcije Zagreb jasno pokazuje da se menadžment odlučio za - prvu kategoriju: zaposliti se u javnoj ustanovi, uživati u odmoru na račun poreznih obveznika, a bez ikakve odgovornosti prema onima koji sve to financiraju.
Jedino što me muči jest pitanje: kako tom menadžmentu (ako ga tako uopće možemo nazvati) nije neugodno što nas na ovakav način bezočno sramoti?
O odgovornosti ovoga puta uopće neću govoriti.
Samo ću se do daljnjega praviti - da nisam iz Zagreba i da sve ovo zajedno nema veze sa mnom. Već odavno nam je postalo prirodnim crvenjeti se - zbog drugih.

 

Danas na programu