30.11.2015.
Vitez je „viteški“ uvrijedio 40 tisuća oboljelih i - postao predsjednik!

originalno objavljeno na blog.vecernji.hr
"Slamku spasa" piše Vitomira Lončar

Nik -titanik -vitez
NIK TITANIK, izvor, 24 sata

Po izazvanoj reakciji prošlotjedna me Slamka podsjetila na pojedine tekstove koje sam objavljivala prije otprilike tri godine, nakon kojih su me gotovo svakog ponedjeljka posjećivale različite inspekcije ne bi li utvrdile nepravilnosti zbog kojih Malu scenu treba zatvoriti.

Kao što se vidi, nismo zatvoreni.

Jer nijedna inspekcija nije utvrdila ni jednu nepravilnost.

Kao i tada, i ovaj je ponedjeljak, umjesto protuargumenata na moje pisanje i iznošenje dokumenata o dubioznom osnivanju novog centra u kulturi u Gradu Zagrebu – onog u Histrionskom domu – donio odmazdu.

I to – na osobnoj razini.

Na povratku iz Beča, s iznimno uspješnoga gostovanja naše operete Momci na brod, dočekalo me pismo Zlatka Viteza upućeno sa službene adrese Histriona na službenu adresu Male scene:

DRAGA BUCKA, najiskrenije Te savjetujem, kada imaš epileptične napade,

okani se pisanja svojih kolumni, jer Ti to još više ugrožava zdravlje.

Zabrinuti Zlatek

Gledala sam poruku u šoku i nevjerici.

Umjesto argumenata i dokumenata koji bi demantirali vrlo ozbiljan tekst objavljen u prošloj Slamci spasa, Vitez me odlučio diskriminirati i stigmatizirati.

Kako kaže poslovica –  «Da se Turci ne dosjete».

Ukratko ću opisati daljnji slijed događaja:

Upozorenje, Daje Se

  • 28. studenoga proslijedila sam Upozorenje Pravobraniteljice gradonačelniku Bandiću koji se i dalje nije očitovao. Valja napomenuti da je sam donio uredbu da se svi njegovi uredi na predstavke građana imaju očitovati u roku od 24 sata. To očito ne vrijedi za njegov Ured koji se do danas nije očitovao.
  • 28. studenoga epileptolog i neurolog dr. Hrvoje Hećimović uputio je pismo Zlatku Vitezu kojim ga poziva da se pridruži akciji destigmatizacije osoba oboljelih od epilepsije koja je u tijeku, a koje prenosim u cijelosti.

Hecimovic Vitezu

Vjerujem da će, s obzirom na to da živimo u demokratskoj državi s određenim civilizacijskim dosezima, ovaj aspekt cijele priče završiti isprikom svima oboljelima od epilepsije u Hrvatskoj i smjenom Viteza s funkcije savjetnika za kulturu Milana Bandića.

No, da se ne bi iz vida izgubio glavni razlog cijele ove strke, vraćam se na pretvaranje Histrionskog doma u centar za kulturu koji će osnivati GD Histrioni i Grad Zagreb. Ako ovaj prijedlog prođe Skupštinu 1. prosinca, svojim potpisima osnivanje nove javne ustanove potvrdit će Milan Bandić i Zlatko Vitez.

U ponedjeljak, 23. studenoga i Teatar.hr donio je svoju analizu ovoga suludog osnivanja novoga centra za kulturu, a također i u tekstu Kako, zapravo, posluje GD Histrion, priložena je analiza poslovanja Vitezove glumačke družine za prošlu godinu.

Bilancu je moguće naći na stranicama Ministarstva financija.

Dakle, ponovno se radi o – činjenicama.

Prošlu je godinu GD Histrion završio s viškom prihoda od 1.777.103,00 kuna. Za hladni pogon potrošeno je 347.697,00 kuna. Dodamo li tome još 124.623,00 kuna zakupnine, dobivamo iznos od 472.320,00 kuna za hladni pogon. Postavlja se pitanje, zbog čega će već sljedeće godine ti troškovi porasti na 1,2 milijuna kuna, koliko je predviđeno u proračunu Grada Zagreba, a što je i razlogom osnivanja nove javne ustanove u kulturi?

Nema drugog odgovora osim da povećanje odnosi na osobne dohotke novozaposlenih osoba. Naime, prostor od 1322 kvadratna metra neće se povećati niti su energenti poskupjeli.

Ponavljam, u eri zabrane zapošljavanja, novi centar dobit će nove zaposlenike u javnom sektoru.

Iz proračuna su Histrioni prošle godine dobili 2.242.500,00 kuna, a od Grada Zagreba 1.777,103.00 kuna.

Histrion FI

Kada bi se napravila evaluacija po svim kriterijima, temeljita analiza, moglo bi se vidjeti što je zapravo potrebno učiniti u ovom slučaju.

Jasno je da ni Bandića ni Viteza ne zanimaju analize.

Čemu gubiti vrijeme na takve stvari?

Daj milijun i dvjesto – i nosi!

I zaposli u javnoj ustanovi još nešto svojih jarana.

Idemo dalje.

Tražeći na stranicama Grada Zagreba podatke o financiranju, kriterijima i izvještajima o financiranju kulture, naišla sam na novu, hm, zanimljivost.

Pri Uredu za kulturu Grada Zagreba formirano je novo vijeće za kazališnu djelatnost.

Sad, molim vas, sjednite.

U dokumentu piše:

Za predsjednika Vijeća za kazališnu djelatnost imenuje se:

  • Zlatko Vitez

Za članove Vijeća za kazališnu djelatnost imenuju se:

  • Almira Osmanović
  • Joško Ševo
  • Snježana Abramović Milković
  • Ivica Prlender.

Ne samo da je Zlatko Vitez ove godine postao savjetnikom za kulturu Gradonačelnika, nego je odnedavno postao i predsjednik Vijeća za kazališnu djelatnost!

Lijepo.

Moglo bi se reći, sposoban je čovjek, pa zašto ne!

E, zato – jer je protuzakonito.

Još 22. prosinca 2004. godine Grad Zagreb donio je Odluku o osnivanju kulturnih vijeća radi predlaganja ciljeva kulturne politike Grada Zagreba i mjera za njezino provođenje, a posebice predlaganja programa javnih potreba u kulturi za koja se sredstva osiguravaju u proračunu Grada Zagreba...

U tom dokumentu (dostupnom na internetu), u članku 5. možete pročitati da se članovi regrutiraju putem javnoga natječaja. Premda temeljito pratim zagrebačku kulturu, javni natječaj za 2015. godinu mi je – promaknuo.

Kulturna vijeća - Grad Zagreb

Pitam se, je li ga uopće bilo?

Zna li netko?

Moguće da sam ga previdjela.

No, ista Odluka u istom Članku 5. donosi i sljedeću odredbu:

Član vijeća ne može biti osoba koja ima udio u vlasništvu ili sudjeluje u upravljanju pravne osobe koja obavlja djelatnosti u kulturi s područja kulturnog vijeća.

Je li netko pročitao Odluku koja je prošla gradsku Skupštinu i na snazi je već gotovo 11 godina?

Da jest, Zlatko Vitez danas ne bi mogao biti predsjednik Vijeća za kazalište, a također ni Snježana Abramović Milković (ravnateljica ZKM-a) ne bi mogla biti članicom.

Ali koga u ovom našem kazališnom kaosu briga za važeće izglasane odluke objavljene u Službenom glasniku!

Osobni interes – jedini je interes u ovomu poremećenom sustavu.

Pa je sukladno tome i osobno diskreditiranje jedini način na koji sudionici tog poremećenog sustava mogu i reagirati.

Da perfekturiram: Zlatko Vitez savjetnik je za kulturu Milana Bandića. Dakle, savjetuje ga po pitanju kulture u cijelome Gradu. Kao predsjednik Vijeća za kazališnu djelatnost predlaže ciljeve kulturne politike, financiranje programa, a u to spada i osnivanje novih ustanova u kulturi. Dakle, kao predsjednik Vijeća (a i kao savjetnik) ima ovlasti predložiti Bandiću osnivanje novog centra za kulturu. Vitez je ujedno osnivač i ravnatelj privatnog kazališta, a i jedan od osnivača nove ustanove u kulturi i njezin privremeni (budući) ravnatelj. Kako piše u prijedlogu Ugovora. A također i osoba koja će odlučivati o izboru novog ravnatelja.

Ako netko može izbrojiti količine sukoba interesa u ovoj kombinaciji, zaslužio je Nobela!

Ali što nama znači sukob interesa?

Ma dajte! Koga je briga za to!

Gradonačelniče Zagreba, hoćete li po žurnom postupku reagirati i uskladiti s Odlukom iz 2004. Vijeće za kazališnu djelatnost, otkloniti sukobe interesa koje ste integrirali u sustav, ili ćete i to prevesti kao «telefonski razgovor između savjetnika i Vitomire Lončar» kojim se jedan gradonačelnik ne može baviti, a pisma ionako ne dobivate?

Jeste li, Milane Bandiću, ikada čuli da je i onaj koji drži ljestve lopovu – jednako tako lopov?

Jedino je pitanje, tko kome u ovoj priči drži ljestve.

I tko će s njih prvi pasti.

Važno je, Milane Bandiću, da ste jučer na 3. Dnevniku rekli novinarima da malo počuvaju dostojanstvo gradonačelnika... Budite malo u mojoj koži. Malo dostojanstva neće svima škoditi. Nije na odmet.

Milane Bandiću, a što je s dostojanstvom građana Grada Zagreba?

Građani nisu tu zbog gradonačelnika, nego je obrnuto.

Brinete se za svoje dostojanstvo.

Što je s dostojanstvom osoba s invaliditetom?

Ispriku i dalje ne čekam samo ja nego 40 tisuća oboljelih od epilepsije u Hrvatskoj, majke djece s teškim oblikom epilepsije okupljene u udruzi Dravet i svi ostali misleći građani Zagreba i Hrvatske.

Vi ste na potezu!

Čitatelji Slamke, još uvijek možete potpisati Peticiju za smjenu Zlatka Viteza s mjesta savjetnika za kulturu Gradonačelnika Zagreba.

P. S. Državna revizija objavila je izvještaj o radu Ministarstva kulture koji je proveden od 8. lipnja do 28. listopada ove godine. Sjećate li se prošlogodišnjeg izvještaja koji su i Slamka i Teatar.hr objavili još u studenome 2013., a na temelju kojeg je Andrea Zlatar Violić morala odstupiti (tek) u ožujku 2015.? Dakle, nećete vjerovati, ali Ministarstvo kulture ponovno je dobilo uvjetno mišljenje! Dobra vijest jest da ne odlaze više na bankomat da bi izvadili novac sa službenih kartica i bolje knjiže izvanbilančne zapise o dva sudska spora. Također je u postupku pravilno knjiženje naknada za rad Vijeća. No upravo je nevjerojatno da čak sedam (7!) nepravilnosti koje su trebali ispraviti iz prošloga razdoblja – nisu ni počeli rješavati! Pogledajte sami. I čudite se. A također piše da je proračun za kulturu bio – dodatno smanjen. Što nismo ni znali.

Nadam se samo da više nikada neću čuti trijumfalni govor Zorana Milanovića da su napravili čudo u prošlom mandatu. 

MK 2014 Revizija

 

Danas na programu