25.02.2013.
Sumrak demokracije iliti «Vrana vrani oči ne vadi»
Moram priznati da me je sada, prvi put, uhvatio STRAH od toga tko nam vodi državu, grad, i u kakvom će svijetu živjeti moje dijete.

originalno objavljeno na  blog.vecernji.hr

"Slamku spasa" piše Vitomira Lončar


Nekidan sam na Facebook-u vidjela neku sličicu na kojoj je pisalo: «Kada ste posljednji put radili nešto - prvi put?».

Pokušala sam se sjetiti kada je to bilo i ništa mi nije palo na pamet.
Ali, u međuvremenu se situacija promijenila i sada vam sa stopostotnom sigurnošću mogu reći da znam: posljednji put sam nešto radila prvi put u četvrtak, 21. veljače ove godine: gledala sam izravni prijenos 47. sjednice Skupštine grada Zagreba.
Dragi čitatelji Slamke spasa, bio je to nadnaravan doživljaj.
Mislim da nitko ne bi smio umrijeti prije nego prođe kroz to iskustvo.
Gledanje prijenosa sjednice gradske Skupštine spada u red nezaboravnih doživljaja u životu, kao odlazak u prvi razred osnovne škole, prvi poljubac ili vjenčanje, na primjer.
Evo izvještaja.
U životu sam gledala velik broj kazališnih predstava, i to po cijelome svijetu, ali tako fantastične kakva je ova bila - nikada! Režija ovog događaja zaslužila je Tony i Olivier nagrade zajedno!
Kad bi samo desetina te kreativnosti ušla i u naše teatre, bili bismo prvaci svijeta u kazalištu.
Naučila sam na ovoj studiji slučaja i značenje poslovice: «Vrana vrani oči ne vadi». Iliti, onoga trena kad se počneš baviti politikom, postaneš jednak kao i svi ostali (u politici), bez obzira na to kojoj opciji pripadaš.
Sve «vrane» odreda «tuku u istu tamburu».
Premda su imenovanja za «naše» područje (ravnatelji kazališta) bila pod točkama 56 (Kerempuh), 59 (Komedija) i 60 (Zagrebačko kazalište lutaka), naša «predstava» počela je već kod točke broj 54.
A to je bio izbor ravnatelja Dječjih vrtića grada Zagreba.
Pitate se sad, pa kakve veze imaju vrtići s kazalištima?
E, nećete vjerovati, imaju.
Joj, nemojte odustati od daljnjeg čitanja, jako je napeto!
Naime, osam (8) vrtića trebalo je dobiti nove ravnatelje/ravnateljice. Od njih osam, tri je kandidatkinje Odbor za imenovanje, unatoč prijedlogu matičnog Odbora, «prebacio» iz skupine koja se bira na mandat od četiri godine u skupinu za «v. d. izbor», odnosno, na godinu dana.
Obrazloženje?
Ako pogledate obrazloženja na internetskim stranicama Skupštine, ne možete zaključiti o čemu se radi.
Međutim, ako ste pratili izravan prijenos, ili ako čitate svaku pojedinu biografiju kandidata, sve vam je jasno. Naime, sve (potencijalne) v. d. kandidatkinje rođene su 1949. godine, što znači da ih malo vremena dijeli od mirovine. I što će im puni mandat kad ionako najkasnije 31. prosinca u godini kad navršavaju 65 godina odlaze u mirovinu?
Sad počinje predstava!
Jedna po jedna zastupnica, iz svih mogućih stranaka, javlja se za riječ i govori o diskriminaciji žena. Javlja se i zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević i obraća se cijeloj Skupštini govorom tipa «sramotno je kako ova Skupština diskriminira…», što izaziva revolt zastupnika. Replike padaju na sve strane, užarilo se, upalilo, povišeni tonovi… Zastupnica Paliković Gruden upozorava da je «pred nama još 14 imenovanja i moramo imati jednake kriterije», a Pavičić Vukičević dodaje da «ako je netko uistinu izvrstan, zašto ne bi radio dokle može?».
I ja bih uistinu povjerovala da su se ženske zastupnice digle na zadnje noge i tražile ženska prava da nije izgovorena rečenica kako su i PROŠLE GODINE kandidatkinje na jednak način PREBACIVANE u v. d. status i NISU dobile puni mandat.
Hm, pitam se, pitam, zašto su prošle godine zastupnice dopustile diskriminaciju, a ove su se godine tako uzrujale? Lani nisu, a danas inzistiraju da se IZVRSNOST NAGRAĐUJE i da oni koji su uistinu dobri mogu ostati do kraja mandata, a ne da s 65 moraju u mirovinu jer je «taj pritisak mladosti već postao nepodnošljiv», kako smo čuli u izravnom prijenosu od zamjenice gradonačelnika Pavičić Vukičević.
Ah, trebam li vam uopće govoriti da kandidate predložene za ravnatelje kazališta Kerempuh (1948. godište), i Komedija (1949. godište), Odbor za imenovanje NIJE prebacio u v. d. kategoriju, kao što je to učinio s ravnateljicama dječjih vrtića koje su bile istoga godišta?
To se, valjda, podrazumijeva.
I kad je atmosfera došla do usijanja i pomislih da će početi «letjeti perje», nepoznat netko, a u prijenosu se to uopće nije čulo, zatražio je stanku uime Kluba zastupnika Nezavisne liste Tatjane Holjevac.
Na 10 minuta.
Upamtite ovo. Važno je za poslije.
Ponavljam, ovo mi je bio tek prvi prijenos Skupštine u životu pak nisam shvatila «kvaku 22».
Čekam ja nestrpljivo što će se dogoditi i kako će se nastaviti rasprava nakon tih konzultacija zbog kojih se tražila stanka…
I?
NIŠTA!
Svi su se u klupe vratili mrtvi hladni!
Pita Bernardić, predsjednik Skupštine, hoće li netko reći zašto je sazvana stanka?
Muk.
Kaže on, onda idemo dalje, prelazimo na glasanje.
GLASANJE?! Otkud sad glasanje USRED RASPRAVE, upitah se u šoku ne shvaćajući da je rasprava upravo tom stankom i - završila.
Bernardić nastavlja:
Tko je ZA da sve tri kandidatkinje idu u puni mandat?
I odoše sve ruke u zrak bez čitanja pojedinačnih obrazloženja!
Sve su izvrsne! (Neću griješiti dušu, možda i jesu).
I sve su tri «sporne ravnateljice», redom 49. godište, dobile puni mandat!
A onda se krenulo dalje.
Tko je ZA da se ravnateljem Kerempuha imenuje na četiri godine Dušan Ljuština?
30 za, 2 suzdržana. Dušan Ljuština, Glibodol, 1. listopada 1948. godine. Ravnatelj kazališta Kerempuh od 1982. godine.
Tko je ZA da se Nikola Pavlović izabere na četiri godine?
Jednoglasno. Nikola Pavlović, Trebižat, 9. kolovoza 1949. godine. Ravnatelj kazališta Komedija od 1989. godine.
Nitko nije čitao ni životopise ni obrazloženja, ni godine niti predlagao v. d. status.
Niti je komentirao «izvrsnost».
Ni muški ni ženski zastupnici.
Mašala!
Polako mi je počelo «svitati» što se dogodilo. Čista petica iz režije, rekla sam vam!
Na red dolazi famozna 60. točka dnevnoga reda: izbor za ravnateljicu Zagrebačkog kazališta lutaka (ZKL).
Nadam se da me pratite. Znam, čini vam se da je danas jako duga Slamka, ali što mogu, ne ide kraće…
Moram se vratiti oko tjedan dana unatrag kad se na internetskoj stranici dnevnog reda Skupštine «ukazala» točka za izbor ravnatelja ZKL-a. Naime, postavljen je samo program i životopis Ljiljane Štokalo kao odabrane kandidatkinje (od njih 8 koji su se natjecali), a dokument pod imenom «dopis predlagatelja» nije se mogao otvoriti. Nećete vjerovati, ali nije ga moguće otvoriti ni danas! U trenutku kada je Štokalo već bila na stranicama kao PREDLOŽENI KANDIDAT, ni jednog drugog obveznog dokumenta za imenovanje na stranicama nije bilo, a NIJE NI MOGLO BITI, jer se još nije bio sastao ni Odbor za kulturu ni Odbor za imenovanja, svoje mišljenje nije dao ni Ured za kulturu, a niti je Gradonačelnik razmotrio dokumentaciju! Dakle, odluka o izboru Štokalo DONESENA je još sredinom prošloga tjedna, i to PRIJE sjednica SVIH OSTALIH INSTANCA! Iliti, na PRVOM stupnju procedure!
Što će daljnji tijek događaja i dokazati.
Ukratko: u ponedjeljak, 18. veljače sastao se Odbor za kulturu. Na Odbor je predsjednik Kazališnoga vijeća ZKL-a Žarko Savić donio podatke o (ne)dolascima na posao predložene kandidatkinje Štokalo za 2011. godinu iz kojih je razvidno da je Štokalo u godinu dana na poslu boravila slovom i brojkom 96 sati. Od očekivanih i Ugovorom o radu utvrđenih preko dvije tisuće sati!
Rasprava je završila tako da su, bez obzira na navedene podatke, članovi Odbora iz SDP-a Marin Knezović i Srđan Subotić te Dinka Pavelić iz Nezavisne liste Tatjane Holjevac (sjećate se ove famozne Liste iz rasprave o vrtićima?) glasali ZA Štokalo, predstavnica HDZ-a Margareta Mađerić glasala je PROTIV, a predsjednik Odbora Zvonko Maković s Nezavisne liste Josipa Kregara bio je SUZDRŽAN. Dakle, Štokalo s većinom glasova ide dalje u proceduru. Odbor je DONIO I ODLUKU da se od Ureda za kulturu traži da provjeri i eventualno dokumentira podatke o nedolasku na posao Lili Štokalo koje je predočio Žarko Savić, da ih se povratno pismeno obavijesti o rezultatima, a oni će ih razmotriti. Dakle, od ponedjeljka do četvrtka bilo je dovoljno vremena da Ured za kulturu sve istraži i pripremi.
Usprkos traženju (i nedobivanju) dodatnih, vrlo važnih, podataka, sljedećeg dana, u utorak 19. veljače, Odbor za imenovanje na čelu kojeg je Zvane Brumnić (SDP) donosi odluku da se podrži prijedlog i da se Štokalo imenuje na četverogodišnji mandat. Iz mišljenja ovog Odbora saznajemo i to da je u međuvremenu Gradski ured za kulturu također dao pozitivno mišljenje za Štokalo.
Idemo dalje.
Prije glasanja za Štokalo, Bernardić (SDP) dao je riječ Žarku Saviću koji je i pred cijelom Skupštinom ponovio podatke o «radnim» navikama Štokalo, o nedolaženju na posao, o gubicima koje je stvorila na Sceni Travno za koju je bila zadužena, o plaći od 13 tisuća kuna i o mišljenju dijela zaposlenih koje Savić predstavalja, da zbog svega navedenog ne bi trebala voditi ZKL u narednom razdoblju.
Sad su se tu spominjala i tri pisma, mailovi i slično što su Savić i još neki kolege slali svim zastupnicima, i to pod punim imenom i prezimenom.
Paliković Gruden tražila je da sve uđe u zapisnik.
Uglavnom, Bernardić je pitao Makovića hoće li nešto reći. Maković se u početku nećkao, a onda je izašao za govornicu i rekao da je on o tome pisao (u privatnom tjedniku, nap. a.) još prošle godine i upozoravao da je ZKL skladište za islužene kadrove ostalih gradskih kulturnih institucija, ali da nitko nije reagirao.
I da je sada - kasno.
Hm, kako kasno ako još nije bilo glasanja, mislim si ja?
Ono što Maković NIJE objasnio za skupštinskom govornicom jest zašto kao predsjednik Odbora za kulturu ta svoja saznanja NIKADA NIJE POSTAVIO NA DNEVNI RED SVOG ODBORA i zašto NIKADA nije o tome obavijestio pročelnika Ureda za kulturu Lovrića ni gradonačelnika Bandića? Ako je u ponedjeljak, 18. veljače, kao predjednik Odbora za kulturu mogao te podatke tražiti od Ureda za kulturu, zašto to nije učinio i prije? Nije li mu to bila DUŽNOST?
Nakon Makovića krenuše se javljati govornici, a otprilike 90% njih je govorilo o Upravnom umjesto Kazališnom vijeću iz čega je bilo razvidno da uopće nisu upućeni u problematiku kazališta, nego samo u svoje stranačke interese. Važnije im je bilo prepucavati se čijih je više kadrova «uskladišteno» u ZKL-u, onih od HDZ-a ili SDP-a, i tko je prvi počeo. Bljak. U toj sam «važnoj» raspravi iz usta zastupnika do kojih sam nešto i držala i koji su mi odavali dojam ozbiljnih i pametnih ljudi, čula takvih bljuvotina da me želudac boli i danas. Radi se, naravno, o SDP-ovcima koji su svoju kandidatkinju gurali na takve načine da mi je bilo neugodno i gledati i slušati.
Reklo bi se - DNO DNA.
E, a onda je došao na red Ivica Lovrić koji je izjavio da je za «slučaj» čuo tek na dan sjednice u 10 sati! Postalo je zanimljivo jer je očito da između Skupšine i njezinih Odbora dostava s Gornjeg grada do Ilice 25 putuje poštanskom kočijom ili golubovima preko Arktika ili Antartika, a i da nemaju ni telefone, ni mobitele, ni mailove, a niti da ikako drugačije komuniciraju. U tri dana Lovrić nije NI ČUO da je trebao istražiti slučaj i očitovati se, kako piše u dokumentima! Ali, kaže, danas je dao nalog i oformio komisiju koja sutra (u petak) ide u ZKL istražiti stvar.
Paliković Gruden i Mađerić su tražile da se cijela točka odgodi do sljedeće sjednice, ali ma kakvi! Ponovno rasprava! SDP tvrdi da se radi o TRAČEVIMA. Ponovno Savić za govornicom objašnjava da su podaci koje je predstavio SLUŽBENI PODACI, ne TRAČEVI, da ih je pokojni ravnatelj Čubela prije smrti dao pouzdanoj osobi koja je te TEKE, u kojima je sve zapisano, spremila na sigurno mjesto.
Hm, ove su me TEKE jako zainteresirale. Naime, kad je u Malu scenu početkom svibnja prošle godine po anonimnoj prijavi stigla inspekcija, jedan od prvih dokumenata koji su tražili bila je upravo evidencija rada zaposlenih koja se po zakonu mora voditi. Svoju sam evidenciju isprintala i dala inspektoricama. No, da netko u 21. stoljeću vodi evidenciju rada zaposlenika JAVNE USTANOVE od 73 zaposlena djelatnika po TEKAMA, to mi je djelovalo sasvim nestvarno!
Zastupnike TEKE nisu čudile, ali je jedan SDP-ovac, u želji da dodatno pomogne kandidatkinji SDP-a Štokalo, izgovorio nebuloznu (i skandaloznu) rečenicu u smislu da je notorno kako kulturnjaci baš i ne dolaze revno na posao te dodao da je to uobičajeno i zapravo općepoznato. Na ovu suludu konstataciju burno je reagirala Paliković Gruden. Trebalo bi upitati tog SDP-ova genija kako misli da se u kulturi radi? Samo od sebe? Bez dolaska na posao? Predstave padaju s neba?
Netko je napokon pitao Lovrića kontrolira li itko gradske ustanove u kulturi i obrazovanju, na što je on odgovorio da ih ima oko 300 i da ne mogu oni sve to kontrolirati! Napokon mi je postalo jasno da se Ured već više od 9 mjeseci ISKLJUČIVO bavi kazalištem MALA SCENA i Vitomirom Lončar, a ustanove u vlasništvu grada ne kontrolira NITKO!
E, sad mi više nije žao što sam bolesna! Jer da sam bila zdrava, ne bih bila kod kuće i ne bih gledala ovaj prijenos i tko zna do kada bih se pitala koga se još osim mene kontrolira?
NIKOGA, dragi porezni obveznici! NIKOGA! JAVNE USTANOVE U KULTURI u Gradu Zagrebu ne kontrolira nitko! A nisu dužni davati ni godišnje izvještaje nego samo NA UPIT. Sada je razvidno da ih to NITKO NIKADA I NE UPITA.
I da ne duljim i ne zamaram vas više sumrakom demokracije kojoj sam putem interneta svjedočila, u jednom je trenutku Bernardić rekao da se prijeđe na glasanje. I?
Ostalo je povijest.
S 21 glasom ZA, 8 PROTIV i 2 SUZDRŽANA glasa Ljiljana Štokalo (SDP) imenovana je ravnateljicom ZKL-a. 
Ruku je digao i sam Bernardić. SDP.
Kako je ta cijela trgovina tekla i tko je s kim i zašto i kako i u koju svrhu trgovao od 54. do 60. točke Dnevnoga reda (a možda i više, samo ne poznajem problematiku) da bi se cijeli ovaj bijedni igrokaz održao, ja ne znam. Toliko pametna više nisam.

Ono što pouzdano znam jest da NIKOME ni iz jedne stranke nije palo na pamet da od smrti Nikole Čubele ZKL već više od mjesec dana NEMA ČELNU OSOBU, da nije postavljen v. d. niti je o tome raspravljano na Skupštini. NEMA ODGOVORNE OSOBE. O, da, navodno je pokojni ravnatelj Čubela napisao punomoć Zoranu Mužiću kojom ga opunomoćuje da umjesto njega vodi kazalište. Možemo još reći da je to bilo legalno dok je Čubela bio živ, ali nakon što je umro, ta je punomoć u potpunosti nelegalna! Pa nije mu ZKL bio «mamin» da ikoga opunomoćuje da ga vodi NAKON njegove smrti! To je JAVNA USTANOVA U KULTURI i samo VLASNIK, odnosno Grad Zagreb može dati nekom ovlasti da nakon smrti ravnatelja, kojem je mandat na snazi do prosinca 2013, vodi kuću! Već više od mjesec dana 73 zaposlena nemaju vodstvo, a Kazališno vijeće, koje nitko nigdje i ne spominje, ima VELIKE ovlasti i MORALO je poduzeti korake za legalnost poslovanja. Maković u HTV-ovoj emisiji Vijesti iz kulture (22. veljače 2013.) proziva ZAPOSLENIKE ZKL-a koji imaju ugovore o radu za posao koji obavljaju, ali ne proziva članove KAZALIŠNOG VIJEĆA Zvonka Festinija i Đorđa Kukuljicu koji su angažirani upravo RADI KONTROLE! Kad će već jednom i njih dvojicu netko pitati za junačko zdravlje i pozvati ih na odgovornost? Je li netko čitao Zakon o kazalištima i vidio koje su ovlasti Kazališnog vijeća? Ili Kazališno vijeće služi samo kao kulisa ili produžena ruka nekim interesnim skupinama koje su ga i postavile?
Ne, zastupnike ništa od toga ne zanima. Zanima ih samo kako što bezbolnije INSTALIRATI dogovorenu kandidatkinju, a sve što tome staje na put odbacuju kao TRAČEVE. Pak se pitam, kako se nitko nije oglasio da se radi o TRAČU kad je zastupnik Stjepan Horvat tražio da se ispita nenamjensko trošenje sredstava iz proračuna kazališta Mala scena, jer da je ČUO da se ondje piju vino i šampanjac, a Vitomira Lončar i Ivica Šimić da uzimaju novac poreznih obveznika? Nije se oglasio jer iza Male scene NEMA STRANKE, nego stoji samo RAD. Ali koga to briga! Iza Ljiljane Štokalo nema RADA, ali ima STRANKA. To je mnogo važnije. I korisnije. Zapravo, to je jedino važno. Mala scena uistinu je mala prema Velikim igračima.
Zanima me, kako se ti ljudi pogledaju ujutro u zrcalo?
Što vide?
Stranku?
Vojnika stranke?
Vjerojatno.
Možda vrana vrani oči ne vadi, ali vrana SAMA SEBI oči sasvim sigurno vadi da se ne bi vidjela u zrcalu. A osim očiju vadi si i mozak. Jer samo vrane bez mozga mogu se ponašati onako kako sam vidjela u izravnom prijenosu iz Skupštine.

P. S. Dana 8. veljače 2013. godine gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić verificirao je dopis Ureda za kulturu Grada Zagreba u kojem je utvrđeno da je kazalište Mala scena utrošilo sav ugovorom predviđen novac za 2011. godinu NAMJENSKI. Još jedna potvrda u nizu koja potvrđuje da Mala scena nije kriminalna organizacija nego kazalište koje posluje uredno, a da je sve što je prošlo preko glave Vitomire Lončar u proteklih devet mjeseci bilo orkestrirano granatiranje, iliti udruženi zločinački pothvat. Hoće li na sljedećoj sjednici netko postaviti zastupničko pitanje treba li netko snositi posljedice? I tko je za sve ovo ODGOVORAN?
I pitam se, hoće li netko uskoro postaviti zastupničko pitanje zašto JAVNO KAZALIŠTE Trešnja, na primjer, u proteklih GODINU DANA NIJE IMALO NI JEDNU PREMIJERU, a ova je Skupština ravnatelja izabrala u novi mandat JEDNOGLASNO?
Ili je i to razina TRAČA s kojom se ne treba baviti?

Moram priznati da me je sada, prvi put, uhvatio STRAH od toga tko nam vodi državu, grad, i u kakvom će svijetu živjeti moje dijete.

 

Danas na programu