04.11.2014.
Otvoreno pismo Zoranu Milanoviću

originalno objavljeno na blog.vecernji.hr
"Slamku spasa" piše Vitomira Lončar

 

Poštovani gospodine Milanoviću,

zovem se Vitomira Lončar. Već četrdesetak godina radim u kulturi na različite načine: u praksi (kao glumica, producentica i osnivačica kazališta Mala scena), a kao znanstvenica i u teoriji.

Usuđujem se reći da dobro poznajem funkcioniranje kulture, osobito kazališta.

Intenzivno pratim Vaš rad jer od njega ovisi kvaliteta mog života kao i života većina građana naše zemlje.

Prije gotovo tri godine na demokratskim ste izborima odabrani da vodite Vladu Republike Hrvatske, a u opisu radnog mjesta zapisano Vam je i područje kulture. Postoje države koje nemaju zasebno Ministarstvo kulture i u kojima premijer ne treba skrbiti o tom području, ali naši su tradicija i sustav takvi kakvi jesu.

Pak ste u paketu dobili i to, sad se vidi, neželjeno dijete.

Kojemu, u gotovo tri godine mandata, niste ni ime spomenuli.

Kultura.

Na čuvanje ste ovo neželjeno dijete dali koalicijskom partneru.

Reklo bi se, udomitelju.

Udomitelji su uglavnom brižni i dobri ljudi, na korist djetetu.

Ali jao, Vaš koalicijski partner ne zna što bi s djetetom pa je, umjesto da ga postavi na noge kako bi bilo u službi i funkciji države i njezinih građana, dijete usmjerilo k razaranju sustava.  

Znate ono, darujete djetetu igračku koju ne razumije, a ono je razbije da joj vidi «utrobu». U nadi da će onda profunkcionirati.

Da Vam kultura nije prirasla srcu pokazuje 0,49 % državnog proračuna koliko je za nju za 2014. uspjela izdvojiti Vaša Vlada.

Tijekom trogodišnjeg razdoblja Vašega vladanja, uz nekolicinu istomišljenika, iscrpila sam sva legitimna sredstva u želji da zaustavim urušavanje kazališnoga sustava, ali bez rezultata.

U više navrata pisala sam svim nadležnim tijelima, ali sam za odgovore uglavnom ostala uskraćena.

S Ministarstvom kulture u mnogim pitanjima nisam uspjela ostvariti dijalog (i to ne samo ja) jer službe koje bi trebale odgovarati građanima - ne odgovaraju.

Preko Povjerenice za informiranje u više sam navrata tražila informacije i većinu njih do prošloga tjedna nisam uspjela dobiti.

Još 17. veljače 2014. dobila sam pismo od Povjerenice za informiranje u kojem me obavještava da je po jednom predmetu za koji mi je uskraćena informacija, podignut optužni prijedlog protiv ministrice, ali ni to nije urodilo plodom.

Nisam jedina koja smatra da je kultura jedna od važnijih poluga u razvoju zemlje.

Kako piše u posljednjem Nacionalnom izvještaju za kulturu iz 1998. godine (!), naši i europski stručnjaci složili su se da je područje kulture u tijesnoj suradnji s turizmom jedna od mogućih formula uspjeha zemlje.

Lijepo je ispala ta knjiga, studenti je ponekad imaju kao obveznu literaturu na fakultetima humanističkog ili umjetničkog područja.

I to je sve.

Tri godine Vaše Vlade i potpune nezainteresiranosti za kulturu, a tijekom kojih ste, kako mi je nekidan na večeri s danskom kraljicom Margaretom II. rekao predsjednik Josipović, imali fokus na gospodarstvu, kulturu su unazadile do nevjerojatnih razmjera.

 

Vjerojatno se pitate zašto Vam pišem baš danas?

Jer je kazališni sustav pred potpunim rasapom te ga još jedino čudo, odnosno, Vaša intervencija, može spasiti.

Već neko vrijeme nas nekolicina pozivamo ministricu kulture da ponudi ostavku zbog nekompetencije, a sve više i zbog ne poštivanja procedure i neshvatljivih radnji koje se događaju u njezinu ministarstvu.

Nema odgovora.

Ministrica ne komunicira.

I ne čuje.

Ili «ne čuje».

Štoviše, sustav nasilnički i dalje ruši.

Sve brže i sve jače.

 

Nekidan sam čula iz usta ministra branitelja Freda Matića da ste Vi taj koji ste svoje ministre postavili, pa ih Vi, ako oni sami ne žele dati ostavku, možete i smijeniti.

Pišem Vam, gospodine Milanoviću, ovo pismo kako biste učinili upravo to - smijenili ministricu kulture Andreu Zlatar Violić i njezina pomoćnika Vladimira Stojsavljevića zbog ugrožavanja nacionalnih interesa u kulturi, zbog zloporabe službenog položaja, zbog bespravnog korištenja službenih automobila u privatne svrhe te zbog nepridržavanja pozitivnih zakona Republike Hrvatske.

Ne znam jeste li proučili izvještaj revizije za 2013. godinu za sva ministarstva iz kojih je razvidno da je najveći kaos upravo u Ministarstvu kulture.

Nepravilnosti koje su u Ministarstvu kulture pronađene još prošle godine i za koje je upućen zahtjev za ispravkom, nisu ispravljene.

Štoviše, u posjedu sam dokumenata koji pokazuju da su bahatost i nekompetencija, povezana s osobnim interesima, eskalirali.

Premalo je mjesta na mom blogu da bih sve mogla elaborirati, pak ću dokumentaciju odnijeti na DORH da pravna država odradi svoj posao, a ja ću Vam samo spomenuti nekoliko primjera koji Vam mogu zorno pokazati o čemu se radi:

  • Zakon o kazalištima mijenjao se 27. rujna 2013. godine, a rezultat izglasavanja istog bio je da je kazalište u Varaždinu dobilo status nacionalnog kazališta. Više od 13 mjeseci čekala sam dokumente kako bih kompletirala sliku i sada imam jasne dokaze da je ova značajna promjena sustava napravljena bez ikakve procedure, isključivo samovoljom pojedinaca Ministarstva kulture, a na čelu s ministricom Zlatar Violić. Napokon je stigao dokument iz kojeg se vidi da je sve izgovoreno na zasjedanju saborske sjednice 25. i 26. rujna 2013. godine bila laž i da nije napravljena nikakva procedura za ovu promjenu. Bili ste obmanuti, poštovani gospodine Milanoviću, i dodijelili ste status nacionalnog kazališta ustanovi koja ne zadovoljava ni minimalne kriterije za to, a za koju se Vaši bejbisiteri u Runjaninovoj nisu potrudili čak ni odglumiti demokratsku proceduru.
  • Slučaj premijere kazališne predstave u GK Požega kojem je, bez redovite procedure dodijeljen novac za predstavu koje je autor državni dužnosnik Vladimir Stojsavljević, a koji se vodio i kao redatelj predstave sve dok nisam postavila pitanje režije na svom blogu, dobio je svoj epilog. Na intervenciju Povjerenice za informiranje došla sam u posjed dokumenata koji pokazuju da cijeli postupak isplate sredstava GK Požega nije u skladu s pozitivnim zakonima RH, da su u izvještaju prijavljeni troškovi koji se ne mogu priznati kao namjenski troškovi za program, da su u troškove uključeni i honorari suradnika (i to preko računa UAOS, a ne GK Požega) koji i ne znaju da su bili dijelom tog projekta. Ukratko, jasno je da je Ministarstvo kulture prekršilo nekoliko zakona, a kojih sve, utvrdit će Državno odvjetništvo.
  • Pomoćnik ministrice kulture Vladimir Stojsavljević koristo je službeno vozilo ministarstva u privatne svrhe, a dokumentacija (putni nalozi i ostalo) koje sam prikupila dokazuju da je na taj način oštetio državni proračun za još neutvrđeni iznos. Korištenje službenog automobila u privatne svrhe jedna je od inkriminacija zbog kojih je u Remetincu i Milan Bandić. No, kad se radi o Vašem neželjenom djetetu, kulturi, poštovani gospodine Milanoviću, onda se takva rabota ne smatra velikim prekršajem. Kako visoko stoji danas Vaša letvica? Mirela Holy morala je napustiti mjesto ministrice u Vašoj Vladi zbog jedne e-poruke. Ipak se sve ovo o čemu pišem događa u Vama nebitnom resoru kulture, pa se i državni dužnosnici, i to oni III. kategorije, mogu vozikati službenim automobilom za obavljanje privatnih poslova, a sve to plaćamo mi, porezni obveznici. 
  • Situacija s fukcioniranjem sustava postaje krajnje zabrinjavajućom i s nacionalnim festivalima. Nitko ne dvoji da su promjene nužne, ali poštovani gospodine Milanoviću, jeste li svjesni da su Dubrovačke ljetne igre pred kolapsom? Nisam primijetila da su mediji prenijeli susret ministra turizma i ministrice kulture koji bi, a sukladno suvremenim promišljanjima, pokušali razriješiti nemilu situaciju koja bi bila korisna za obje strane. Ah, da, želim Vas obavijestiti da DLJI trenutačno imaju v. d. upravu jer je dosadašnji intendant Krešimir Dolenčić dao ostavku.
  • Splitsko ljeto, drugi najveći nacionalni festival u Hrvatskoj, ministrica kulture iskadrovirala je i prije potvrđena izvještaja o izvršenom programu za ovu godinu, a na taj je način destabilizirala još jedan stožerni subjekt na našoj kulturnoj sceni. Cijeli «slučaj» bivšeg intendanta Tončija Bilića, a prema dostupnoj dokumentaciji, ima više nerazjašnjenih momenata koji bi Vas kao predsjednika Vlade trebali zanimati.
  • S događajima u Hrvatskomu državnom arhivu, medijima, muzejima, mogli ste se, da ste htjeli, upoznati na različite načine, ali Vam kultura, kao što sam već više puta ponovila, ionako nije u fokusu.
  • Više pozitivnih zakona Republike Hrvatske prekršeno je i u proceduri angažiranja DeVos instituta iz Washington D. C., SAD, a i za ovaj predmet prikupila sam dokumentaciju iz koje se vidi da je Ministarstvo kulture obmanjivalo javnost i potpisalo ugovor koji nije u skladu s fiskalnom odgovornošću i Zakonom o fiskalnoj odgovornosti. I ta je dokumentacija opsežna pa ju neću postavljati nego izravno odnijeti nadležnim institucijama.
  • Na kraju ću se osvrnuti na nedavne događaje u kazalištima, s osobitim naglaskom na HNK u Zagrebu.    

Znate li, poštovani gospodine Milanoviću, kako izgleda piramida kazališnog sustava u Hrvatskoj?

Na dnu su privatna kazališta, njih 124.

Na višoj su ljestvici piramide javna kazališta, njih 26.

Na još višoj su 4 nacionalna kazališta, u Splitu, Osijeku, Rijeci i Varaždinu.

Na samom vrhu je Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, matično nacionalno kazalište.

Jedno.

Jedino.

Recimo, poštovani gospodine Milanoviću, da Vam netko kaže da će u sve strateški važne tvrtke u državi uvesti prinudnu upravu.

Vjerujem da to ne biste dopustili.

Kad bi Vam danas netko rekao da INI, HEP-u, Petrokemiji, na primjer, ne treba Nadzorni odbor, da ovim tvrtkama ne trebaju voditelji pojedinih ustrojstvenih jedinica, da im ne treba cjelokupna piramida odlučivanja i izvršavanja obveza, da sve može raditi jedan čovjek? Što biste rekli?

Vjerujem da biste rekli da prestanu govoriti gluposti jer ako se sruši struktura neke organizacije, nekog sustava, isti ne može funkcionirati.

Znate li, gospodine Milanovću, da ni jedno od pet nacionalnih kazališta, dakle, stožernih i strateških važnih ustanova u kulturi/kazalištu u Hrvatskoj, nema kompletiran menadžment?

I tako već mjesecima.

Znate li što to znači?

Jeste li zapitali sebe ili resorno ministarstvo koje ste osobno imenovali, kako kazališta u ovoj zemlji uopće funkcioniraju?

Večernji list objavio je prekjučer tekst Statut na čekanju zbog ovlasti Dubravke Vrgoč. Kliknite na poveznicu.

Iz teksta možete vidjeti da se sprema promjena Statuta HNK-a u Zagrebu kako bi nova intendantica mogla preustrojiti kazalište i u nekoj inačici čak i sama voditi ustanovu.

Naime, moguće je da se regulativa promijeni do te mjere da nam HNK u Zagrebu više neće imati obvezu angažiranja ravnatelja Opere, Drame, a ni Baleta.

O Poslovnom ravnatelju ovih se dana ne govori ništa.

Poštovani predsjedniče Vlade, jedna bi osoba mogla preuzeti sve ovlasti u najvećoj i najmnogoljudnijoj ustanovi u kulturi u Hrvatskoj, i to u poslovnom i umjetničkom pogledu.

Jedna osoba.

Gdje je, na sreću za kazalište, zapelo ovo neprijateljsko preuzimanje?

Na tome što nitko od onih koji odlučuju i koji izglasavaju pravne akte u Kazalištu nije upućen u širu sliku, ne poznaje cjelokupno područje: od ministrice, njezina pomoćnika Stojsavljevića (koji je član Kazališnog vijeća HNK-a), pa do predstavnika Grada Zagreba na čelu s Dušanom Ljuštinom (ujedno i predsjednikom Vijeća).

U Zakonu o kazalištima piše ono što ispravno govori Dubravka Vrgoč, da bi s intendantom trebao doći njegov tim, njegova ekipa.

Na takav način sustav funkcionira u svim razvijenim sredinama.

 

No, nitko se nije zapitao kako to da je u Statutu odredba da se i za pomoćnike raspisuju javni natječaji?

Ministarstvo kulture, Grad Zagreb, HNK u Zagrebu, pa i osobna pravnica Dubravke Vrgoč koja je, kako kažu izvori, sudjelovala u raspravi i razradi Izmjena (!), nisu uzeli u obzir Granski kolektivni ugovor koji je fundiran na Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u državnim službama.

A u ovom potonjem u Članku 25. nedvosmisleno piše: Za zasnivanje radnog odnosa za sve poslove u javnim službama raspisuje se javni natječaj radi ispunjavanja ustavne odredbe o jednakoj dostupnosti javnih službi svim građanima Republike Hrvatske.

Dakle, želi li Dubravka Vrgoč promijeniti način funkcioniranja HNK-a u Zagrebu, trebala bi:

  • promijeniti Zakon o kazalištima
  • promijeniti Granski kolektivni ugovor za državne službenike i zaposlenike
  • promijeniti Temeljni kolektivni ugovor
  • promijeniti Statut Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu
  • promijeniti Pravilnik o unutarnjem ustrojstvu i načinu rada kazališta
  • nakon svih promjena raspisati Natječaj za sve Zakonom određene pomoćnike
  • nakon toga, a uz suglasnost Kazališnog vijeća, provesti predviđenu proceduru (ne)izbora

Kada bi sve išlo po najžurnijoj mogućoj proceduri i bez ikakvih prepreka, bili bi potrebni mjeseci da se to postigne.

A možda i godina.

A što bi to značilo za našu matičnu nacionalnu kazališnu kuću?

Potpuno urušavanje (zbog šlampavosti Ministarstva kulture) već načete strukture.

Zbog HNK-a u Zagrebu mijenjao se Zakon o kazalištima krajem rujna 2013. godine, žurnom procedurom, a bez javne rasprave dokumenta koji je išao pred Vas i Vašu Vladu, gospodine Milanoviću.

Sukladno izmjenama ZOK-a, a nakon izglasavanja, sva su javna kazališta morala promijeniti svoje Statute.

Budući da je dokument bio sastavljen kao da ga je pisao student prve godine Prava, uskoro se uvidjelo da se mora krenuti u nove Izmjene koje su izglasane sredinom veljače ove godine, ponovno u žurnoj proceduri i bez relevantne javne rasprave.

Sukladno tim Izmjenama ponovno su se mijenjali Statuti javnih kazališta.

I sada krećemo ispočetka?

Poštovani gospodine Milanoviću, kao predsjednik Vlade Republike Hrvatske, imate obvezu zaštititi nacionalne interese kulture ove zemlje.

Stoga apeliram na Vas da poduzmete žurne mjere kako bi se daljnja devastacija sustava hrvatskoga kazališta što je moguće prije zaustavila.

S poštovanjem

Vitomira Lončar 

P. S. Koristim prigodu da Vas, poštovani gospodine Milanoviću, pozovem na proslavu 25. obljetnice otvaranja najstarijeg privatnog kazališta u Hrvatskoj Mala scena koja će se održati 6. studenoga u 19.30 sati premijernom izvedbom predstave "Prava stvar".

 

Danas na programu