30.01.2012.
Mucalov poučak – heureka!
„Plan B“ Duška Mucala glasi: NEMA NOVIH PREDSTAVA PA NEMA NI GUBITAKA! Genijalno, ljudi, GENIJALNO! To se stvarno još nitko na svijetu nije dosjetio. Ma ja bih mu za ovo dala Nobelovu nagradu! Za ekonomiju. Potrošit će samo pedesetak milijuna kuna na hladni pogon, i neće biti u gubitku! Heureka! Ovo bismo mogli nazvati „Mucalov poučak“

originalno objavljeno na blog.vecernji.hr

"Slamku spasa" piše Vitomira Lončar

Čitam jučer na internetu kako je u Hrvatskome narodnom kazalištu u Splitu otkazana središnja operna premijera predviđena za ovu sezonu.
Naslov je članka: " Kriza pojela Verdija".
Jadan Verdi… Pojelo i njega i njegovu "Sicilijansku večernju".
Kriza, kaže novinarka.
Pa naravno, nije se u Splitu do prekjučer čulo za to da je kriza nastupila u svijetu, u Europi pa onda i u Hrvatskoj! To je uistinu novost koja nas sve je zatekla. Mene je, osobno, zatekla na putu s tržnice. Nosim krumpir, salatu, sir i vrhnje i idem prema kući. Kad ono, doleti mi golub pismonoša i zakriješti: "Došla je kriza"! Sva sam se stresla, vrećice mi ispale, eno ga, sir i vrhnje i dalje cure po asfaltu… Još sad sam u šoku.
A kako izgleda, i uprava HNK-a u Splitu je u sličnom šoku kao i ja. Nadam se da se njima ipak i dalje po Trgu Gaje Bulata ne kotrljaju krumpiri…
Ah, ta kriza, udari tako nenajavljeno i neočekivano!
Tako će se u Splitu umjesto velike opere gledateljima ponuditi koncert "Gala Verdi", i to dvije večeri zaredom.
Usput kaže v. d. intendanta Duško Mucalo da je otkazana Verdijeva opera - jedna od najskupljih opera!
Idealno za krizu. Super. Bravo.
I taj podatak, koliko bi stajala ta opera, valjda je saznao nekidan. Valjda prije nego što mu je netko rekao da je stigla kriza na ove naše prostore.
Osim najavljenih dvaju koncerata u ožujku umjesto skinutog Verdija, as u rukavu je i opera "Silovanje Lukrecije" Benjamina Brittna koja će se raditi u koprodukciji sa Španjolskom i Italijom, što je i jedan od prvih takvih kulturnih poteza u ozračju ulaska Hrvatske u EU − kaže Čikeš. Ravnatelj opere. Piše u istom tekstu.
Ma neka mi imamo jake argumente kad nemamo znanja i pameti!
Koproducenti "Lukrecije" jesu Italija i Španjolska.
Države? Ili neka kazališta? Ili neke operne kuće? Ili neko društvo prijatelja za zaštitu životinja iz Italije i Španjolske?
Ma sipa sa svojim crnilom koje pušta da bismo imali ljepši rižoto mala je beba prema ovom mazanju očiju!
Čitam dalje.
Saznajemo da u "Lukreciji" ne sudjeluje - zbor.
Super, opet.
Svi će zaposlenici zbora HNK-a u Splitu ove sezone imati sveukupno jednu (!) premijeru. "Šišmiša" iz prosinca 2011. A za tu će OPERETU, ne operu, uredno dobivati plaće, topli obrok, prijevoz, regres za godišnji odmor… i sve kako piše u kolektivnom ugovoru potpisanom DAN PRIJE IZBORA.
Ludilo. Samo takvo.
Dalje piše da će se premijera otkazanoga Verdija najvjerojatnije održati sljedeće sezone.
Hm.
Pred sobom imam Mucalov plan programa opere za sezonu 2012/2013., a tamo piše da su predviđene dvije operne premijere: Giuseppe Verdi," Rigoletto" i Vatroslav Lisinski, "Porin".
Koja će od ovih dviju opera dobiti "ostima po kostima" da bi se mogao izvršiti ovogodišnji program?
Čitam dalje.
Financijski plan.
Predviđeno je bilo da će "Rigoletto" stajati 450 tisuća, a "Porin" 560 tisuća kuna.
A u tekstu na internetu piše da će skinuta "Sicilijanska večernja" stajati najmanje 800 tisuća kuna.
Da neće možda odlepršati i bidni Porin i bidni Rigoletto?
Sve je moguće! Hrvatska je zemlja mogućnosti za javna kazališta kojima je osnovna strategija djelovanja "udri - ubij po tuđim parama"!
Pokušajte zamisliti da se financiraju vlastitim sredstvima, bi li bili tako ležerni?
Uvjeravam vas da ne bi.
Malo skrećem s teme, ali moram priznati da mi je uistinu nestvarno da jedna nacionalna kuća nije u stanju u, sada već gotovo dvije i pol godine, privesti kraju natječaj za intendanta! Čak je i Belgija uspjela dobiti Vladu, a HNK-u u Splitu nije uspjelo oformiti ni kazališno vijeće.
Kad sam se već vratila na prvi Mucalov izbor (ujedno i program), nešto mi je zazvonilo u glavi
o njegovim financijskim planovima pa se bacam u potragu za dokumentom.
Našla sam ga!
Otvaram Mucalov program s kojim je prvi put preskočio ljestvicu do v. d. intendanta i dolazim do poglavlja koje se zove FINANCIJSKI PLAN.
Ako se sjećate, kriza je u Europi nastupila 2008., na nas se "prelila" godinu dana kasnije.
Mucalov program pisan je još jednu godinu nakon toga.
Prenosim što nam Mucalo kaže za 2011. godinu:
• povećat će sponzorski i donacijski dio za 50%
• prihod od ulaznice i pretplate za 20%
• prihode od gostovanja za 30%
• smanjiti režijske troškove za 5%
Sveukupno, POVEĆAT ĆE VLASTITI PRIHOD ZA 2.700.000,00 tisuća kuna.
Ljudi, pa ima para za tri otkazana Verdija, ne samo za jednoga! I još ostane za jednu lijepu dramsku premijeru!
Prema saznanjima iz tiska, naš samozvani genijalni menadžer u kulturi Duško Mucalo ima u blagajni - minus. Koliki? To nitko ne može znati jer podaci nisu dostupni javnosti niti su vidljivi na internetu. A nekako mi se čini da bi javnost, koja financira ovu skupu igračku zvanu HNK u Splitu, ipak te podatke trebala znati.
A možda se varam…
Možda ipak nisam dorasla toj visokoj matematici!
Ne znam što me više živo zanima - kako se nabavlja 50% više sponzorskih i donacijskih sredstava u ovim kriznim vremenima ili to kako se može ostvariti 30% više gostovanja s programom kakav ima HNK u Splitu!?
Sve mi se čini da je Mucalo, kad je vidio da mu nije upalio "Plan A" koji ću radno nazvati 50-20-30 (50% više sponzora, 20% više prodanih ulaznica i 30% više gostovanja) došao na ingenioznu ideju kako održati kazalište i uštedjeti novac!
"Plan B" Duška Mucala glasi: NEMA NOVIH PREDSTAVA PA NEMA NI GUBITAKA!
Genijalno, ljudi, GENIJALNO! To se stvarno još nitko na svijetu nije dosjetio.
Ma ja bih mu za ovo dala Nobelovu nagradu! Za ekonomiju.
Potrošit će samo pedesetak milijuna kuna na hladni pogon, i neće biti u gubitku!
Heureka! Ovo bismo mogli nazvati "Mucalov poučak".
Bilo bi dobro da odem u Autorsku agenciju i zaštitim "Mucalov poučak" prije nego što on to učini. Jer, kad se pročuje što je smislio, to će se početi prakticirati širom svijeta. Kao iPod 5 ili iPad 3, a onaj tko bude imao autorska prava - moći će sa zarađenim novcem sagraditi još 4, ma što 4, 44 nacionalne kuće u Hrvatskoj!
"Mucalov poučak" moći ćete kupovati i preko APPS-ova!
Baš sam se uzbudila…
Mali odmor da dođem do daha.
-----
Subota je navečer.
Mreža neovisnih kazališta i kazališnih družina u Republici Hrvatskoj organizirala je predstavljanje svog programa za ovu godinu u popularnoj Tkalčićevoj ulici u Zagrebu. U Klubu FUNK. Koji je, za razliku od gradskih vlasti, prepoznao da su neovisna kazališta, koja su uglavnom beskućnici, veliki potencijal i da bi bilo odlično pokušati napraviti neku novu suradnju.
"Veliki dečki" ODUMIRU na velikim trgovima u velikim žutim kućama, a "mali dečki" ŽIVE u sasvim drugom okruženju. Kakvom? Potpuno je nebitno.
Bitno je da ŽIVE.
Jučer se navečer jednostavno MORALO BITI U FUNK-u!
Sve da ste htjeli i mogli doći - ne biste stali, jer igla više nije stala u taj popularni zagrebački klub!
Neovisna kazališta izvodila su ulomke iz svojih predstava, mladi pisci okupljeni oko inicijative INTERNO čitali su dijelove svojih drama, predstavljena je KAZALIŠNA BURZA NEOVISNIH KAZALIŠTA 2012., prodavale su se ulaznice za predstave neovisne scene po povoljnijim cijenama, 20% prihoda od prodaje pića išlo je za KAZALIŠNU BURZU 2012., ma ludilo!
Neovisna kazališta došli su podržati i zaposleni kolege, simpatizeri, "obična" publika…!
Eksplozija!
Za usporedbu, sva neovisna kazališta učlanjena u MREŽU nisu ove godine zajedno vidjela novca koliko je trebao stajati otkazani Verdi, a kamoli splitska neovisna kazališta!
Ali za razliku od Mrtvaca na Velikim trgovima, neovisna scena puca od elana, energije i što je još važnije - ideja! Tu energiju prepoznao je i Grad Opatija i već ovoga proljeća će se u Opatiji održati 1. festival neovisnih kazališta pod imenom FEN koji će dodatno doprinijeti VIDLJIVOSTI neovisne scene!
Živimo u paralelnim svjetovima.
Jedni imaju genijalnu ideju da ništa ne rade i tako "zarade" novac, a drugi… Premalo je mjesta u ovome postu za sve ideje koje ima neovisna scena u Hrvatskoj!
Ne samo kazališna.
Samo što za nas, kako stvari stoje prema današnjem govoru premijera Milanovića, neće vrijediti Gundulićeva poznata rečenica: "Tko bi gori, taj je doli…"
U našoj politici do daljnjega ostaje: TKO BI GORI - OSTAJE GORI! A TKO JE DOLI - DOLI I OSTAJE!
Kažu neovisni stručnjaci da su potrebne STRUKTURNE PROMJENE U DRUŠTVU.
To je ključno i za hrvatsko kazalište.
Možda me nova Strategija kulturnog razvitka RH koju tako nestrpljivo čekamo IZNENADI?
Gotovo sam sigurna da će IZNENADITI.
Samo ne znam hoće li to biti UGODNO ILI NEUGODNO IZNENAĐENJE.
A dok se svi zajedno ne iznenadimo, PODRŽITE NEOVISNU KAZALIŠNU SCENU U HRVATSKOJ!
Ako ni zbog čega drugoga, a to stoga što je još uvijek uopće - ŽIVA.

 

Danas na programu