25.11.2013.
Kradimo hrvatsko ili – tko se boji Gazde još
Na prošlogodišnjoj dodjeli Nagrade publike portala teatar.hr, Skandalom godine proglašeno je nestalih 11 milijuna kuna namijenjenih neovisnoj sceni Grada Zagreba. Ni nakon što je «časna nagrada» dodijeljena, nitko nikada nije saznao gdje su NESTALI ti milijuni. MILIJUNI KUNA.

originalno objavljeno na blog.vecernji.hr
"Slamku spasa" piše Vitomira Lončar 

Na prošlogodišnjoj dodjeli Nagrade publike portala teatar.hr, Skandalom godine proglašeno je nestalih 11 milijuna kuna namijenjenih neovisnoj sceni Grada Zagreba. Ni nakon što je «časna nagrada» dodijeljena, nitko nikada nije saznao gdje su NESTALI ti milijuni. MILIJUNI KUNA.

skandal godine

Kako ono ide? Pojeo vuk magare. Papala maca.
Baš su te životinje proždrljive!
Nezasitnost i bijeda, kaže tužna priča.
Netko će s tom tajnom najvjerojatnije otići u grob.
Ili će se IPAK sve saznati kao što se sada otkrivaju ISTINE o lovu na bijele sjeverne medvjede, pronalaze podzemne galerije, izlaze na vidjelo kupnje zemljišta u bescijenje na kojima je, eto, izbio požar (i ugrozio naselja) i koja su naglo prenamijenjena i onda iznenada dobila na vrijednosti kao i slične ljepote iz programa «Kradimo hrvatsko».
Premda je ove godine u kategoriji Skandala godine konkurencija bila žestoka, «pobjednik» je zabrana plakata za predstavu «Fine mrtve djevojke».
Glavni lik Skandala, pravi laureat, jest Darko Stazić, ravnatelj kazališta Gavella koji se u roku od 24 sata preokrenuo od hrabrog branitelja prava na umjetnost, do glavnog cenzora.

skandal 2

Kako je politika svirala, tako je Darko Stazić plesaoPleši, medo, pleši… Kad smo već spomenuli (Nadanove i ine) medvjede.
Potukao je Stazić konkurenciju u skandalima koji su se ove godine zvali Izmjene i dopune Zakona o kazalištima te Procedura donošenja Zakona.
Mogu reći da je Darko Stazić zbog ovog plakata, i otkaza šefu računovodstva Gavelle Vinku Mikuliću zbog iznošenja podataka o poslovanju Gavelle, moj ovogodišnji idol.
Ma čudo!
Nadam se da se D. Lj. neće uvrijediti što mi je Darko Stazić došao na 1. mjesto Top 10.
A nadam se i da D. Lj. neće medvjede pogrešno kontekstualizirati.
Ja stvarno volim medvjede.
I žalim one koji plešu za sitniš, u strahu od batina, na lancu.
Na Stazićevu žalost, živimo u vremenu u kojem svaka slava prolazi za pola dana pa je tako i Stazić bio «zvjezdica» na našem kazališnom celebrity nebu - samo jednu večer.
Konkurencija kad su u pitanju kazališni skandali i dalje je velika, pače, sve veća, red je da pružim priliku i drugima da se natječu - za sljedeću godinu.

Novi Zakon o kazalištu nije pobijedio ove godine, ali moglo bi se dogoditi da zbog svojih POSLJEDICA bude ozbiljan kandidat za nagradu 2014.
Naime, od 27. rujna, kada je izglasan u Saboru, nije prošlo ni 60 dana, a već sada je jasno da se mnoga kazališta i njihovi vlasnici prave da uopće NE POSTOJI.
Bolje reći, pjevaju Ministarstvu kulture pjesmicu iz naslova današnje Slamke: Tko se boji gazde još…? Gazde se ne bojim ja, tralalalala!
Analizirat ću situaciju u samo tri grada i bit će vam jasno koliko je kome stalo do novog ZOK-a donesenog po ŽURNOJ PROCEDURI.

Priča prva: Osijek

Već sam pisala da je u Osijeku ponovno propao natječaj za izbor intendanta.
Premda je u novom ZOK-u jasno naznačeno da se indentant mora birati po novim pravilima, vlasnike HNK-a u Osijeku to ne zanima.
Baš ih briga što propisuje Ministarstvo kulture.
Na 5. sjednici Gradskog vijeća u petak 22. studenoga, na Dnevnom redu našla se točka o izboru v. d. intendanta. Ne piše tko je izabran. Iz svojih sam izvora saznala da je Gradsko vijeće većinom glasova poklonilo povjerenje Draženi Vrselja.
Na Dnevnom redu Županije, koja će svoju 5. sjednicu održati 27. studenoga, nema ove točke. Izbor v. d. ravnatelja nije im nešto «napet».
Ni na jednom ni na drugom Dnevnom redu nema IZMJENE STATUTA koje se moraju donijeti najkasnije 60 dana od stupanja na snagu novog ZOK-a. To je 30. studenoga. Do tog je datuma trebalo izabrati i novo Kazališno vijeće u kojem trebaju biti i novi članovi!
Sljedeće sjednice Vijeća Grada i Županije nisu ni u planu, datumi se ne znaju, ali se zna da se novi Statut neće razmatrati ni donijeti do Zakonom predviđenoga roka. Uzmemo li u obzir da je sadašnji intendant HNK-a u Osijeku Božidar Šnajder po zanimanju PRAVNIK, a da se, sada je već jasno, stvari događaju mimo zakona, pitanje je, ŠTO SAD? Ne bi li se napokon trebalo početi provoditi sankcije za NEČINJENJE?

Propust u poslovanju?

Šnajderu mandat istječe 10. prosinca, a do onda neće biti ni novog Statuta ni novog Kazališnog vijeća, a moguće ni izabranog v. d. intendanta.
Hoće li Ministarstvo kulture reagirati na očito ODBIJANJE provođenja regulative koju je donijelo u rujnu?
Baš me zanima.
Iskreno, sumnjam.
Oni strogoću treniraju samo na onima koji ne plešu s njima u istom kolu.

Bolje reći, na onima koji im politički nisu zanimljivi. Ni korisni.
Premda je ministrica izrekla svoje odlučno NE kad su je pitali hoće li morati arbitrirati i u Osijeku kako se to dogodilo u Zagrebu, sve je izglednije da bez poteza koji će se morati povući iz Runjaninove, neće biti rješenja.
Eh, kad se ZOK već dogodio po žurnoj proceduri, hoće li se sad i postupati po žurnoj proceduri kada je jasno da se netom izglasani ZOK - KRŠI?

Priča druga: Varaždin

Naše najmlađe nacionalno kazalište ima sličnu priču kao i ono u Osijeku: održana je sjednica Gradskog vijeća na čijem Dnevnom redu nije bilo novoga Statuta kazališta. Novo Kazališno vijeće u samom kazalištu također nije izabrano. Grad Varaždin imao je temeljitu reviziju financija koja je pronašla niz nepravilnosti, ali, ah, riješit će to zasigurno Natalija Martinčević!
O kazalištu iz dviju sjednica Gradskoga vijeća saznajemo samo (i to iz Mišljenja revizije) da mu je Grad dao jamstva u iznosu od milijun i 300 tisuća kuna.
Ne znamo za što. Ne piše.
Milijun sim, milijun tam…
O Statutu - ništa.
Ma koga briga za kazalište! Koga briga za Zakon o kazalištima! Koga briga za Statut koji je morao biti donesen i novo Kazališno vijeće koje je moralo biti izabrano?
Važno je bilo izglasati i PETO nacionalno kazalište - svojim istomišljenicima - kojima sada plesna predstava za djecu od 9 do 18 godina glumi Balet!
Bravo!
Ah, da, od Ministarstva kulture još uvijek nema dokumenata koje sam tražila 1. listopada. Valjda imaju pune ruke posla oko NEpridržavanja novog ZOK-a pa se ne stignu baviti odgovaranjem na predstavke.

Priča treća: Dubrovnik

Da je u Dubrovačkom kazalištu 9. studenoga 2013. raspisan natječaj za novog ravnatelja saznala sam sa stranica Ministarstva kulture. Rok predaje dokumentacije samo je 15 dana. Trebam li reći da je to prekratko vrijeme za analizu dokumenata koji se dobivaju na uvid i osmišljavanje cijelog četverogodišnjeg programa (umjetničkog, financijskog i kadrovskog).
Pogledate li u Natječaj jasno vam je da se Statut prema kojem je raspisan, NIJE uskladio sa Zakonom o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju.
Pregledala sam sjednice Gradskog vijeća.
I?
Novi Statut nije donesen kako to nalaže novi ZOK, a prema kojem se natječaji (čak i oni koji su bili u tijeku u trenutku donošenja ZOK-a) trebaju provoditi.
Novo Kazališno vijeće?
Nije moguće saznati je li izabrano. Prema osobnim saznanjima - nije.
Kada nacionalna kazališta uredno krše Zakon, pa zašto bi ga se onda oni manji držali?
U međuvremenu je Grad Dubrovnik donio odluku i o ukidanju pet specijaliziranih Vijeća za kulturu i izglasao samo jedno, od sedam članova. Kažu, ne treba im toliko Vijeća.
Moguće je da ih ne trebaju. Vjerojatno su do toga došli temeljitom analizom.
Na stranicama Grada piše da je to radi - uštede.
Samo se pitam, kako će grad koji nema Strategiju kulturnog razvoja i koji zbog štednje ukida Vijeća za kulturu postati Prijestolnicom kulture 2020. kako je to izglasano na Vijeću? Naime, Dubrovnik kreće u utrku za kandidaturu.
Bez Strategije, bez stavljanja na Dnevni red jednog običnog Statuta koji je trebao biti izglasan, a sa uštedama na Vijećima. Kultura na visini.
Uspjeh je - zajamčen!

A što reći.
Blistava nam je budućnost i s kazalištima koja love u mutnom i s Ministarstvom koje nije u stanju provesti vlastite Zakone koje donosi po žurnoj proceduri, jer su toliko važni.
Za kraj neću vam pustiti «Tko se boji…» nego poslušajte fantastičnu izvedbu pjesme Alfija Kabilja «Što će biti s nama sutra» koju je na dodjeli nagrada teatra.hr izvela iznimna glumica i pjevačica Hana Hegedušić, a koja na stranici svog (nacionalnog) kazališta nema ni link ni biografiju.

P. S. Mala scena proglašena je najboljim neovisnim kazalištem i osvojila je Nagradu publike teatra.hr .
Samo zahvaljujući vama Mala scena preživjela je najtežu godinu u svojoj četvrtstoljetnoj povijesti! Hvala svima na podršci! najbolje neovisno kazalište 2013.

 

Danas na programu