09.09.2009.
Gostovanje kazališta Mala scena na festivalima u Japanu i Južnoj Koreji u srpnju i kolovozu 2009. godine.
Kazalište Mala scena gostovalo je od 16. srpnja do 9. kolovoza 2009. u Japanu i Južnoj Koreji sa predstavama Padobranci ili o umjetnosti padanja i A tko si ti?. Ova, najveća međunardona turneja Male scene u njezinom dvadesetgodišnjem trajanju, započela je u Tokyu, a završila u Okinawi, na festivalu Kijimuna Festa, koji je ove godine bio centralni festival azijske mreže kazališnih festivala za djecu kojeg čine festivali u Seoulu, Osaki, Shanghaiu, Taipeiu i Okinawi.

Dvije predstave u mjesec dana nastupile u pet gradova, na četiri festivala, a vidjelo ih je 3000 publike.

Uz sudjelovanje na festivalima, Ivica Šimić, umjetnički direktor Male scene i Glavni tajnik svjetske organizacije ASSITEJ International, sudjelovao je kao panelist na nekoliko simpozija i razgovora na različite kazališne i društvene teme od interesa za japansku javnost. Uspjeh odigranih predstava i nastupi Ivice Šimića učvrstili su ionako već visoku poziciju Male scene u svijetu, otvorili mogućnosti za još i veću suradnju s kazalištima u Japanu i Koreji te još jednom potvrdili ugled kojeg Hrvatska uživa u japanskoj javnosti i među Japancima i Koreancima.

Troškove puta u Koreju i Japan pomogli su Ministarstvo Kulture Republike Hrvatske i Grad Zagreb na čemu se zahvaljujemo. Na žalost, zbog skupih karata i velikih putnih troškova, ta je financijska potpora bila dostatna za pokrivanje samo 50% troškova puta (uzus je u međunarodnoj razmjeni da troškove puta plaća zemlja koja dolazi, a troškove boravka zemlja domaćin). Teret drugih 50% potrebnog novca osigurala je Mala scena iz vlastitih izvora.

U 24 dana odigrane su 22 predstave u pet gradova, na četiri festivala (Tokyo, Seoul, Osaka, Okinawa) i na gostovanju u kulturnom centru u Gifuu, Japan, a predstave je vidjelo preko 3000 ljudi.

Tokyo

Turneja je započela u Tokyu, s tri izvedbe predstave Padobranci ili o umjetnosti padanja u kazalištu Koenji, u istoimenom dijelu Tokya. Potpuno novo kazalište, otvoreno u svibnju 2009., ugostilo je Padobrance kao prvu predstavu za djecu ikad odigranu u ovom prekrasnom kazalištu poznatog japanskog arhitekta Toyo Itoa. Bila je to velika čast za Malu scenu i za predstavu Padobranci koja će tako ostati upisana u povijesti Koenji kazališta.

Tu prvu predstavu na turneji pratili su veliki problemi. Na početku nas je dočekalo iznenađenje kad smo shvatili da naša scenografija, koju smo ostavili u Okinawi nakon sudjelovanja na festivalu 2007., nije u potpunosti došla u Tokyo. Aluminijske cijevi koje povezane čine kocku 2x2x2 metra, ostale su u Okinawi, a k nama su došli neki elementi koji nisu imali veze s našom predstavom. Kako se to dogodilo poslovično preciznim i pedantnim Japancima, nikad nećemo doznati. Bilo kako bilo, naši domaćini kupili su nove cijevi točnog profila koji je nama trebao i mogli smo postaviti predstavu. No niti sama izvedba nije mogla proći bez problema, jer je usred predstave puknuo jedan od nosećih kotača pa se kocka više nije mogla okretati. Na svu sreću, Kristina Bajza Marčinko i Tomislav Krstanović, glumci Padobranaca, izvukli su predstavu do kraja i spasili ne samo predstavu nego i cijelu turneju. Kotač smo popravili za naredne izvedbe i sve je krenulo na bolje te je svaka naredna predstava na turneji bivala sve boljom i boljom i mamila neskrivene aplauze radosne japanske djece, koja nemaju često priliku vidjeti ovakvu vrstu predstava.

Gostovanje Male scene iskorišteno je za simpozij o kazalištu za mladu publiku na kojem je uz Ivicu Šimića sudjelovao umjetnički direktor kazališta Koenji Makoto Sato kao moderator te profesorica Yuriko Kobajashi, dugogodišnja članica izvršnog odbora ASSITEJ International i prijateljica Hrvatske i hrvatskog kazališta za djecu.

Gifu, Japan

Nakon uspješnog tjedna u Tokyu, ekipa Padobranaca produljila je u grad Gifu gdje su odigrane dvije predstave u tamošnjem kulturnom centru. Ovo gostovanje zahvaljujemo prije svega direktorici kulturnog centra, majci Niho Ota, glumici iz predstave A tko si ti?

Seoul, Južna Korea

Niti ovaj dio turneje nije mogao započeti bez problema. Kao da smo i ovdje morali dati žrtvu i kao da smo morali pobijediti početne probleme kako bismo dalje mogli putovati i uspješno privesti kraju naše gostovanje. S ne malom zabrinutošću shvatili smo da je naša Niho Ota, glumica iz Tokya koja je u Maloj sceni provela cijelu sezonu 2007./2008. i s kojom smo napravili interkulturni projekt A tko si ti?, predstavu koja istražuje mogućnosti dijaloga različitih kutura i tradicija, nakon duga puta od Pariza u velikim bolovima koji su prijetili da se predstava otkaže. Uz to, niti DVD koji nam je od presudne važnosti za predstavu nikako nije dobro radio i predstava se našla u sličnim problemima kao i Padobranci u Tokyu. Na sreću, bolovi su se kod Niho smirili, predstava se odigrala, a nakon riješenih tehničkih problema, naredne predstave bile su sve bolje i bolje, da bi šesta predstava imala i najveći broj publike i najveći uspjeh. Jelena Vukmirica i Niho Ota, izvođačice predstave, doživjele su ovacije japanske publike!

Festival u Seoulu AssiFe 2009, ljetni festival Korejskog centra ASSITEJ ove je godine, od 25. srpnja do 2. kolovoza doživio svoje 17. izdanje. Seoul, grad gradilište, u kojem se na svakom koraku prelazi preko skela, velikom brzinom mijenja svoj izgled nastojeći atraktivnim suvremenim građevinama privući što veći broj turista i svojim građanima pružiti zanimljiv okoliš za življenje. Ovdje se održao kongres ASSITEJ International 2002. godine i Seoul predstavlja jednu od utvrda ASSITEJa u svijetu. Članica upravnog odbora ASSITEJ International Young Ai Choi i novi predsjednik ASSITEJ Korea Kim Byung-ho, kao i članovi novog upravnog odbora učinili su mnogo na unapređenju korejskog kazališta za mlade i danas ono predstavlja najrazvijenije kazalište za mladu publiku u Aziji. Sudjelovati u tom kontekstu na festivalu bila je velika čast i zadovoljstvo.

Osaka, Japan

International Performing Arts Festival OSAKA for Children and Young People 2009. nema tako dugu tradiciju kao festival u Seoulu, ali je nakon samo dvije godine od prvog izdanja 2007., uspio preboljeti "dječje bolesti" i postati veliki festival sa respektabilnim programom predstava, radionica i simpozija. Zasluge za ovaj nagli i brzi razvoj festivala svakako idu na račun umjetničkog voditelja festivala i kazališta Kio Company, glumca i redatelja Koheya Nakadachia.

Mala scena našla se u društvu kazališnih trupa iz Danske, Austrije, Italije, Njemačke, Kanade Koreje, Indonezije i Japana sa obje svoje predstave. Naravno da je to posebna čast i posebno priznanje za rad kazališta. Obje su predstave odigrane dva puta za festivalsku publiku. Organizator festivala zamolio nas je da učinimo napor i odigramo još jednu, treću predstavu Padobranaca, ali izvan festivalskog programa i to u Gradskoj vijećnici grada Osake. Ta promotivna akcija bila je jako važna za daljnji život i buduću suradnju grada Osake sa festivalom. Naravno da niti jednog trenutka nismo oklijevali i rado smo odigrali predstavu u predvorju gradske vijećnice, između dva znaka za pauzu za ručak gradskih službenika. Na našu veliku radost, organizator je doveo grupu djece, a i odrasli koji su se zatekli tamo, ostali su na predstavi koja je bila poseban doživljaj kako za nas, tako vjerujemo i za našu publiku.

U sklopu festivala održan je i simpozij na temu Kazalište za najmanju publiku (onu od 0-3 godine). Predavanje na tu temu održao je prof. dr. Wolfgang Schneider, dekan univerziteta u Hildesheimu, Njemačka i predsjednik ASSITEJ International, a panelisti su uz Ivicu Šimića bili i Peter Mancher, glavni organizator kongresa ASSITEJ International u Kopenhagenu 2011. te Kim Eduard Jensen, glumac i redatelj iz Danske.

Kijimuna Festa, Okinawa, Japan

Završni dio Japansko-Korejske turneje održao se na otoku Okinawi, u Okinawa Cityu, gdje se već tradicionalno, šest godina za redom okupljaju kazališne grupe i kazališta iz cijeloga svijeta na festivalu Kijimuna Festa. Ove je godine festival bio centralno događanje u mreži azijskih festivala pa je zbog toga program bio iznimno bogat i sadržajan. Festival je ponudio 51 predstavu kazališta iz dvadesetak zemalja, četiri simpozija i mnoštvo radionica. Biti prisutan na najvećem festivalu kazališta za djecu koji se ove godine održao u Aziji bila nam je čast i izniman uspjeh. Predstave su održane pred prepunim gledalištima, a za Padobrance, koji su se u Japanu proslavili već 2007. godine tražila se karta više. Nakon predstava uslijedili su novi pozivi za sudjelovanja na festivalima u Rusiji (Ya-mal, Privet! festival u Novom Urengoyu) kao i na festival u Taiwanu 2010., pa je tako turneja završila trijumfalnim uspjehom Male scene.

Uz nastup na festivalu, Ivica Šimić sudjelovao je na dva simpozija kao panelist. Simpozij o kazalištu za djecu od 0-3 godine bio je repriza onog u Osaki, ali je Simpozij o ulozi kazališta u vremenu rata, sa temom Može li kazalište za djecu doprinijeti svjetskom miru bila zanimljiva i korisna rasprava o ulozi kazališta za djecu u formiranju društvene svjesti općenito. Ovaj simpozij, kao i slični razgovori koji se vode u sklopu programa festivala u Okinawi pobuđuju veliki interes japanske javnosti. Jedan od razloga za to leži u činjenici da je upravo Okinawa bila poprište najkrvavije japanske bitke u drugom svjetskom ratu u kojoj nije stradalo samo tisuće japanskih vojnika počinivši kolektivno samoubojstvo u podzemnim skloništima, već i veliki broj civilnog stanovništva. Strahote rata još se uvijek pamte na Okinawi i čini se opravdanim tražiti u kazalištu za djecu jednu od mogućnosti za oporavak i trajno izlječenje od traume. Okinawa želi biti mjesto sa kojeg će se u svijet širiti poruke mira i suradnje u kazalištu za djecu i zbog toga je ovaj simpozij na centralnom mjestu svih događanja na festivalu. Hrvatska, sa svojom ratnom povijesti i iskustvima dragocjen je i poželjan partner za suradnju japanskim umjetnicima u ovom kontekstu. Zapaženo izlaganje Ivice Šimića bio je poticaj za daljnje razgovore o suradnji japanskih i hrvatskih umjetnika i nadam se da će uskoro doći do konkretne razmjene na zajedničkom projektu.

Tajfun Morakot

Nismo ni slutili da će završetak naše azijske turneje biti toliko dramatičan i neizvjestan. Na sam dan odlaska ekipe is Okinawe došla je najava da se tajfun velike razorne moći približava Okinawi. Uistinu, jutarnji let za Osaku 6. kolovoza, kojim je ekipa Padobranaca trebala odletjeti iz Okinawe, otkazan je, kao i svi ostali letovi toga dana zbog olujnog vjetra i kiše te sa katastrofičnim najavama da će tajfun Morakot udariti na Okinawu. Mnogim je trupama, pa tako i nama, to donijelo velike probleme. Nije se toga časa znalo niti kamo ide tajfun niti koliko će trajati nepogoda jer su tajfuni u ovom dijelu svijeta potpuno nepredvidljivi. Kad se saznalo da Morakot skreće prema Taiwanu i da će mimoići Okinawu, pokušali smo organizirati let za naredni dan, ali su svi letovi bili prebukirani. Morali smo zato čekati još dva dana u Okinawi da bismo uspjeli osigurati siguran povratak.

Nakon tri dana neizvjesnosti i čekanja, zaobišavši tajfun koji je u međuvremenu tako teško pogodio Taiwan, prepuni lijepih iskustava i zadovoljstva zbog uspješno završene turneje i uspjeha naših predstava, vratili smo se u Zagreb 10. kolovoza. Bila je to najduža i najopsežnija turneja Male scene u dvadeset godina. Bez i jednog incidenta, u ozračju i kao dio svjetskog pokreta kazališta za djecu, opravdali smo ugled koji Hrvatska uživa u Aziji i otvorili nove mogućnosti za daljnju suradnju u budućnosti. Hrvatski umjetnici Jelena Vukmirica Makovičić, Kristina Bajza Marčinko, Tomislav Krstanović uz Niho Ota, našu japansku glumicu te tehnički dio ekipe Andro Jelavić i Marko Makovičić koji su podnijeli najveći teret gostovanja, zaslužuju naše pohvale i našu zahvalnost za odlično obavljen posao i izvrsnu sliku o hrvatskim umjetnicima. Zasluge za ovaj uspjeh idu i menadžmentu kazališta Mala scena, Danieli Kos, a posebno Vitomiri Lončar koje su besprijekorno organizirale turneju i omogućile ekipi optimalne uvjete za život i rad. Na taj se način Mala scena još jednom potvrdila kao organizacija spremna na najveće produkcijske poduhvate bez obzira na lokalitet i vrijeme.

Turneja Kazališta Mala scena u Aziji veliki je međunarodni uspjeh kazališta i nagrada u jubilarnoj, dvadesetoj obljetnici postojanja. Naredno gostovanje, ono u Sydney Opera House u listopadu 2009. bit će kruna međunarodnih gostovanja i završetak velikih rezultata koje je Mala scena postigla u dvadeset godina.

Centralna proslava godišnjice održat će se 7. prosinca 2009. u Maloj sceni, Medveščak 2.

 

Danas na programu