03.10.2011.
EU ili AUUU? Jedinica iz znanja, nula iz zalaganja!
Ne baca u depresiju činjenica da nikog ne zanima što se pregovaralo u poglavlju koje nas se izravno tiče (govorim o kulturi) nego to što je, kad se sve to pročita, kristalno jasno da ne funkcionira ni jedna razina: lokalna, županijska, državna s jedne strane, a s druge strane nikome u sustavu ne pada na pamet da se ponaša u skladu sa smjernicama koje smo potpisali. Ni osobno svakom građaninu naše zemlje, niti institucijama. NITKO NE ŽELI NIŠTA NI RADITI NI MIJENJATI.

originalno objavljeno na blog.vecernji.hr

"Slamku spasa" piše Vitomira Lončar

Nedavno sam u medijima pratila burnu raspravu oko toga zašto se javno ne objavi Ugovor o pristupanju RH EU. Kao, ludo su, životno, svi zainteresirani. Te se taji, pa se ne taji, te se smije objaviti pa se ne smije objaviti… I, odjednom, eto ga! Ugovor je javno dostupan na internetskoj stranici Vlade Republike Hrvatske.
Odlično.
Kad se toliko o tome raspravljalo, očekivala sam da će sad svi pohrliti na Vladinu stranicu i čitati piše li nešto o području u kojem djeluju.
Naravno, u dokumentu sam išla tražiti kulturu.
A usput sam napravila malu anketu među kolegama na tu temi i eto rezultata: NITKO OD ISPITANIH KOLEGA NIJE OTIŠAO NA STRANICE VLADE POGLEDATI ŠTO PIŠE O KULTURI. Da, dobro ste pročitali: NITKO.
E, baš zanimljivo!
Kažu da su kulturnjaci uvijek (ili bi trebali biti) nositelji novih ideja, misli, pogleda na svijet, oni koji POKREĆU svijet. Avangarda, uvijek neshvaćeni, ali eto, ipak NAJVAŽNIJI.
E, da bi mogao pokretati svijet prema nekom cilju conditio sine qua non jest da uopće znaš gdje si, gdje živiš, da vidiš taj svijet oko sebe. Ono što se lijepo u teoriji kaže: najprije se radi analiza postojećeg stanja, a nakon toga - analiza potreba.
A mi, hvala Bogu, nit' imamo analizu postojećeg stanja (zadnja prava takva analiza napravljena je 1998.!), a o analizi mogućih potreba - i ne sanjamo.
Vratimo se mojoj anketi.
Ni jedan od mojih ispitanika koji su potencijalni mjenjatelji svijeta nije otišao pogledati ni već spomenuti ugovor, ali ni ono što se za nas pregovaralo i zaključilo još davne 2006. godine kada je kultura bila na dnevnom redu pregovora. I kada se, kako u dokumentu piše, očekivalo da ćemo postati dijelom EU 2009. godine. (Što za ovu priču nije važno.)
Dakle, da vam skratim muke ako ni vi niste pogledali ugovor - kultura u njemu nije posebno specificirana.
Ali bi za nas kulturnjake trebalo biti (ne)važno POGLAVLJE 26 koje se zove Obrazovanje i kultura.
Teško je vjerovati, ali ni jedan od mojih ispitanika nije pročitao ni ovo poglavlje.
Nije me iznenadilo.
Ipak se pitam: na temelju koje će se spoznaje stvarnosti mijenjati svijet? Odnosno, kako išta mijenjati ako ne znaš ni dogovoreni okvir o području koje bi trebao mijenjati?
Hm, možda ne temelju (iznimno važne) informacije koja je ovih dana izašla u novinama u rubrikama kulture, da naš poznati pjevač Giuliano statira u stranom filmu o vitezovima koji se snima u Dubrovniku! Neopisivo važna vijest, ravna objavi Ugovora o pristupanju!
Dubinskim istraživanjem saznala sam da nam Giuliano ne glumi viteza nego - seljaka. Ne znam zašto, ali ta specifikacija uloge jednog statista nije bila predočena zainteresiranoj javnosti.
Valjda zbog ugleda poznatog pjevača… hm, ne znam.
Međutim, ni u jednoj rubrici kulture nisam ni sada, a ni unatrag pet godina pročitala ništa o objavljenom poglavlju koje nas se TIČE.
Ili se meni samo čini da nas se TIČE.
Mi ćemo ionako kao i do sada raditi - kako kome padne na pamet.
I svi sretni i zadovoljni!
Pa navikli smo da nam PRAKSA NE PRATI ZAKONODAVSTVO nego ima svoj, kako bi se to stručno lijepo reklo, autohtoni život što je savršeno za područje kakvo je KULTURA. Važno da je AUTOHTONO, pa makar bilo i NEZAKONITO, nakaradno, kaotično i neučinkovito!
Ali nije naše područje jedino koje živi svoj autohtoni, da ne kažem autistički, život. U istom dokumentu u kojem je kultura, kako sam već i rekla, nalazi se i OBRAZOVANJE. E, treba pročitati što se sve PLANIRALO napraviti u razdoblju od 2007. do 2010.! Treba li uopće govoriti da se većina od toga nije ni počela ostvarivati? Kulise iz viteških filmova.
Ma zavrti ti se u glavi.
I postane ti savršeno jasno da je sve to samo priča za malu djecu, a nikako ne prava i iskrena potreba za promjenom sustava koji ne funkcionira.
Onoga obrazovanja kao i onog kulture.
Dakle, ne baca u depresiju činjenica da nikog ne zanima što se pregovaralo u poglavlju koje nas se izravno tiče (govorim o kulturi) nego to što je, kad se sve to pročita, kristalno jasno da ne funkcionira ni jedna razina: lokalna, županijska, državna s jedne strane, a s druge strane nikome u sustavu ne pada na pamet da se ponaša u skladu sa smjernicama koje smo potpisali. Ni osobno svakom građaninu naše zemlje, niti institucijama. NITKO NE ŽELI NIŠTA NI RADITI NI MIJENJATI.
Glavno da je (u obrazovanju) osnovano bezbroj tijela, koordinacija, agencija, vijeća… U kulturi barem ne osnivaju fantomske Potemkinove agencije, koordinacije i tijela! Ma, pročitajte sami i uvjerite se. Što ću vam prepričavati.
Nabrojit ću vam samo prioritete Hrvatske na području kulture, a to su: međunarodna kulturna suradnja s posebnim naglaskom na suradnju s državama članicama EU, daljnja institucionalna decentralizacija, podrška privatnoj inicijativi te zaštita i promicanje kulturne raznolikosti.
Uzmimo ove prioritete pa pogledajmo kako se oni primjenjuju na izvedbene umjetnosti:
Međunarodna kulturna suradnja - opće je poznata stvar da je na tom području u Hrvatskoj najaktivnija neovisna scena. Dovoljno se prisjetiti ovoga proljeća i pobune neovisne scene da bi postalo jasno da je upravo neovisna scena u ovogodišnjem proračunu (u Gradu Zagrebu, ali i u drugim gradovima) srezana do korijena te bačena na koljena i ne da se ne potiče međunarodna kulturna suradnja nego se gasi. Uz plesu postoji JEDINO neovisna scena (nema ni jedne javne institucije), a od javnih zagrebačkih kazališta, samo i jedino ZKM ima razvijenu međunarodnu suradnju. Dakle, ono što je na prvome mjestu prioriteta u poglavlju o kulturi - ne primjenjuje se.
Druga točka?
Daljnja institucionalna decentralizacija. E, tu smo na skliskom terenu. Što znači - INSTITUCIJA? Je li to svaki subjekt koji obavlja neku djelatnost ili isključivo subjekt u vlasništvu JAVNE UPRAVE? Ako je ovo drugo, e, onda se itekako decentraliziramo, i to na štetu izvrsnosti. Ako se odnosi na sve, onda se jako slabo decentraliziramo jer u čak tri županije nemamo ni jedno kazalište, a u njih čak sedam imamo samo - javnu ustanovu, bez privatne inicijative. A kao što se sjećate, podrška privatnoj inicijativi treći je prioritet.
Eh, što volim naše lijepe planove, dokumente i odluke kojima se obmanjujemo da smo super! A zbilja je jadno da jadnije ne može biti.
Ukratko, NE ŽELIMO UČITI. Zemlja smo sa samo 2% osoba uključenih u proces cjeloživotnog učenja (u EU je taj postotak 10%). SVI SVE ZNAMO I NITKO NE TREBA NIŠTA UČITI. Pa čak ni kulturnjaci koji bi prvi MORALI učiti.
I tako će biti dok na vlastitom slomu ne naučimo da smo na pogrešnom putu.
Iliti, Englezi uče na Oxfordu, a Hrvati na - greškama.
P. S. Jako me potresla činjenica da nam je Prva nogometna liga u financijskim teškoćama. I da im za sanaciju treba samo toliko sredstava koliko je potrebno da se cijela zagrebačka neovisna scena financira u sljedećih - 20 godina. Slovima - dvadeset. Godina.
Uopće ne sumnjam da će se ta sredstva naći, jer, kad stavite ruku na srce, kako bismo svi zajedno živjeli bez nogometa? Kojemu tako dobro ide da jedva diše, a nogometni gazde kojima novac ispada iz džepova plešu po stolovima pucajući od zadovoljstva.
Predlažem da neovisna scena napravi humanitarni nogometni turnir pa da sav prihod uplatimo za posrnulu Prvu nogometnu ligu i da pomognemo lošu nogometnu scenu!
Molim volontere za organizaciju da se hitno jave!

 

Danas na programu