04.03.2013.
CSI među lutkama
Za ovo današnje doba kao nikad prije vrijedi poslovica «svakog čuda tri je dana dosta». Čak bih mogla reći da se taj rok s tri dana smanjio na tri sata. A svi oni koji love u mutnom računaju upravo na to, da će se sve zaboraviti za nekoliko dana i da se ništa neće promijeniti. Upravo iz tog razloga, da se slično ne bi dogodilo i s ovim slučajem, ponovno pišem o Zagrebačkom kazalištu lutaka i imenovanju nove ravnateljice, Ljiljane Štokalo.

originalno objavljeno na  blog.vecernji.hr

"Slamku spasa" piše Vitomira Lončar


Za ovo današnje doba kao nikad prije vrijedi poslovica «svakog čuda tri je dana dosta». Čak bih mogla reći da se taj rok s tri dana smanjio na tri sata.
A svi oni koji love u mutnom računaju upravo na to, da će se sve zaboraviti za nekoliko dana i da se ništa neće promijeniti. Upravo iz tog razloga, da se slično ne bi dogodilo i s ovim slučajem, ponovno pišem o Zagrebačkom kazalištu lutaka i imenovanju nove ravnateljice, Ljiljane Štokalo.
Onima koji prošloga tjedna nisu čitali Slamku spasa preporučujem da, prije nego započnu današnje čitanje, « ponove gradivo», povežu i upute se u problematiku.

Što se u međuvremenu dogodilo?

1. Ured za obrazovanje, kulturu i sport uistinu je poslao inspekcijski nadzor u ZKL. Što je ondje bilo, nitko ne zna jer, kao i obično, ništa nije dostupno javnosti. Tome se više ne čudim, a pretpostavljam ni vi.

2. Milan Bandić je u emisiji «Zagrebi po Zagrebu» na Radio Sljemenu ustvrdio za izbor Ljiljane Štokalo da nije ni za ni protiv i nije pratio njezin rad i nije involviran u izbor. Dokumenti postavljeni na internetske stranice Gradske skupštine Grada Zagreba dokazuju suprotno! Ondje piše: Gradonačelnik Grada Zagreba je 18. veljače 2013., u postupku davanja mišljenja, razmotrio Prijedlog za imenovanje ravnatelja Zagrebačkog kazališta lutaka, što ga je podnijelo Kazališno vijeće, te na isti nema primjedbi. Usput je u istoj emisiji Bandić dodao da je za kulturni standard izvrsnosti te da svatko ima pravo da se popravi. Ima puno većih problema… Joj, kako mi se sviđa ovo svatko ima pravo da se popravi! Znači li to da je Bandić ipak upoznat sa slučajem premda tvrdi da nije pratio rad Ljiljane Štokalo, ali je eto, dobar čovjek pa smatra da svatko ima šansu da se popravi? Znači li to da se Ljiljana Štokalo ipak treba POPRAVITI? Iliti, u prijevodu, da bi baš i mogla početi dolaziti na posao? Poslušajte sami snimku emisije. Od 12. je minute naša tema.

Milan Bandić3. Bandić govori o kulturnom standardu izvrsnosti. E, to mi se također jako sviđa! Samo, kakve veze ima IZVRSNOST s ovim slučajem? U ovom slučaju svjedočimo isključivo IZVRSNOSTI u postavljanju politički podobnih kandidata. Ovaj je izbor uistinu pokazao VRHUNAC takve izvrsnosti!

4. Premda smo još prošloga tjedna ustvrdili da je zagrebačka administracija vrlo spora te da nedostaje komunikacije među ključnim dionicima, ovoga su nas tjedna - demantirali. Naime, već je u četvrtak 28. veljače STIGLO RJEŠENJE o službenom imenovanju Ljiljane Štokalo. Rješenje je dostavljeno tajništvu ZKL-a, Kazališnom vijeću, Gradonačelniku i Gradskom uredu za kulturu, obrazovanje i sport, a i svim kandidatima kao i samoj Štokalo. Ovaj je inspekcijski nadzor uistinu kratko trajao! Baš se čudim. Naime, INSPEKCIJSKI NADZOR nad kazalištem Mala scena koje ima samo četiri zaposlenika traje još od 2. svibnja 2012. i nije završen, a u ZKL-u sa 73 zaposlenika trajao je valjda DVA DANA kad je u samo 6 dana već obavljen nadzor, sastavljen izvještaj, dostavljen svim potrebnim instancama i već je STIGLO rješenje o imenovanju. Ovo rješenje pretpostavlja da je UTVRĐENO DA JE LJILJANA ŠTOKALO IPAK RADILA preko DVIJE TISUĆE SATI, a ne DEVEDESET ŠEST koliko je bilo izneseno široj javnosti. Je li to zaista tako? Kako je to tako brzo dokazano? Ako je Ljiljana Štokalo uistinu odradila puno radno vrijeme u 2011. godini, ne bi li netko trebao snositi odgovornost za to što ju je oklevetao? Ako pak NIJE odradila preko dvije tisuće sati, kako je onda imenovana? I za što? Nešto tu ne štima, nikako ne štima…

5. U petak 1. ožujka u emisiji Zoom na Z1 televiziji gledala sam razgovor u kojem je gostovao Žarko Savić, predsjednik Kazališnog vijeća ZKL-a od kojeg smo saznali nove informacije: da se Kazališno vijeće na temu izbora ravnatelja sastalo čak osam puta, a da je PRIJE devetog sastanka, SASTANKA ODLUKE koji je održan 7. veljače, već ujutro na stranicama Skupštine grada bilo objavljeno ime Ljiljane Štokalo kao kandidatkinje o kojoj će glasati SKUPŠTINA! Ponavljam, prije PRVE ODLUKE, PRVE instance (Kazališnog vijeća), DRUGE, TREĆE, ČETVRTE I PETE (mišljenja Ureda za kulturu, mišljenja Odbora za kulturu, mišljenja gradonačelnika te prijedloga Odbora za imenovanje) ŠTOKALO JE VEĆ BILA NA DNEVNOM REDU SKUPŠTINE! Ma to je čudo prirode! Kao da već imate krstitke, a još niste ni upoznali oca svog budućeg djeteta!

6. Također smo u istoj emisiji saznali da je Kazališno vijeće baš lijepo radilo skoro do pred kraj, a da su onda nastali PRITISCI. Hm, tko je i kako i koga pritiskao, nismo saznali. Ali smo saznali da ih se pritiskalo ne samo za kandidata koji treba biti izabran (bolje odmah reći, kandidatkinju) nego i da njihova odluka treba stići upravo na ovu Skupštinu! Kao što sam prethodno napisala, na stranicama Dnevnog reda Skupštine Štokalo je već bila postavljena. Samo tako. Osvanula. Očito se nekome jako žurilo.

7. U emisiji smo saznali da je Ivica Lovrić, pročelnik Ureda za kulturu, ustvrdio da je Savić u 2011. godini manje radio od Štokalo! Ovo je vrlo zanimljiv detalj. Inspekcija je, dakle, ISTRAŽIVALA I SAVIĆA. No, on je u 2011. godini, kako sam kaže, odigrao 115 izvedaba i imao brojne probe pa i fizički nije moguće da je radio manje od 96 sati. Manje od Štokalo. E, sada, postavlja se novo pitanje, ako je Savić radio manje od Štokalo, onda me zanima kako je moguće da je Grad prošle godine u lipnju prihvatio prijedlog da takav neradnik postane PREDSJEDNIKOM KAZALIŠNOG VIJEĆA ZKL-a! Kako su kao VLASNICI dopustili tako nešto skandalozno? Ne znam kakvim se vama ovo čini, ali cijela priča ne drži vodu, pa da je naopako! Ne čini li vam se da se u ZKL-u počela voditi olimpijada novog sporta: dokaži tko je manje radio u 2011. godini. Prvi neradnik za predsjednika Vijeća, prva neradnica za ravnateljicu. Skoro da ima i neke uvrnute logike u tome. U zemlji Dembeliji.
8. U međuvremenu je odvjetnica Sanja Artuković o legitimnosti samog natječaja izjavila kako je tumačenje da natječaj ZKL-a nije usklađen s Bolonjskim sustavom, odnosno Pravilnikom o znanstvenim i umjetničkim poljima, područjima i granama, rigidno birokratiziranje te je ustvrdila da je natječaj bio u skladu sa zakonom jer formulacija VSS društvenog ili humanističkog smjera pokriva cijelu Akademiju dramskih umjetnosti te tako i producente. E, ODVJETNICE Artuković, ovo posljednje doista je čudo od gluposti i uistinu je nevjerojatno da jedna odvjetnica može reći takvo što! Ova formulacija nikako ne pokriva cijelu Akademiju dramske umjetnosti pa ni (kazališne) producente. Da pokriva sve, kako Vi kažete, zar bi bio poništen natječaj HNK-a u Zagrebu u travnju 2012. godine? No, očito je da se zakoni ove zemlje trebaju poštovati u svim područjima - osim u kulturi. Bljak.

9. Ono što je iznimno važno jest da u samom Natječaju piše da se osoba koja se javlja na natječaj odlikuje stručnim, radnim i organizacijskim sposobnostima. U ovom dijelu zanimaju me dvije stvari: kojim su dokumentom kandidati dokazivali stručne, radne i organizacijske sposobnosti, a osobito KAKO JE I ČIME TO DOKAZALA novoizabrana ravnateljica Ljiljana Štokalo? Samo da mi je vidjeti taj dokaz - pa umrijet'!

10. Uopće, pitam se, zašto ne može svekolika javnost dobiti na uvid svu dokumentaciju o inspekcijskim nalazima i ostale dokumente koji su bili propisani Natječajem pa da, ako je uistinu sve u skladu s pozitivnim zakonima, ostavimo Štokalo da u miru radi svoj posao jer, kako sama kaže, ima ga jako puno? Zašto je sve to skupa - vojna tajna?

11. I dalje me muče one TEKE u kojima se, kako je na Skupštini ustvrdio i u emisiji Z1 pokazao Žarko Savić, vodila evidencija o radnom vremenu. Pravilnik o evidenciji radnog vremena stupio je na snagu u svibnju od 2011. godine. U Pravilniku je specificirano kako treba izgledati evidencija radnog vremena i bio bi dovoljan samo letimičan pogled na dokumentaciju koju je Savić pokazao TV gledateljstvu da se utvrdi je li vođena u skladu s Pravilnikom ili nije.

12. Obavijest: OSTALI ČLANOVI Kazališnog vijeća, Zvonko Festini i Đorđe Kukuljica, do dana se današnjeg nisu oglasili. Nemaju ljudi što reći. A koliko sam pratila, nitko ih ništa nije ni pitao. FANTASTIČNO!

A za kraj, prenosim vam riječi Duška Ljuštine iz Globusa (2009. godine!) u kojoj kaže: Danas smo u Zagrebu učinili sve da jednom i zauvijek potjeramo politiku iz kulture. Tome u prilog govori činjenica da nijedan ravnatelj u kulturi nije imenovan po političkoj podobnosti. Osobno, jedini sam ravnatelj koji je član vladajuće stranke u Zagrebu, SDP-a.

Ah, kako sam neizmjerno sretna što je POLITIKA već 2009. godine BILA ZAUVIJEK PROTJERANA IZ KULTURE Zagreba!

 

Danas na programu