08.07.2014.
Bajka o Višem Savjetniku
Otkako je prošloga tjedna izašlo u javnost da je Darko Stazić, danas već bivši ravnatelj DGK-a Gavella, promijenio Pravilnik o radu ovoga slavnog dramskog kazališta ne bi li se gubitkom ravnateljske funkcije uhljebio na što je moguće višem koeficijentu, nije mi do slavlja.

originalno objavljeno na blog.vecernji.hr
"Slamku spasa" piše Vitomira Lončar

Bajka o Visem Savjetniku
Foto: 24 sata

Kakva slučajnost!
Danas, kada izlazi dvjestota Slamka spasa, Večernjakova blogosfera počinje svoj novi život.

Ali ne slavim danas.

Otkako je prošloga tjedna izašlo u javnost da je Darko Stazić, danas već bivši ravnatelj DGK-a Gavella, promijenio Pravilnik o radu ovoga slavnog dramskog kazališta ne bi li se gubitkom ravnateljske funkcije uhljebio na što je moguće višem koeficijentu, nije mi do slavlja.
Usprkos godinama života i velikom iskustvu, još se uvijek nisam navikla na ovakvu vrstu beskrupuloznosti.

Dakle, 1. srpnja objavljen je na stranicama Burze rada javni natječaj za novootvoreno radno mjesto u DGK-u Gavella. Viši stručni savjetnik ravnatelja.
Za današnju Slamku iznimno je važno ovo - novootvoreno.

Natječaj je otvoren samo tjedan dana, do 8. srpnja.
Jedan od uvjeta natječaja jest da kandidat ima pet godina radnog staža na rukovodećim mjestima u kazalištu.
I ovo je važno.
Ponude za radno mjesto šalju se - mailom.
Uglavnom, sve je trebalo ići kao po špagici: Na zasjedanju Gradske skupštine, u četvrtak 3. srpnja, Darko Stazić trebao je biti razriješen dužnosti, u petak se trebao prijaviti na ovaj natječaj i - to je to.
No, prije samog zasjedanja Skupštine dogodilo se nepredviđeno.
Margareta Mađerić, zastupnica u Skupštini, tražila je da joj se odgovori kako je moguće da se otvara novo radno mjesto u javnom kazalištu kada je u gradskim ustanovama u kulturi od 1. siječnja ove godine zabranjeno zapošljavanje!
Kako su svi mediji prenijeli, odgovor nije dobila, a Vesna Kusin, zamjenica gradonačelnika zadužena za kulturu, rekla je da će odgovor poslati - pismeno.
Eh, pismeni će odgovor sasvim sigurno stići nakon 8. srpnja, kada se zatvara natječaj.
Većina je kulturnjaka u šoku zbog ovakva Stazićeva bahatog plana, ali, navikli smo već na to da nam rade što im padne na pamet.
I navikli smo se da ne poduzimamo ništa!
Kao da smo svi na apaurinima. Ili nečem jačem. I to trajno.
Hoće li Mađerić i kada dobiti odgovor od Kusin, saznat ćemo.

A ja ću danas, umjesto slavljeničkog šampanjca, otvoriti neka druga pitanja.

Savjetnici u javnim kazalištima u našem sustavu ne postoje.
Kad bolje pogledam, savjetnika ima Jasna Jakovljević u Varaždinu, i to Marjana Varjačića, bivšeg ravnatelja. Čovjek je otišao u mirovinu pa sad, eto, savjetuje za honorar. Ne zna Jakovljević baš ništa o repertoarima i možda čak nije ni loše da joj netko nešto savjetuje.
Savjetnik je, prema osobnoj izjavi Večernjem listu od 12. travnja ove godine, i Vjeran Zuppa.

Zuppa je, kako kaže, jedini savjetnik u HNK-u u Splitu. Tončiju Biliću. Sad već bivšem intendantu.
Pisala sam HNK-u u Splitu i tražila da mi potvrde da je Vjeran Zuppa ugovorno vezan savjetničkim mjestom u 2014. godini za HNK Split.
Pisala sam dvaput, da budem sigurna.
I dva puta sam dobila isti odgovor koji je potpisala Vesna Čotić, sada v. d. intendantica: Vjeran Zuppa u 2014. godini nije ugovorno vezan za HNK Split ni na koji način.
Zuppa kaže da je savjetnik. Čotić piše da nije savjetnik.
I što da vam sad kažem, kome da vjerujem?
Ima li onda HNK u Splitu savjetnika ili nema?
To samo nebo zna.

Samo usput jedna misao, kad smo već kod Splita. Zašto nikom nije palo na pamet predložiti ravnatelja drame HNK-a u Splitu, Žarka Radića, da postane v. d. intendanta? U istom članku u Večernjem listu, koji sam već spomenula, Zuppa na sva usta hvali Radića. Pa što onda nije malo jače «savjetovao» da se Radića postavi za vršitelja dužnosti?
Krije li se nešto iza ovoga da se nitko nije sjetio - ravnatelja Drame?

Vratimo se savjetnicima.
Ima li još koje javno kazalište u Hrvatskoj nekog svog «tajnog» ili «javnog» savjetnika, ne znam.
Ali višeg savjetnika zasigurno nema ni jedno.
Takvo radno mjesto, naime, ne postoji.

Ono što je kroz povijest postojalo i bilo iznimno značajno i važno jest radno mjesto - dramaturga. Dramaturzi su još od 19. stoljeća bili najvažnija funkcija u našem kazalištu.
Za očekivanje bi bilo da se, ako se već otvaraju radna mjesta, otvore ona za dramaturge. Ako mene pitate, u Gavelli ih treba još najmanje - dvoje.
Eh, ali ne otvaraju se radna mjesta za dramaturga u najvećem dramskom kazalištu u Hrvatskoj, nego se otvara radno mjesto višeg savjetnika ravnatelja.
Što je s dramaturgom u Splitu? Ili s više njih?
Ma koga briga za dramaturge! Neka trunu na burzi ili, ako imaju sreće, neka dobivaju koeficijent 0,8 kao samostalni umjetnici u Hrvatskoj zajednici samostalnih umjetnika!

Naši najznačajniji (mladi, ali i ne tako mladi) dramaturzi u mirovini sa svojim koeficijentnom 0,8 neće imati ni za olovku i papir, a kamoli za računalo, dok će Darko Stazić s koeficijentom 4,5 kao gospodin «viši savjetnik ravnatelja» moći na Brijunima ljetovati do mile volje!

Čak i ako se brijunska tarifa sa 7 kuna dnevno poveća na 70.

Ima još nekoliko aspekata ove nevjerojatne gogoljevske priče zvane «Bajka o Višem Savjetniku»: ako viši savjetnik treba imati sve ove uvjete, uključujući i pet godina na rukovodećim poslovima u kazalištu, što onda treba imati ravnatelj?!
Nećete vjerovati, ali prema Statutu DGK-a Gavella, koji se odnedavno pojavio na internetu, ravnatelj ne mora imati te uvjete!
Kako je moguće da za ravnatelja treba manja kvalifikacija nego za savjetnika?
Je li to još netko negdje vidio ili čuo?
Ne manje važno pitanje koje mi se postavlja u ovom slučaju jest, kako ova «Bajka o Višem Savjetniku» drži vodu što se tiče samog rada kazališta u narednom razdoblju.
Možete li zamisliti da iz bilo koje tvrtke odlazi menadžment, a prije odlaska i dolaska nove ekipe instalira na najvišu savjetničku funkciju «svog» čovjeka?
U ovom slučaju - sebe.
Darka Stazića.
Nezamislivo?
Naravno.
Kako itko može budućem ravnatelju nametnuti svoje ljude na tako važnim mjestima?
Naš je sustav (Zakon) i napravljen tako da ravnatelj (intendant) dolazi sa svojom ekipom i s njom odlazi.
U mnogim zemljama čak i glumci odlaze kada odlazi ravnatelj koji ih je doveo.
Kako se ono kaže, ne može se mlado vino stavljati u stare bačve. Ili tako nekako... Nisam s vinskim poslovicama baš na ti...

S kojim se pravom unaprijed onemogućava novi život kazalištu s petrificiranjem situacije?
Jedino s pravom jačega.
S pravom onoga koji ima moć.
Pitam se samo - ima li više te moći?
Gledam ovu fotografiju snimljenu 26. travnja kada se dogodila nesreća kraj Koprivnice koju je skrivila neoprezna vozačica, a u drugom (službenom saborskom) automobilu bili su braća Darko i Nenad Stazić te Dušan Ljuština.
Bio je ponedjeljak.
Piše.
Radni dan.
Iz Sabora su potvrdili da se nije išlo na protokolarni put.
Nije to ni važno jer Nenad Stazić spada u kategoriju dužnosnika koji imaju pravo koristiti službeni automobil 24 sata čak i u privatne svrhe.
Pitam se, što su u radno vrijeme kraj Koprivnice radili Darko Stazić i Dušan Ljuština?
Što im za taj dan piše u evidenciji o radu koju svi zaposlenici moraju imati?
U tekstu na stranicama 24 sata piše da su najvjerojatnije skupljali novac u Koprivnici za Teatar Ulysses na Brijunima.
Hm, zašto bi to činili?
Gledam stranicu Teatra Ulyssesa za ovo ljeto i nema na njoj ni jednog projekta u kojem bi Darko Stazić imao što raditi, a nema ni imena Dušana Ljuštine. Nađu se dva imena njegovih zaposlenika iz Kerempuha (administracija) i pokoji glumac, ali zašto bi skupljao novac za Ulysses kad nije producent?
Ništa ne razumijem.
Mislim, ipak nešto razumijem.
A to je da je za gostovanje Timona Atenjanina HNK-a iz Splita u režiji Georgija Para i u Shakespeareovoj godini nađeno novca da se gostuje na Brijunima, ali ne i na Dubrovačkim ljetnim igrama.
Ah, da, sad sam se sjetila da je ministrica kulture rekla da će Brijuni postati festival nacionalnog značaja... pa su valjda «jači» i od Dubrovnika!
Osobito na međunarodnoj razini za koju su ove godine dobili 420 tisuća kuna!
A na programu imaju jedno gostovanje u inozemstvu. U Sarajevu!

I za kraj, upravo saznah da je Darku Staziću potpisan putni nalog za Budvu s datumom 7. srpnja.
Eh, da mi je biti tinta na tom nalogu pa da vidim - u kojem svojstvu Darko Stazić odlazi u Budvu ispred DGK-a Gavella?
Kao viši savjetnik za koji natječaj još nije završen?
Ili ravnatelj koji je razriješen?
Ili postoji neki treći dokument o kojem mi smrtnici nemamo pojma?

Sve one koji su me nagovarali da se prijavim na natječaj za višeg savjetnika ravnatelja Gavelle, moram razočarati. Premda imam više uvjeta i malo «jači» CV od Darka Stazića, neću se javljati.

Naprosto zato što me ne zanima to mjesto.
Da me imalo zanima zaposliti se u javnom kazalištu, prijavila bih se. Ako ni zbog čega drugog, da vidim s kojim bi me argumentima «srušili» na tom natječaju i dali prednost - Darku Staziću.
Eh, Staziću, Staziću, kako si ti promijenio Pravilnik o radu u vrijeme zabrane zapošljavanja ne rekavši keks, zar misliš da ga novi, budući ravnatelj također ne može s istim takvim keksom - promijeniti?
Još najviše godinu i pol držat će vodu ova suluda priča, a moći ćeš se i voziti u službenom bratovu automobilu 24 sata dnevno.
A nakon toga?

Možda već do 250. Slamke viši savjetnik Darko Stazić postane i tehnološki višak? Osobito uzevši u obzir činjenicu da za razrješenje nije bio u stanju sastaviti ni jednu jedinu rečenicu o razlozima odlaska usred mandata.
Kako će savjetovati ravnatelja, Bivšeg Sebe, kad ima problem - s jednom rečenicom?

Ah, vidjet ćemo kakav će kraj imati «Bajka o Višem Savjetniku».
Ne mora nužno biti sretan. Takav kraj rezerviran je za pozitivne junake.

P. S. Ne propustite sjajan intervju Gorana Končara!

 

Danas na programu