07.01.2014.
“Aždaja svome čedu tepa – Nakazice moja lepa!”

originalno objavljeno na blog.vecernji.hr
"Slamku spasa" piše Vitomira Lončar 

Kao što sam i obećala prošlog tjedna, podvući ću crtu ispod prošle kazališne godine, a ujedno i dvogodišnjeg razdoblja rada ove Vlade / Ministarstva kulture.

Teorija nas uči da se svako strateško razdoblje treba evaluirati (barem) na sredini njegova trajanja, napraviti takozvanu mid-term evaluaciju.
Dobroooo….
Ministarstvo kulture na svojim stranicama ima dokument koji naziva Strateškim planom za razdoblje 2012. - 2014. Ovo bismo eventualno mogli nazvati KRATKOROČNIM, nikako ne STRATEŠKIM planom. Ali kad već inzistiraju, nema mi druge nego se praviti da se uistinu radi o Strateškom planu.
Krenimo…
Početak je 2014., zadnje godine strateškog razdoblja i sad smo već trebali imati rezultate evaluacije za prvi dio.
Tražim, tražim, kao Ivica i Marica mrvice … ali ne nalazim ni na stranicama Vlade, a ni Ministarstva kulture ništa što bi bilo i nalik mid -term evaluaciji.
No, čim imam, tim klimam.
Pak ću se poslužiti dokumentima i izvorima koje sam prikupljala u proteklom razdoblju, kako bih vam prikazala stanje stvari.
BIVŠA VLADA imala je Strateški plan za razdoblje 2011. - 2013.
Stavljam jedan dokument pored drugoga. I?
Plan SADAŠNJE VLADE gotovo je u cijelosti COPY/PASTE onoga - bivše Vlade!
Čitate li dokument na stranicama Ministarstva kulture, vrlo brzo postat će vam jasno da ga NITKO NIJE NI POGLEDAO od početka siječnja 2012. Otvorite li, naime, 4. stranicu, na njoj piše da je izrada novog ustroja Ministarstva U TIJEKU, a prema Uredbi od 5. studenoga 2011.

Ustroj

Eh, 5. studenoga 2011. još nisu bili ni izbori, a kamoli nova vlast. Tako da na Ustroju dokumenta na internetu i dalje imamo državne tajnike koji već više od dvije godine - NE POSTOJE.
Nema što, ažurni su! A novi ustroj im je i dalje u tijeku. No, dajmo im prigodu, možda se i ustroje do novih izbora.
Polako, ima se vremena… Kamo nam se žuri! Beskrajni dan.

Ministarstvo kulture ipak mi je olakšalo analizu jer je ovih dana na svoju naslovnicu postavilo prezentaciju «Pola puta» iz koje se vidi kako procjenjuju svoj rad u protekle dvije godine.
Gledam prezentaciju već deseti put i jedino što mi pada na pamet jesu prvi stihovi iz pjesme Ljubivoja Ršumovića «Aždaja svome čedu tepa - Nakazice moja lepa!»
A može i ona: «Hvalite me, usta moja!»
Da ste došli s pustog otoka na kojem ste boravili duže vrijeme i netko vam je pokazao tu prezentaciju, mogli biste pomisliti da je do prosinca 2011. godine u tamo nekoj Hrvatskoj u području kulture vladao mrkli mrak. Mrak mrakova.
A onda je iznenada zasjalo Svjetlo! Čudo!

Kad su u prosincu 2011. godine došli novi stanari u Runjaninovu 2, zatekli su
(kako sami pišu):

• nedostatak strategije i kulturne politke na svim razinama
• nedostatak statističkih podataka o financiranju, publici, dostupnosti kulture
• zastarjelost u funkcioniranju kulturnih ustanova
• budžetsku ovisnost kulturnog sektora
• manjak menadžmenta u kulturnom sektoru
• nesustavno upravljanje projektima
• pad proizvodnje, participacije i zaposlenosti
• sustavnu podfinanciranost, nedostatak intersektorske suradnje…
• premijere u kazalištu su se prorijedile
• vidljiv je nedostatak novih publika
• kultura je podfinancirana…

Da ne nabrajam dalje - pročitajte sami. Ima toga.
Došli su (KAO) na kaos, a sada je (KAO) sve drugačije: postoji strategija i kulturna politika u svakom gradu, a i na državnoj razini, više nema manjka menadžmenta u kulturnom sektoru, kulturni sektor više nije budžetski ovisan, porasli su participacija i zaposlenost, pojačana je intersektorska suradnja, ponovno imamo više premijera, a valjda je vidljiv i ponovni rast novih publika… i tako, sve po redu. Sad smo napokon zaokrenuli u dobrom smjeru! Što zaokrenuli, šišamo sve u šesnaest!

Što je od svega toga ISTINA?
NIŠTA.
Gdje su argumenti za svaku ovu tvrdnju?
Nema ih.
Gdje su analize?
Ne postoje.
Pa gdje su svi ti podatci?
Ne znam.
Gdje je Strategija ministarstva?
Nema je.
Gdje su ta istraživanja o publici?
Nema ih.
Gdje su pokazatelji uspješnosti?
Ne postoje.
Gdje su te strategije na lokalnoj razini?
Rijeka je jedini grad koji ima Strategiju kulturnog razvoja.
Gdje su ti silni novi menadžeri u kulturi?
Možda negdje i jesu, ali ne zna se gdje…
Da nisu možda napokon postali mladi ravnatelji starih kazališta?
Ili nam «dobro služe» još oni Vječni Mladići iz 1982. i 1989.?

Kako se manifestira podatak da kultura više nije ovisna o budžetu?
?
Kako se to sad uspješno vode projekti?
?
Kako je s NAJMANJIM PRORAČUNOM za kulturu u posljednjih 15 godina kultura prestala biti podfinancirana?
Ne znam. Čudo.

Idemo dalje.

Na slajdu na kojem možemo pročitati što je sve ovo Ministarstvo kulture ostvarilo u dvije godine, vidimo sljedeće:

• Da su potpisali ugovor o pokretanju Studija plesa. Točno. Zaboravljaju da je cijeli proces priprema (uključujući i dopusnicu za studij) napravila - bivša Vlada.

• Da su donesene izmjene i dopune Zakona o kazalištima. Moj je komentar - bolje da nisu! Ove su izmjene i dopune sramota i konačni pokazatelj nekompetentnosti ovog Ministarstva.

• Da je HNK u Varaždinu dobio nacionalni status. O tome sam već mnogo pisala, a još ću i više u sljedećim tjednima. Slučaj Varaždina paradigma je klijentelizma u našoj kulturnoj politici i pokazatelj do koje su mjere osobni interesi nadjačali javni interes.

• Povećan je broj izvedaba, gledatelja i ukupnog estetskog dojma javnih festivala. Zbog čega ne možemo sve te rezultate negdje konkretno vidjeti, i to specificirano, stavku po stavku, nego nam valja vjerovati na riječ Nepoznatom Nekom tko je radio ovu prezentaciju? Gdje su ti pokazatelji? O kojim se brojkama radi? O kojoj vrsti evaluacije? Pa dajte da sve to vidimo!

• Uvedeno je obvezno strateško planiranje. Ovo me doista nasmijalo! Koliko ima organizacija koje imaju strateški plan koji se implementira i koji uistinu JEST strateški plan? Dajte da i njih vidimo!

• Uvedeno je trogodišnje financiranje. Znate li koliko je projekata u kazališnoj djelatnosti prijavljeno i prošlo na trogodišnjem financiranju? Dva (2). Oba je predložilo kazalište Mala scena.

• Osnovana je Zaklada kultura nova. Dakle, ovo je uistinu nevjerojatno, da si ova vlast uzima u rezultate osnivanje Zaklade kultura nova koja je u potpunosti napravljena za mandata prošle Vlade! Naime, Zakon o Zakladi donesen je još 20. srpnja 2011. godine (NN 90/11), pola godine prije parlamentarnih izbora.

• Napravljena je digitalizacija kina. Projekt digitalizacije započeo je i mnogi su koraci učinjeni već za vrijeme bivše vlasti.

• O projektima kao što je predstavljanje Hrvatske kulture u Francuskoj također ne treba govoriti jer je općepoznata činjenica kada se pregovarao projekt i kada je i na koji način započela njegova provedba.

• U pozitivne projekte ide im i Ruksak kulture (o kojem sam napisala što mislim, a bila sam vrlo pristojna, o Ruksaku mislim mnogo gore!), a i osnivanje Zaklade hrvatska kuća. Ni jednog od ovih dvaju projekata uopće nema u Strategiji jer su rezultat ad hoc odluka i inaugurirani su bez ikakve analize, plana i postavljenih ciljeva.

• Na stranicama Ministarstva kulture ne može se naći ni kvantitativna evaluacija rada, a kamoli kvalitativna, horizontalna, vertikalna, ekspertna, evaluacija učinka, utjecaja, procesa… NEMA NIČEGA.

• Moguće je pronaći kvantitativnu analizu za javni sektor, ali samo za 2011. godinu. Što je s 2012.? Još je nitko nije stigao obraditi? Prebrzo je prošla? Pa onda još jedna…

Možda ćete reći da su sve ovo moji osobni stavovi i da stvari nisu takve kakvima ih ja vidim.
No, danas vam podastirem dodatni argument.

EKSKLUZIVA SAMO ZA VAŠE OČI!

Dragi čitatelji Slamke spasa, donosim vam DOKUMENT O PRIMOPREDAJI Primopredaja-final BezA

načinjen u prosincu 2011. godine. Prema Zakonu o postupku primopredaje vlasti, ista se mora izvršiti na propisani način.

Dokument koji imate pred sobom dobila sam u svrhu istraživanja prije dvije godine, a iz njega se vidi što je ZATEKLA nova vlast koja je došla krajem 2011. godine, koji su projekti, regulative i planovi bili u procesu, što se kratkoročno trebalo napraviti, a što su perspektive.

Pogledajte i procijenite sami.

Valja naglasiti da je KONTINUITET kulturne politike u svakoj zemlji od iznimne važnosti, a ovaj dokument pokazuje da je bivša vlast postavila temelje tog kontinuiteta. Premda smatram da je ostavila mnoga otvorena pitanja koja je žurno trebalo rješavati, a među najvažnijim je pitanje umjetnika, osobito onih samostalnih, i rješavanje Zakona o kazalištima.
Ako je u ovom dokumentu sve laž, onda je nova vlast po preuzimanju Ministarstva kulture trebala na početku mandata napraviti tiskovnu konferenciju i reći ŠTO JE ZAPRAVO pronašla u Ministarstvu kulture, urbi et orbi objaviti da je dokument o primopredaji falsifikat, krivotvorina, laž, i predložiti «vraćanje na pravi put».
Ako je pak ovaj dokument istinit, onda je prezentacija «Pola puta» - LAŽ!

Riječ ODGOVORNOST više neću spominjati.

Premda je ministrica još u rujnu 2013. za jedan časopis rekla da glede kazališta u Ministarstvu RADE TIMSKI, i da su u Kabinetu dva čovjeka zadužena za kazalište, moram reći da je taj tim, očito, slabo obavio posao.

Na čelu s Vladimirom Stojsavljevićem Vakijem, hrvatsko je kazalište u Novu godinu ušlo sa sljedećim problemima:

• HNK u Zagebu ima v. d. intendanta, a natječaj (peti po redu) još uvijek nije raspisan.
• HNK u Osijeku NEMA intendanta. Nikakvog. Čak ni vršitelja dužnosti.
• Perjanica ove Vlade, novo nacionalno kazalište, ono u Varaždinu, koje je kao Ivana Orleanska u saboru slavodobitno izborila zastupnica Natalija Martinčević (VŠS, upravna pravnica, završen upravni studij u Požegi), do današnjeg dana možda i NIJE POSTALO NACIONALNO KAZALIŠTE. Promijenjenog Statuta nema nigdje, ni na stranicama kazališta, a ni na stranicama Grada Varaždina, a bome ni u Službenom vjesniku. Na stranicama Ministarstva kulture (u Očevidniku kazališta) prastari su podatci, ne piše ništa o novom Statutu. Očito je da nisu do sada izabrani ni imenovani svi članovi novog Kazališnog vijeća, a sve je trebalo biti obavljeno do 30. studenoga prošle godine!

Bravo!

A, kad smo već kod Varaždina, mnogim umjetnicima koji su prošle jeseni radili u tom kazalištu još uvijek nisu isplaćeni ni honorari ni putni troškovi. Dok su nekima, premda uopće u kazalištu nisu radili, PLAĆENI RAZLIČITI TROŠKOVI. Javno dostupnih dokumenata, dakako, za ove rabote, nema, ali kada bi Grad Varaždin imao želje i volje i hrabrosti pozabaviti se svojim nacionalnim kazalištem, mogao bi dobiti na uvid svu dokumentaciju. Kad je ja već ne mogu / ne smijem dobiti.

Habuš i MartinčevićZna li to Natalija Martinčević? Zna li to Gradonačelnik Habuš?
Hoće li nešto poduzeti?
Ili će opet biti da ja mrzim (svoje) Zagorje?
A znaju li Martinčević i Habuš da će u siječnju, njihovo NACIONALNO KAZALIŠTE na Velikoj sceni imati ukupno «čak» 3 (tri) izvedbe vlastitih predstava!
Samo mi nije jasno gdje i kako će do kraja godine ovakvim tempom HNK u Varaždinu «navući» 100 tisuća gledatelja, koliko Natalija Martinčević kaže da ih imaju u godinu dana.
No, bit će o Varaždinu još govora u Slamci.

Idem dalje.

Ne mogu prešutjeti da se Ministarstvo pohvalilo i početkom emitiranja 3. i 4. Programa HTV-a.

Nestvarno.

Inicijativu za pokretanjem 3. programa HTV-a na kojem bi se emitirala kultura, obrazovanje i znanost, pokrenulo je 14 organizacija na čelu sa Sveučilištem u Zagrebu, Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti, Maticom hrvatskom, HNK-om u Zagrebu i desetak udruga, a Ministarstvo kulture NIJE se priključilo inicijativi niti je dalo potporu! Sporazum je potpisan 30. ožujka 2012. godine na HTV-u. Bila sam ondje i potpisala. Ministarstva kulture nije bilo. Jer je bilo - PROTIV sporazuma.
Voljela bih čuti koje su zasluge Ministarstva za uspjeh ove inicijative.

Još moram dodati da se u Strateškom dokumentu Ministarstva u dijelu u kojem se govori o Poduzetništvu u kulturi kao važni sudionici spominju samostalni umjetnici. Koji su ove godine IZBAČENI iz natječaja.
Spomenut ću da su samostalni umjetnici i dalje na koeficijentu 0,8, premda se Strateški plan zaklinje u njih.
I to da je prekinuta suradnja s bivšim Ministarstvom gospodarstva u projektu Poduzetništva u kulturi. Valjda ovo Ministarstvo smatra da se intersektorska suradnja uspostavlja RAZVRGAVANJEM postojećih ugovora o suradnji. Hm.

Ma mogla bih pisati do preksutra o ovoj famoznoj prezentaciji «Pola puta»…

Ono što ovo Ministarstvo kulture (a čujem u nedjeljnom Dnevniku, ni Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa) nije ni započelo, jest USPOSTAVA DIJALOGA s onima zbog kojih postoje. Kao što MZOŠ nije uspostavio dijalog s učiteljima i profesorima, tako ni Ministarstvo kulture nije uspostavilo dijalog sa strukom. S umjetnicima i ostalim kulturnim djelatnicima i organizacijama.
Jedini dijalog koji im dobro funkcionira jest STRANAČKI. I onaj koji radi po načelu JA TEBI, TI MENI.
Ah, zaboravih, pohvalili su se i time što imaju Glasnogovornicu!
Koja ne odgovara na predstavke. Pa dobije uputu Povjerenice za informiranje da informacije MORA dati. Ali se i na taj nalog ogluši. E(h)vala!

OCJENE I GODIŠNJE NAGRADEZlatna malina

Jednom riječju, «Pola puta» dobilo je čistu jedinicu za kvalitetu. Čistu peticu za nestručnost i nekompetenciju i također čistu peticu za privatizaciju hrvatske kulture za osobne interese. Također i peticu za falsifikat.

Što se kazališta tiče na državnoj razini, Zlatnu malinu za 2013. godine bez konkurencije dobiva Vladimir Stojsavljević Vaki (jedna od «dviju glava» tima koje spominje ministrica), a koji je potpuno izgubio kompas u svojoj kombinatorici. 

Vaki

Na razini Grada Zagreba dobitnik je Zlatne maline 2013. Darko Stazić. Osoba koja je (po višoj direktivi) skinula iz izloga svog kazališta plakat za vlastitu predstavu i koja je dala trenutačni otkaz zaposleniku (Vinku Mikuliću) zbog iznošenja u javnost podataka koji bi trebali biti javno dostupni, nema konkurencije za ovu nagradu na gradskoj razini.

Da su doista na snazi prave strategije i da imamo kulturnu politiku, obojica bi već odavno radila neki drugi posao. Budući da nemamo ništa od navedenog, sami ćemo si biti krivi za ono što ćemo uskoro imati: aždaju koja «svome čedu tepa - nakazice moja lepa!» (Ima i zloguki nastavak: «Ješćeš ljude kao repe / najmiliji moj akrepe.»)

P. S. Grad Zagreb je na Staru godinu, 31. prosinca 2013., objavio NATJEČAJ za Zamjenika pročelnika za obrazovanje, kulturu i sport!
Rok za predaju dokumentacije jest 8 dana. U tih 8 dana bila je Nova godina, cijeli vikend, a eto nam i Tri Kralja. Pa, navali narode, prijavi se! Još nije gotovo.
Tko vam je kriv što na Staru godinu ne iščitavate detaljno - Narodne novine!

 

Danas na programu