08.09.2014.
Ako laže koza, ne laže rog – ili tko zapravo opstruira

originalno objavljeno na blog.vecernji.hr
"Slamku spasa" piše Vitomira Lončar

zakoni
Zakoni

Ovoga tjedna doista nije moguće preskočiti temu poništenja natječaja za pomoćnike intendantice HNK-a u Zagrebu.

Ako ni zbog čega drugog, a ono zato da ostane zapisano za budućnost u kakvoj smo močvari, kaosu, živom blatu, da ne kažem - ludilu, živjeli.

Kad sam bila mlada glumica, uskočila sam u Juvančićevu predstavu «Vučjak» koja se izvodila u Gavelli, a u kojoj je igrao naš poznati glumac Zvonimir Rogoz.

Ili kako su ga svi zvali, Papa Rogoz.

Već je onda imao blizu sto godina pa sam se naslušala zanimljivih priča o njegovu burnom (ljubavnom) životu.

Za danas sam odabrala legendu koja kaže da se nekada davno Rogozova zakonita supruga iznenada vratila s puta u njihov zajednički dom i zatekla ga u krevetu s mlađom ženom.

In flagranti.

On joj je, navodno, mrtav hladan, rekao: «Ako me voliš, vjerovat ćeš meni, da ovo što vidiš nisi vidjela, a nećeš vjerovati svojim očima

Tako nam je i ministrica kulture u središnjem Dnevniku HRT-a u četvrtak 4. rujna poručila (također mrtva hladna, a in flagranti) slično: da bismo trebali vjerovati njoj, a ne dokumentima koji jasno govore o kakvoj se vrsti i količini nekompetencije i šlamperaja radi u Ministarstvu kulture i u HNK-u u Zagrebu.

Nije nam ministrica poručila samo to, nego je i «pošpotala» sve one koji dovode u pitanje ispravnost njezina rada i poručila da smatra neosnovanim zahtjeve za njezinom ostavkom, a osobito smatra nepriličnim da si ljudi uzimaju za pravo da tumače zakon ne poznavajući elementarne propise.

U demokraciji je sloboda govora nešto što se podrazumijeva i ministričino etiketiranje bilo čijeg mišljenja nepriličnim nije prihvatljivo. Može se protumačiti i gušenjem demokracije i ograničavanjem javnog govora.

To od Andree Zlatar Violić, znanstvenice koja se uvijek zalagala za jačanje civilnog društva i slobodu govora (a to je i predavala studentima), nisam očekivala. Stvarno nisam. Očekivala sam argumente.

Ali kad argumenata nema, onda se javno izgovoreno mišljenje proglašava - nepriličnim.

Eh, nije lako živjeti demokraciju kad si na vlasti.

Više o prilogu Zrinke Turalije Kurtak kao i sam prilog s Dnevnika, a uz analizu, svakako pogledajte u tekstu Kako je ministrica kulture zatražila vlastitu ostavku  na teatar.hr.

Hamletovsko je pitanje današnje Slamke: tko ne poznaje elementarne propise?

Znam da to baš ne volite, ali zbog lakšeg praćenja, evo malo kronologije:

11. travnja 2012. - raspisan je 1. natječaj za intendanta HNK-a u Zagrebu i odmah poništen, a isti nije bio usklađen sa Zakonom o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju.

13. travnja 2012. - raspisan je 2. natječaj za intendanta HNK-a u Zagrebu, također neusklađen sa Zakonom o znanstvenoj djelatnosti.

16. travnja 2012. - organizirana je 1. akcija tzv. Gerilske skupine nakon koje su objavljeni tekstovi na teatru.hr i Slamci spasa koji upozoravaju da natječaj nije bio usklađenim sa Zakonom o znanstvenoj djelatnosti. Drugi je natječaj poništen 27. travnja 2012.

24. travnja 2012. - Skupština grada Zagreba donosi odluku o prihvaćanju promjene Statuta HNK-a u kojem se prvi put spominje Zakon o znanstvenoj djelatnosti.

23. svibnja 2012. - raspisan je 3. natječaj za intendanta HNK-a u Zagrebu u kojem se spominje broj Narodnih novina kojeg nema u Statutu kazališta.

14. rujna 2012. - objavljen je i 4. natječaj za intendanta HNK-a u kojem nema broja Narodnih novina koji se spominje u natječaju od 23. svibnja 2012, ali ima onih brojeva navedenih u u Statutu.

Čudo!

Tijekom 2013. godine ne raspisuje se ni jedan natječaj za intendanta (!) što je neoprostiva nemarnost vlasnika najveće kazališne nacionalne kuće u Hrvata, Ministarstva kulture i Grada Zagreba.

27. rujna 2013. - mijenja se Zakon o kazalištima.

29. studenoga 2013. - mijenja se Statut HNK-a u Zagrebu, ali se brojevi Narodnih novina koji se tiču natječaja za intendanta i pomoćnike ne mijenjaju.

19. veljače 2014. - raspisuje se 5. natječaj za intendanta (na kojem je izabrana Dubravka Vrgoč) u kojem se odjednom nalaze svi brojevi Narodnih novina koji trebaju biti u natječaju za čelnog čovjeka jednoga javnog kazališta, ali kojih nema u Statutu HNK-a u Zagrebu.

22. veljače 2014. - ponovno se mijenja Zakon o kazalištima.

25. veljače 2014. godine - ponovno se mijenja Statut HNK-a u Zagrebu, ali se brojevi Narodnih novina koji se tiču Zakona o znanstvenoj djelatnosti ni ovoga puta ne mijenjaju.

20. kolovoza 2014. godine - raspisuje se natječaj za pomoćnike intendantice HNK-a u Zagrebu. Natječaj je usuglašen s važećim Statutom ustanove, ali ne i sa Zakonom o znanstvenoj djelatnosti.

29. kolovoza 2014. godine u 18 sati - Dušan Ljuština, predsjednik Kazališnog vijeća HNK-a, saziva sjednicu ovoga tijela (putem elektronske pošte) koja završava odlukom o poništenju natječaja za pomoćnike intendantice.

 

Usput, koliku naknadu dobivaju članovi KV-a za nazočnost na svakoj sjednici i vrijedi li ova sjednica od doma kao svaka druga?

 

Za sagledavanje trenutačne situacije važno je citirati Članak 27. Zakona o kazalištima koji kaže da se uvjeti za imenovanje intendanta i pomoćnike propisuju aktom o osnivanju i statutom.

Što to znači?

Da je poništeni natječaj za pomoćnike intendanta HNK-a u Zagrebu od 20. kolovoza ove godine legitimniji od natječaja za intendanta od 19. veljače 2014. godine

jer u Statutu HNK-a piše ono što stoji i u natječaju za pomoćnike, ali dijelova koji su pisali u natječaju za intendanta na kojem je izabrana Vrgoč - u Statutu nema.

Statut HNK-a u Zagrebu nije usklađen sa Zakonom o znanstvenoj djelatnosti, ali nećete vjerovati, većina statuta javnih kazališta u Hrvatskoj ima isti propust!

Nisu usklađeni sa Zakonom o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju.

 

Pogledate li ovu kronologiju, a i mnoge ostale (poništene) natječaje za ravnatelje javnih kazališta u Hrvatskoj, vidjet ćete da se u većini slučajeva u natječajima ne spominju brojevi Narodnih novina koji su razlogom poništenja ovoga natječaja. Kao primjer navodim natječaj za intendanta u Rijeci, GKM u Splitu, a natječaji (dva, oba iz 2013.) za intendanta HNK-a u Osijeku uopće ne spominju Zakon o znanstvenoj djelatnosti i ne uvažavaju bolonjski sustav!

Valja spomenuti i Članak 38. Zakona o kazalištima koji kaže da Nadzor nad zakonitošću rada i općih akata nacionalnih kazališta i nacionalnih kazališnih družina obavlja Ministarstvo kulture.
Zašto Ministarstvo kulture nije poništilo natječaje u Rijeci i Osijeku kada je poništilo natječaj u Zagrebu? Ova dva subjekta također su nacionalna kazališta i također su pod nadzorom ministarstva kulture.

U petak 29. kolovoza u 18 sati Dušan Ljuština je (kao predsjednik) sazvao sjednicu Kazališnoga vijeća HNK-a u Zagrebu, ali je jasno da se nije sam dosjetio da Natječaj valja poništiti.

Zaključak-53-sjednice-KV

Devet dana nakon objave natječaja netko je (navodno) shvatio da natječaj nije u skladu sa Zakonom.

Navodno.

Tko je shvatio?

Ministarstvo kulture?

Pomoćnik ministrice Vladimir Stojsavljević predstavnik je Ministarstva kulture u Vijeću. Nije li on trebao nešto znati o nevaljalosti natječaja? Ako državni dužnosnici ne znaju što i kako treba postupati - tko onda zna?

Kako ono kaže ministrica Zlatar Violić? Da komentiraju oni koji ne poznaju elementarne propise. Zna li njezin pomoćnik - koji je član KV-a HNK-a - elementarne propise?

Očito ne zna.

Jer da zna, onda se ova sramota ne bi dogodila.

Vrh mi je da je Ministarstvo kulture na svojim internetskim stranicama postavilo natječaj za pomoćnike intendanta (koji je u međuvremenu nestao), a onda su, devet dana nakon što im je natječaj stajao pod nosom na vlastitim stranicama, shvatili da isti nije usklađen?

Halo?

Pravnik iz Ministarstva kulture bio je nazočan na otvaranju omotnica pristiglih na natječaje u nekoliko navrata kada se slavodobitno zaključivalo da nije razvidno znaju li Sibila Petlevski i Velimir Visković guknuti koju riječ stranog jezika, a sada im je trebalo devet dana da shvate da je natječaj protuzakonit?

Zapravo, trebalo im je dvije i pol godine da se domisle da Statut nije usklađen sa Zakonom o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju?

Ponovno kažem - halo?

Ministrice, tko ne poznaje elementarne propise?

Mi koji komentiramo ili netko drugi?

Kaže ministrica da je za sve kriva pravna služba HNK, odnosno bivša uprava.

Koja, pitam se?

Budimo precizniji, ministrice.

Kriva je bivša v. d. uprava ili ona Ane Lederer?

Kaže ministrica u prilogu u Dnevniku da se možda čak radi o sabotaži!

Sabotaži?

O, da, slažem se!

Pitanje je samo, čijoj sabotaži?

Znate li, ministrice, da je nas nekolicina znalo da će se natječaj poništiti i prije negoli je raspisan (!) jer je sve bilo smišljeno unaprijed?

Da malo provjerite odakle dolaze saboteri i sabotaže?

Tko to tamo opstruira?

Iz redova nas koji pišemo o problemima kazališta sigurno ne dolaze.

 

Moram inzistirati na još nekim «sitnicama».

Naprimjer, piše u Statutu da sve sjednice Kazališnog vijeća HNK-a moraju biti javno objavljene.

Zašto nisu?

Pa toliko i Dušan Ljuština, vrhunski menadžer u kulturi, može shvatiti iz Statuta!

Nije teško...

U Statutu piše da se svaka sjednica Kazališnog vijeća mora zapisnički voditi.

U izvještaju ne piše tko je zapisnički vodio ovu elektronsku sjednicu na kojoj je poništen natječaj.

Zanima me kako je izgledalo vođenje zapisnika e-mail sjednice.

Ili je sjednica možda vođena putem nekoga drugog alata, Skypea ili Hangouta?

Ne bi li to trebalo pisati?

Ovo me zanima više kao tehničko pitanje.

Isto me zanima, kao i Denisa Derka u tekstu u Večernjem listu kako to da je na jednom mjestu objavljeno da je odluka o poništenju natječaja donesena jednoglasno, a u izvještaju na stranicama Kazališta piše da je donesena omjerom 5 za : 2 suzdržana?

Čitam danas razgovor nove intendantice Dubravke Vrgoč u Novom listu gdje spominje dugove koje je zatekla u HNK-u a koji su veći od očekivanih. Na stranicama HNK-a stoji priopćenje v. d. uprave koja to - demantira.

Pa kome vjerovati?!

Kaže Vrgoč da je ostavila ZKM u višemilijunskom plusu.

To je dobra vijest.

Ono što me jedino brine jest da baš nigdje ne mogu naći službene podatke o minusu u HNK-u i o plusu u ZKM-u.

Zašto se podatci skrivaju?

Milijun sim, milijun tam, malo plusa, malo minusa...

Dajte više da u lipu saznamo koliko je novca nas poreznih obveznika potrošeno u HNK-u, a nije trebalo, i tko je odgovoran za to? I koliko je (u lipu) novca gradskom proračunu uštedjela i povećala ga Vrgoč?

Imamo li mi građani pravo znati te podatke koji nikako ne mogu biti službenom tajnom jer se radi o javnim ustanovama?

Nadalje, poslovna ravnateljica toga istog HNK-a bila je Stela Stazić pak je, posredno, jasno da je upravo pod njezinim poslovanjem Kazalište ušlo u dugove koji su veći od očekivanog, kako kaže Vrgoč.

Kako to da je Stela Stazić sada u timu Dubravke Vrgoč koja je otkrila skrivene dugove?

Meni to nije jasno.

Ako je netko napravio dugove, valjda za to treba odgovarati, a ne biti nagrađen mjestom u novom timu.

Ili sam ja to nešto pogrešno shvatila?

Moguće.

Valjda ipak previše vjerujem svojim očima i dokumentima koje vidim, nego onome što mi kažu ministrica kulture i njezina družina.

Tko mi je kriv.

Kaže Vrgoč da je za ZKM isplanirala cijeli program do kraja godine tako da sve funkcionira. Koliko je meni poznato, i bivša je v. d. uprava HNK-a sav program bila isplanirala do kraja godine, ali je došla Vrgoč i promijenila ga.

Nije uvažila planove prošle uprave.

Kao što se vidi, ne vrijede ista pravila za sve. Pa sada imamo dva kazališta s programom Dubravke Vrgoč.

Plus festival.

Što mogu kad se logika Dubravke Vrgoč ne poklapa s mojom logikom.

Kako će funkcionirati praksa, ostaje nam da vidimo.

Najzanimljivije mi je čuti Vrgoč kad kaže da nije problem što nisu izabrani pomoćnici jer v. d.-ovima mandat još traje.

Pitam se onda, kako to da će na pressici povodom otvaranja sezone uime Opere govoriti mo. Nikša Bareza, a ne v. d. ravnatelj Opere Ivan Josip Skender? Znači li to da je Skenderov v. d. status manjeg značenja od ostalih? Ima manje slovo V i još manje D?

Ili se ipak radi o nečemu trećem?

Ajme, koliko samo pitanja imam danas!

I tako, na kraju današnjeg posta ponovno, s punom sviješću i odgovornošću, tražim da Andrea Zlatar Violić, koju iznimno cijenim kao znanstvenicu, odstupi s mjesta ministrice kulture, zajedno sa svojim pomoćnikom za kazalište i članom Kazališnog vijeća Vladimirom Stojsavljevićem - jer ne poznaje elementarne propise.

Tražim da cijelo Kazališno vijeće HNK-a kolektivno podnese ostavku jer nisu, premda nisu pravnici, izvršavali dužnosti koje Zakon o kazalištima i Statut HNK-a u Zagrebu od njih traži. A također i zato što ne poznaju elementarne propise.

Tražim da se svi financijski dokumenti o preuzetim obvezama ili viškovima HNK-a i ZKM-a postave na internetske stranice kako bi javnost mogla jasno vidjeti o kojim se iznosima radi i tko treba snositi odgovornost.

A tko u cijeloj priči poznaje elementarne propise ili ih elementarno ne poznaje - prosudite sami.

Imate oči, znate čitati.

Pak čitajte.

 

P. S. Kad smo već kod HNK-a u Zagrebu, Snježana Banović napokon je i pravomoćno oslobođena optužbi koje su rezultirale sudskim procesom započetim 2010. godine. Ana Lederer i HNK u Zagrebu izgubili su proces. Banović treba dobiti naknadu troškova.

Jesu li i troškovi ovoga sudskog procesa uključeni u minus koji HNK ima u ovom trenutku?

P. P. S. S. A čiji je zapravo Festival svjetskog kazališta?

Idemo strpljivo dalje... Vjerujući vlastitim očima.

 

Danas na programu