17.09.2019.
Huligan u kazalištu

Predrasude su svuda oko nas, i u nama samima. Predrasuda je kako su Dalmatinci lijeni, a Bračani škrti, matematika dosadna, a tuđi posao lagan. Predrasuda je da su svi navijači huligani, divljaci, neobrazovani, nekulturni… Predrasuda je kako huliganima nema mjesta u kazalištu. Upravo takvoga jednog „huligana“, našega glavnog junaka predstave „Huligan“ Zrksa stavljamo na kazališnu (Malu) scenu u središte kazališnog života. Zrks je u poziciji propovjednika, govornika, glumca, mladog čovjeka koji kroz medij predstave publici prenosi svoju priču. Kad je popio prvo pivo i završio u prvoj tučnjavi, tko mu je prva simpatija, što razlikuje ljubav prema klubu i curi i zašto mu je instagramski profil @zrksmali (ne)bitan, ispričat će vam u kazalištu Mala scena i diljem Hrvatske (ako mu se da).

Iznimno je važno ne podcijeniti kazališnu publiku, a ne mogu se oteti dojmu kako se to često čini kada su u pitanju predstave za djecu i mlade. Pristup rada na „Huliganu“ bio je upravo takav da je cijeli autorski tim radio kazališni projekt koji je maksimalno angažiran, brutalan, izravan i životan. Oko 80 % priča i događaja koje priča naš Zrks istinite su navijačke priče raznih navijačkih skupina ili pojedinaca. Kao redatelj ove predstave, koji sebe još uvijek percipira kao jako mladu osobu, imao sam potrebu prenijeti gledateljima, prije svega mladoj publici, poruku o važnosti kritičkog promišljanja. Predrasude se upravo i javljaju zbog nedostatka navedenoga, oni pojedinci koji unutar navijačkog pokreta zastrane u radikalnu negativnu domenu također su uvjetovani istim nedostatkom. Vršnjačko nasilje i drugi problemi kroz koje mlada osoba prolazi ili može prolaziti u svom temelju imaju nedostatak kritičkog promišljanja.

Svaki gledatelj „Huligana“ ima privilegij učenja na tuđim greškama identificirajući se s određenim situacijama kroz koje Zrks prolazi ili ih sam stvara. 

Dužnost i obveza svakoga kazališnog profesionalca jest stvarati i kreirati maksimalno odgovorno jer u rukama ima uzde kojima usmjerava daljnje promišljanje i djelovanje velikog broja pojedinaca koji se skupno determiniraju društvom. 

 

          

 

                                                                                                   

mag. art. Paško Vukasović

                                                                                                   

redatelj predstave „Huligan“

 

Danas na programu