Silvija Šesto
Silvija Šesto

SILVIJA ŠESTO, rođena je 1962. u Zagrebu. Završila Centar za kulturu i umjetnost. Diplomirala filozofiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1986. Upisala poslijediplomski studij iz područja dramaturgije ("Od drame do reklame"). U mladosti reprezentativka stolnog tenisa i slijedom toga završila Višu trenersku školu. Bavila se sportskim novinarstvom u "Sportskim novostima". Piše scenarije za radijske, televizijske i propagandne emisije, osmišljava reklamne kampanje i slogane. Dobitnica je "zlatnog i kristalnog zvona" 1996. godine za tekst i produkciju radijske propagandne poruke, na skupu hrvatskih propagandista. Od srednje škole surađuje u elektronskim medijima, ponajviše radijskim ("Radio 101", "Radio Velika Gorica" Obiteljski radio, Narodni radio, HR I, II i III program), a radeći kao programska direktorica u samim počecima "Obiteljskog radija" pokrenula nekoliko značajnih projekata. Također, sudjelovala kao kreativac u programskom i marketinškom programu "Narodnog radija", te bila autor i voditelj emisije "Ženski radio". Kao scenarist sudjelovala u mnogim "specijalnim projektima" HRT-a, poput festivala, izbora ljepote, humorističnih serija… Od srednjoškolskih dana surađuje u dnevnim listovima (Vjesnik, Večernji), studentskim glasilima (Studentski list, Polet), u časopisima za djecu (Modra lasta, Smib, Zvrk, Prvi izbor), te u periodici (Forum, K, Vijenac, Hrvatsko slovo). Autor mnogih radijskih emisija, od kojih je neke i sama vodila.

1993. uz Miru Gavrana, Mislava Brumeca i Suzanu Jukić inicira i pokreće časopis za dramu i prozu "Plima". Prvih deset brojeva uređuje prozu, a od 11. preuzima glavno uredništvo.

2002. nagrađena nagradom "Ivana Brlić Mažuranić" za roman "Debela". Iste godine dobiva donaciju Zagrebačke banke za dramski tekst "Zelenkapica". 2006. dobiva donaciju Zagrebačke banke za zbirku priča "Bum Tomica 4".

1998. postaje članom Upravnog odbora Udruženja dramskih pisaca i scenarista, a od 2002. član je Užeg radnog tijela istog. Članica je Društva dramskih umjetnika Hrvatske, te članica ITI od osnivanja.

Članica je DHK (Društvo hrvatskih književnika) i samostalna umjetnica u HZSU-u (Hrvatskoj zajednici samostalnih umjetnika). Roman "Debela" uvršten je na IBBY-evu Časnu listu, te je preveden na makedonski i slovenski.

Jedna je od pokretačica i potpredsjednica HRVATSKOG DRUŠTVA KNJIŽEVNIKA ZA DJECU I MLADE ("klub prvih pisaca"). Stručno Povjerenstvo revizijom osnovnoškolske lektire odlučilo je uvrstiti pet naslova Silvije Šesto na lektirni popis (Vanda, Bum Tomica i Bum Tomica 2, Tko je ubio pašteticu, Debela).

Od ožujka 2005. svakodnevno je surađivala u "Vjesniku" prilogom o književnosti za najmlađe.

U travnju 2007. na "Naj, naj, naj festivalu" dobila je nagradu Zlatna Žar ptica za najbolji tekst, za predstavu Male scene "Bum Tomica".

Nakon velikog uspjeha Bum Tomice 2007., sljedeće godine je u Maloj sceni izvedena i "Debela", a godinu dana kasnije i "Vanda". Premijera četvrte predstave "Ružičasta sanjarica" održana je 26. siječnja 2012.