Morana Dolenc
Morana Dolenc

Diplomirala je teatrologiju na Sorbonni 2008. g. i završila Ecole Nationale Superieure des Arts de la Marionnette 2005. g. u Charleville – Mezieresu u Francuskoj.
Bila je dugogodišnji član lutkarskog studija ZeKaM-a pod vodstvom Krune Tarle te igrala u predstavama: „Puppet patchwork“, „Plavi zvuk“, „Crveni muk“, „Clair-Obscur“, „Pješčani sati“, „Djevin skok ili Proljeće u slijepoj ulici“ i „Zemlja je okrugla“.

Radila je sa Sunny Sunninskym, Emilijom Mačković, Jelenom Sitar, Leszekom Madzikom, Luc Amorosom, Nicole Mossoux, Christian Carrignonom, Mimo Cuttichiom, Jean-Louis Heckelom, Claire Heggen, Jean-Pierre Larrocheom, Bruno Leoneom, Jean-Pierre Lescotom, Michael Meshckeom, Fabrizio Montecchiom itd.

Nakon završene lutkarske škole radi na projektima u Francuskoj i Hrvatskoj. Bila je uključena u mnogobrojne humanitarne projekte i producira PIF - međunarodni festival kazališta lutaka od 2008. do 2012. godine.

Prvi samostalni projekt u Hrvatskoj posvećuje meksičkoj slikarici Fridi Kahlo, plesno lutkarsku predstavu za odrasle, „Meni samo krila ostaju…“ koja je igrala u Francuskoj, Makedoniji i Hrvatskoj. Slijedi mala lutkarska forma „Palomitas“ pa predstava za odrasle  „Femme Fadal – San o Amaliji Rodrigues u slikama kazališta sjena“ u suradnji s Kreativnim sindikatom i kazalištem Knap te „Manola“ nastala po priči viške književnice Anele Borčić.

Lutkarska predstava „Ronilac bisera“ Ludwiga Bauera koja je igrala na Brodu knjižari - Brodu kulture, a sada igra u Dječjem kazalištu Dubrava višestruko je nagrađena. 2016. u koprodukciji s Kruna Tarle-Artom  osmišlja i izvodi predstavu za najmlađe „Iš`o Viljo u dućan“. U koprodukciji s Kazališnom družinom Pinklec režira autorski projekt „S razlogom“, neverbalnu predstavu za djecu. Asistira i surađuje s hrvatskim i inozemnim kazalištima i redateljima ZKL (K. Tarle), GK Žar ptica (D. Harjaček), KD Pinklec (Peter Kus), Cie Meandres (Hubeau), Teatar PocoLoco (Carola Gatica) itd.)

2013. osniva umjetničku organizaciju LOFT – Lutkarska organizacija koju fakat trebamo.

2015. postaje članica Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (kazališna redateljica)

Vodi lutkarske radionice za djecu i honorarno radi kao asistent na Umjetničkoj akademiji u Osijeku i povremeno na Poslijediplomskom specijalističkom studiju Dramske pedagogije.

U Maloj sceni režira predstave „Muka malog vuka“ (prva suradnja) i „Čudak Šumek“, dok je u predstavi „Plavi zvuk“ vrijedna članica autorskog tima kao asistentica redateljice.