Marko Levanić
Marko Levanić

Marko Levanić, rođ. 1985., u Varaždinu.

Opću gimnaziju i srednju Glazbenu školu pohađa u Varaždinu, nakon čega upisuje Fakultet filozofije i religijskih znanosti u Zagrebu, smjer Filozofija i religijska kultura.

Tokom, a naročito nakon završene srednje glazbene škole, smjer gitara, počinje se profesionalno baviti glazbom, kao instrumentalist, autor i producent.

2008. postaje stalnim članom grupe  Pips, Chips & Videoclips u čijem aktivnom radu sudjeluje sljedećih desetak godina.

U tom periodu bend objavljuje  DVD 2x2 Live in Zpc,  i studijski  album Walt, 2013.g.  na kojem sudjeluje i kao koautor glazbe, a koji je između ostalih nagrada  nagrađen i  Porinom za najbolji  hrvatski rock album.

Osim matičnog benda često surađuje s nekolicinom eminentnih hrvatskih glazbenih imena, kao live ili studijski instrumentalist.  Najpoznatiji od njih su Mayales,  Natali Dizdar,  Kries, Meritas, Luka Belani...

2008. i 2009. godine dio je glazbenog orkestra predstave  I Konje Ubijaju zar ne? u HNK Zagreb.

U međuvremenu pokreće i vlastiti autorski bend, The Basewalks. 

Ivana Starčević  i Marko Levanić  od 2016. surađuju kao tim  na glazbenim projektima koji traže autorsku primjenjenu glazbu.  Zajedno snimaju i produciraju glazbu za videoigre, audioknjige i reklame. Kao glazbeni producenti odgovorni su za muzički dio glazbeno scenskog spektakla u Stonu ( Cum Grano Salis 2019.), a u istim ulogama glazbenih producenata surađuju na otvorenju Ledenog parka u Zagrebu 2018. i 2019. gdje se Marko bavi i aranžiranjem te komponiranjem.

Početak zajedničkog im rada u kazalištu je predstava Tonček i Točkica u režiji Anje Maksić Japundžić u gk Žar ptica u Zagrebu (Nagrada hrvatskog glumišta za najbolju predstavu za djecu i mlade, 2019.).  Potom surađuju u edukativno-scenskom projektu To može samo radio u produkciji Radioteatra Bajsić & prijatelji. Također, komponiraju glazbu za Ćelavu pjevačicu u režiji Hrvoja Korbara u Teatru &TD.

U međuvremenu, nakon objave hvaljenog  albuma Hello benda The Basewalks u vlastitoj produkciji pokreću svoj SilverSoundStudio.