Marija Kolb
Marija Kolb

Rođena je 30. kolovoza 1982. godine u Zagrebu. Paralelno s osnovnoškolskim obrazovanjem završila je osnovnu baletnu i osnovnu glazbenu školu, smjer gitara i klavir.

Glumu i lutkarstvo pri Umjetničkoj akademiji u Osijeku diplomirala je 2008. godine. Diplomski studij Produkcije (Scenske i izvedbene umjetnosti) pri Akademiji dramske umjetnosti diplomirala je 2018. godine.

Do sada je ostvarila tridesetak uloga u HNK Varaždin, HNK Osijek, CZK Čakovec, GK Virovitica, DK Dubrava, SK Kerempuh, Dragon teatar, GK Žar ptica, Pierre Vally Teatar, Scena Gorica, B.Glad produkcija, KKV Sisak, Teatar Oberon, Emotion production, Adam scena, Osječko ljeto kulture i Dubrovačke ljetne igre.

Redovito je angažirana na Hrvatskoj radioteleviziji kao glumica u radiodramama.

Nagradu hrvatskog glumišta za najbolje glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade osvojila je 2009. godine. Osvojila je i četiri nagrade na međunarodnim festivalima Assitej i Naj naj naj festival, za najbolju žensku ulogu.

Status samostalne umjetnice priznat joj je 2012. godine. Iste godine suosniva umjetničku organizaciju Kotar teatar koja djeluje u Gorskom kotaru u sklopu koje organizira šest kazališno – filmskih festivala Kotar FEST! te producira kazališnu predstavu Moja nuklearna ljubav u režiji Olje Lozice.

Od 2014. do 2018. godine na Fakultetu za film i scenske umjetnosti pri Međunarodnom Sveučilištu Libertas radi kao umjetnička asistentica nacionalnoj dramskoj prvakinji Branki Cvitković i nacionalnoj baletnoj prvakinji Almiri Osmanović na kolegijima Gluma i Scenski pokret.

U slobodno vrijeme bavi se cross – country, brdskim biciklizmom i rolanjem.