Kristina Gavran
Kristina Gavran

Kristina Gavran rođena je u Zagrebu gdje je diplomirala dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti.

Napisala je drame “Pred vratima”, “Dedal i Ikar”, “Mamutica”, a drama “Spremni” dobila je prvu nagradu Marin Držić, te je praizvedena u Zagrebačkom kazalištu mladih.

Piše i za djecu, dva puta je osvojila nagradu Mali Marulić za najbolji tekst za djecu za dramu “Koruptivitis u Mišogradu” i dramu “Dječak koji je tražio zmaja” koja je praizvedbu imala u kazalištu Scena Gorica. Drama “Ne, ti ne! ili o drukčijatosti” praizvedena je u Maloj sceni.

Drame su joj objavljene u časopisu Kazalište, Fantom slobode, te su izvedene u Dramskom program Hrvatskog radija.
U nakladi Disputa objavljena joj je prva zbirka kratkih priča “Kiša u Indiji, ljeto u Berlinu”.

Dobila je Erasmus stipendiju te seli u Birmingham gdje tijekom šestmjeseci radi na projektima u The Blue Orange Theatre. Zatim je izabrana u jednogodišnji program potpore mladim umjetnicima Rep Foundry koji vodi Birmingham Repertory Theatre gdje počinjepisati i na engleskom jeziku. Male dramske forme su joj izvedene u Midlands Arts Centre, na Pulse festivalu, u sklopu Home Theatre projekta, te RSC pilot nights.

S redateljicom Tinom Hofman osnovala je Notnow Collective 2016. godine. Njihova prva predstava “Wonderwoman: The Naked Truth” dobila je potporu Arts Council England, praizvedena u mac, Birmingham i trenutno je na turneji po Engleskoj. Notnow Collective upravo radi na “DadMan: The Bath-Time Warrior” čiji su proces prikazali do sada u Camden People's Theatre u Londonu, Tobacco Factory Theatres u Bristolu, na Pulse festivalu i Departure lounge festivalu.

Kristina se također bavi pripovijedanjem: nastupa, drži radionice, a uskoro i počinje doktorski studij na kojem će istraživati priče nastale iz osobnog iskustva.