Josipa Bilić
Josipa Bilić

Josipa Bilić rođena je 1997. godine u Zagrebu u obitelji glazbenika. Diplomirala je pjevanje 2021. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Lidije Horvat – Dunjko, a pjevačko obrazovanje započela je 2014. u GŠ Vatroslav Lisinski u razredu prof. Kristine Beck – Kukavčić.

Kao stipendistica Opere HNK u Zagrebu, 2019. godine ostvarila je svoj profesionalni operni debi u ulozi Ines, Verdijevog Trubadura, kao i u ulozi Glas s neba, Verdijevog Don Carla. Posebno se istaknula u akademskim produkcijama u ulozi Despine, Mozartove opere Cosi fan tutte u zagrebačkom HNK, kao i u naslovnoj ulozi Massenetove opere Cendrillon u KD Blagoja Berse. Zapažen nastup ostvarila je i kao solistica uz najistaknutiji hrvatski komorni ansambl, Zagrebačke Soliste, povodom Dana Muzičke akademije u Zagrebu. Uz Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije nastupila je kao solistica povodom svečanog obilježavanja 250. obljetnice rođenja Ludwiga van Beethovena u sklopu ciklusa Kanconijer, a za svoj debi na 51. Varaždinskim baroknim večerima dobila je nagradu Ivan Werner, mladom glazbenom umjetniku za visoko umjetničko postignuće na festivalu, gdje je imala priliku nastupiti s ansamblom Camerata Garestin.

Dobitnica je Dekanove nagrade za akademsku 2017./2018. godinu, te dvije Rektorove nagrade. 2020. godine dodijeljena joj je Rektorova nagrada za individualni umjetnički rad, solistički koncert uz Orkestar Zagrebačke Filharmonije, s kojim nastupa i u ulozi Marice - Humperdinckove opere bajke Ivica i Marica, pod vodstvom Maestra Dawida Runtza. Drugu Rektorovu nagradu dobiva za posebni natjecateljski uspjeh na XI. Međunarodnom pjevačkom natjecanju József Simándy, gdje je pobijedila III. kategoriji 2021. godine. 

Već kao studentica postigla je zapažene uspjehe, te pobijedila na međunarodnim i državnim natjecanjima, od kojih se ističu: Vera Kovač Vitkai  (2015.),  Lav Mirski  (2016.), Natjecanje učenika i studenata glazbe RH (HDGPP 2017. i 2019.), Lions grand prix (2018.), Zoltán Kodály (ISA 2019.) i Jozsef Simandy (2018. i 2021.).
Diljem Hrvatske nastupala je u produkciji Opere b.b., u Leharovoj opereti Vesela udovica (u ulozi Valencienne), te u Straussovoj opereti Šišmiš (u ulozi Adele). Osim opernih i koncertnih nastupa, velika strast su joj lied, sakralna i rana djela. Članica je ansambla Chiaroscuro, a uz Orkestar i zbor Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu nastupila je kao solistica u Bachovoj Muci po Marku, te u Rossinijevom oratoriju Petite Messe Solennelle. U Hrvatskom glazbenom zavodu sa Zborom i Orkestrom Medicinskog sveučilišta u Beču pjevala je solo dionicu u Mozartovom Requiemu, sa Szegedinskim Simfonijskim orkestrom nastupila je u Rossinijevom oratoriju Stabat Mater, sa Orkestrom mladih glazbenika nastupila je u Charpentierovom oratoriju Te Deum, te je sa Zborom i Orkestrom crkve sv. Blaža nastupila kao solistica u Mozartovoj Krunidbenoj misi.

Pohađala je seminare glazbenih umjetnika i pedagoga kao što su: Matjaž Robavs, Tomislav Mužek, Rebeka Lokar, Krešimir Stražanac, Alexei Tanovitski, Reiner Trost, Michael Schade, Florian Boesch, Claudia Visca, te članovi međunarodnog pjevačkog seminara CANTO! Vocal program; Lucy Arner, Liora Maurer, Sharon Mohar, Hans Peter Herman, Ira Siff i dr.

Surađivala je s renomiranim umjetnicima kao što su: mo. Mladen Tarbuk, mo. Tomislav Fačini, mo. Loris Voltolini, mo. Josip Šego, mo. Ivan Josip Skender, mo. Marcello Mottadelli, mo. Gyüdi Sándor, mo. Pavle Zajcev, rež. Dora Ruždjak Podolski, rež. Saša Anočić, rež. Mathias Behrends, rež. Arnaud Bernard.