Ivan Štrok
Ivan Štrok

Rođen je 1990. u Velikom Trgovišću.

Pohađao je Srednju školu Krapina, tehničar za računalstvo. Tijekom srednjoškolskog obrazovanja počinje se ozbiljnije baviti glazbom svirajući klarinet.

2009. upisuje Tehničko veleučilište u Zagrebu te Osnovnu glazbenu školu u Zaboku.

2012. prvi put se ozbiljno susreće s kazalištem kada u Dječjem kazalištu Dubrava kao glumac i glazbenik upada u glazbeno lutkarsku predstavu Luda šuma. Nastavlja svoje školovanje na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu gdje 2015. diplomira kao stručni specijalist inženjer elektrotehnike.

2013. počinje stažirati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog na stručnom osposobljavanju za rad. Igrom slučaja odabire mjesto majstora rasvjete i tako se pobliže upoznaje i zaljubljuje u tu granu umjetnosti.
Kako nakon stažiranja ne dobiva stalno zaposlenje, zapošljava se u Osnovnoj školi K. Š. Gjalskog kao zamjena na mjesto učitelja tehničke kulture te upisuje Program za stjecanje pedagoških kompetencija na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

Početkom 2016. godine stalno se zapošljava u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. U želji proširenja svoga znanja iste godine upisuje Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu MA Snimanje - Oblikovanje svjetla.

Stalni je član Puhačkog orkestra Mrzlo Polje s kojim osvaja brojne nagrade i ostvaruje nastupe diljem zemlje i izvan nje.
U dosadašnjem radu, u sklopu akademije, radio je oblikovanje svjetla za klase profesora R. Medvešek, O. Prohić/T. Pavković, Ž. Vukmirica/S. Knežević, F. Perković/M. Škaričić/N. Butijer, K. Dolenčić/I. Boban, D. Ruždjak Podolski.

Izvan akademije asistirao je na oblikovanju svjetla u HNK u Zagrebu (Opera J. Hatze: Adel i Mara) te u Kazalištu Exit (J. Cartwright: Dvoje; P. Marber: Don Juan u Sohou).

Surađuje s Ansamblom narodnih plesova i pjesama LADO kao oblikovatelj svjetla.

Surađuje s HNK u Varaždinu ( Dodjela nagrade Ruže Pospiš Baldani, Croatia Osiguranje, Dan Indije…).

2017. Dobitnik je Rektorove nagrade za umjetničku suradnju akademija na operi Leoš Janáček: Lukava   mala lisica (ADU, HNK Zagreb).

2018. Dobitnik je Dekaničine nagrade za izvrstan rad na oblikovanju svjetla na diplomskom ispitu iz glume klase K. Dolenčić/I. Boban (W. Shakespeare: San Ivanjske noći).