Filip Lozić
Filip Lozić

Rođen sam 20. travnja 1989. godine u Zagrebu. Pohađao sam Osnovnu školu Ivana Gorana Kovačića. U petom razredu upisao sam se u glazbenu školu Vatroslava Lisinskog i učio svirati gitaru. U istom razdoblju sam išao na razne izvanškolske aktivnosti kao što su borilačke vještine i košarka. U šestom razredu osnovne, odlučio sam se upisati na dramsku grupu u ZKM-u. Prve dvije godine sam išao kod Zvjezdane Ladike, a nakon njezine smrti nastavio sam kod Livije Fadić. U dramskoj grupi mi se prvi puta javio interes za glumu i izvođenje. Nakon završenog osmog razreda upisao sam se u Prvu privatnu gimnaziju. U gimnaziji sam imao sklonosti prema društvenim predmetima i bio član dramske sekcije koja je bila vrlo aktivna. U drugom razredu srednje počeo sam se baviti kendom. Kendo kao borilačka vještina ima principe koji su jako slični principima u glumi, tako da sam tada sticao znanja za koja mi je tek puno kasnije postalo jasno da koriste glumi. Kroz cijelu srednju sam, skupa s bliskim prijateljem, snimao amaterske filmove raznih tema, koji su jačali i dopunjavali moju ljubav prema filmu.

2007. godine upisao sam Akademiju dramske umjetnosti. Na akademiji sam shvatio potrebu za tehničkim usavršavanjem glumca u svim područjima njegova djelovanja. Profesori i asistenti poput Borisa Svrtana, Luke Dragića, Dražena Šivaka, Vjerana Zuppe, Damira Munitića, Dore Ruždjak Podolski, Tonka Maroevića, Georgija Para i mnogih drugih, ukazali su mi na ljepotu i mogućnosti glumačkoga stvaralaštva i istraživanja, te usadili u mene potrebu za promatranjem i istraživanjem vlastitog života, ali i života drugih.

Nakon prve godine studija snimio sam kratak film "Špansko kontinent" u sklopu omnibusa "Zagrebačke priće".  U sklopu radionica za glumce i dramaturge u Grožnjanu počeo sam surađivati sa profesorom Vjeranom Zuppom. Sada, u njegovoj režiji, spremamo predstavu "Fortinbras se napio" za kazalište Kerempuh. "Kako druga polovica voli" u režiji Damira Munitića, isprva je bio ispit naše klase na 3. godini, ali je kasnije zbog velikog interesa pretvoren u predstavu u kazalištu Kerempuh.

Uloga u predstavi "Kamenje" prva mi je suradnja s kazalište Mala scena.

Za uloge u predstavi "Kamenje" nagrađen sam na međunarodnom festivalu "Pozorište zvezdarište" (2012) za najbolju mušku ulogu.