Dinka Jeričević
Dinka Jeričević

Završila je Odjel za arhitekturu i unutarnje uređenje Škole primijenjene umjetnosti u Zagrebu. Školovanje je nastavila u Londonu. Nakon povratka u Zagreb 1969. godine, radi kao scenografkinja na televiziji i filmu. Od prve kazališne scenografije 1974. godine, u Hrvatskome je narodnom kazalištu u Zagrebu ostvarila više od pedeset dramskih, opernih i baletnih scenografija, a od 1992. godine stalna je scenografkinja tog kazališta.

Ostvarila je scenografije za brojne dramske predstave , kao n.pr. Dubrovačka trilogija, Antigona, Mjesec dana na selu, Macbeth, Ekvinocijo, Gospoda Glembajevi, Kazimir i Karolina, operne Thérese, Evgenij Onjegin, Hovanščina, Boris Godunov, Werther, baletne Don Quijote, Bajadera, Romeo i Julija, Giselle, Labuđe jezero i dr. Realizirala je više od tristo televizijskih, jedanko toliko kazališnih i petanest filmskih scenografija. Godine 1995. postavila je izložbu hrvatske scenografije na praškom Quadriennalu, na kojemu je sudjelovala više puta i kao autorica.

Dobitnica je mnogih strukovnih nagrada, među ostalima Sterijinog pozorja, Gavellinih večeri, Opernog biennala u Ljubljani, Dana satire, Marulovih dana, Pulskog festivala, Nagrade hrvatskog glumišta i dr. Za scenografiju predstave Daleka zemlja Arthura Schnitzlera, u režiji Joška Juvančića dobila je Nagradu hrvatskog glumišta 2001.godine.

Dinka Jeričević stalna je suradnica Ivice Šimića i s njim radi od osnutka Male scene. Ona je također osmislila pozornicu Male scene.