Anja Pletikosa rođena je 31.7.1987. u Zagrebu gdje završava osnovnu školu i Klasičnu gimnaziju.

Od 2006. studira komparativnu književnost i kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, jedan semestar provodi na programu Erasmus u Grazu, a diplomski studij uspješno završava 2013. Paralelno s posljednjim godinama studija i diplomskim radom koji piše pod mentorstvom profesorice Lade Čale Feldman upisuje MA iz izvedbenih umjetnosti, smjera dramaturgije na Goethe Universitätu u Frankfurtu gdje diplomira 2014.

Od završetka studija aktivni je član nezavisne kulturne scene i do 2016. zaposlena u uredu Bacača sjenki kao voditeljica odnosa s javnošću i programska koordinatorica. S Borisom Bakalom intenzivno radi kao dramaturg predstava (Bitka na Neretvi, ExPozicija Köln), te na intermedijalnom obrazovnom programu za djecu Frooom kao mentorica na radionicama i programska koordinatorica do 2018.

Kao freelancer djeluje od 2016. te surađuje s brojnim institucijama, kolektivima i pojedincima kao dramaturginja (Morana Dolenc, Leo Vukelić), pedagoginja (Sedmi kontinent), urednica i lektorica (ZagrebDox, HAVC), vanjska suradnica za međunarodnu suradnju (Kazalište Virovitica, HC Assitej, Kazališni epicentar).

"Čudak Šumek" prva joj je suradnja s Malom scenom.