Biblioteka

Ovdje predstavljamo našu biblioteku s posebnim naglaskom na dramskim tekstovima recentno objavljenima uz kazališne premijere.

Ukoliko želite naručiti neku od knjiga iz naše biblioteke obratite nam se na
info@mala-scena.hr.

Uživajte u gledanju i čitanju našeg repertoara.

Vrijeme za promjenu
Vitomira Lončar
Vrijeme za promjenu

Promjena je neizbježna. Prati nas u stopu i možemo joj se ili prepustiti da nas bacaka, ili preuzeti kormilo.

Ukoliko se nalazite na prekretnici, želite pokrenuti nešto svoje, ostvariti neki svoj projekt, ili "samo" okrenuti život u novom smjeru - ova knjiga je za vas!

Dostupna na hrvatskom, engleskom i kineskom!

Kupnja na linku: https://www.kobo.com/ww/en/ebook/vrijeme-za-promjenu-projektni-menadzment-time-for-change

SLAMKA SPASA - ČETVRTI DIO
Vitomira Lončar
SLAMKA SPASA - ČETVRTI DIO
Ne prestajem danas pisati zato što je to netko od mene tražio. Ne prestajem pisati zato što sam se uplašila prijetnji (cak i fizickih) kojima sam izložena s većim ili manjim intenzitetom (ovisno o tome u koje sam “osinje gnijezdo” dirnula). Ne prestajem pisati zato što je stanje u hrvatskom kazalištu postalo bolje. Jer nije. Ne prestajem pisati zato što više nemam ideja. Ili što više nemam dokumenata koje bih mogla objaviti. Oh, da, ima ih u mome računalu, mom arhivu, ladicama, ima ih još cijela gomila. Ne prestajem pisati zato što sam odjednom promijenila jednu od svojih osnovnih životnih strategija, a to je javno djelovanje. Ne prestajem pisati zato što ni na jednu službenu (i neslužbenu, ali objavljenu u javnom prostoru) prijavu koju sam uputila DORH-u nitko nije reagirao. Ne prestajem pisati zato da bih olakšala život svom djetetu. Ne prestajem pisati da bi život bio jednostavniji onima koji će odahnuti kada nestane Slamke. Ne prestajem pisati zato da bih imala manje neprijatelja. I dalje ce za moj život vrijediti recenica: “Prijatelji dolaze i odlaze, a neprijatelji se gomilaju.” Prestajem pisati jer više ne vjerujem da je danas u Hrvatskoj u području kulture moguća promjena. Vitomira Lončar, iz predgovora. Cijena 99,00 kuna.
Leticija i Ljublist
Peter Shaffer
Leticija i Ljublist
Jedna od najvećih uspješnica Petera Shaffera, u prijevodu Vlade Habuneka
Slamka spasa - treći dio
Vitomira Lončar
Slamka spasa - treći dio
Bez obzira na to slagali se ili ne s Vitomirom Lončar, oni koji budu pažljivo čitali knjigu shvatit će da autorica uvijek poziva na otvorenu raspravu – da kolumne ukoričene u ovoj knjizi promoviraju stručnost umjesto podobnosti, kontinuirano učenje umjesto površnosti i mirenja sa stvarima takvima kakve jesu. Iznad svega, autorica nas želi potaknuti na razmišljanje o tome kako graditi pravedniji sustav s jasno postavljenim pravilima u kojem će svi imati jednake šanse i u kojem će se napredovati isključivo na temelju kriterija i rezultata. Nina Obuljen, iz predgovora. Cijena 99,00 kuna.
Prava stvar
Tom Stoppard
Prava stvar
"Prava stvar" Toma Stopparda jedan je od najljepših tekstova dramske literature osamdesetih godina prošlog stoljeća. Stoppardova razmišljanja o ljubavi i nevjeri, o kazalištu i dramskom pismu, o svetosti riječi koje ne zaslužuju gluposti, o stvarnosti i umišljajima, o politici koja ne spada u kategoriju stvarnog, pročitajte u knjizi koju je Mala scena u svojoj Biblioteci tiskala uz predstavu kojom proslavljamo 25 obljetnicu. Cijena knjige 25,00 kuna.
Slamka spasa - drugi dio
Vitomira Lončar
Slamka spasa - drugi dio
Maleni tekstovi koje pod nadnaslovom Slamka spasa u “Večernjakovoj“ blogosferi već godinama ispisuje Vitomira Lončar, obično u vrlo konkretnom povodu, očito postaju sve važniji sve to većem broju ljudi. Upravo je zapanjujuće da tako mala forma, naoko nepretenciozna, uvijek konkretna, može pobuditi toliki interes; i toliko razgnjeviti “kulturnu vlast“. I to ne samo u nekom konkretnom povodu već i sasvim načelno: za “kulturnu vlast“ u gradu Zagrebu Slamka je naprosto skandal koji se, sasvim neočekivano, omakao svakoj kontroli. Slobodan Šnajder, iz predgovora. Cijena 99,00 kuna
Slamka spasa - prvi dio
Vitomira Lončar
Slamka spasa - prvi dio
Ispisujući svakog tjedna, već dvije godine, svoj blog o stanju u hrvatskom kazalištu, ali i šire u hrvatskoj kulturi, dr.sci. Vitomira Lončar, ekspert za hrvatsku kazališnu tranziciju, britko, znalački i otvoreno govori o nezaustavljivom urušavanju jednog velikog sustava koji možda jedini u državi ne pokazuje nikakvu želju za promjenama, ratu i tranziciji unatoč. Njezin blog čitaju svi kojima naše kazalište nešto znači, u privatnom ili poslovnom smislu, svejedno. Mnogi ju i citiraju (izrazi kao ‘hobotnica’ ušli su u svakodnevni jezik naših kazališnih i inih krugova), neki joj pripisuju rigidnost kakva se nije pojavila u hrvatskom kazalištu još od doba intendanta Treščeca, neki ju ismijavaju ili ignoriraju, neki se pak pjene od bijesa pa zakulisno djeluju protiv njezina kazališta i obitelji ili u anonimnim komentarima izbacuju iz sebe neviđen animozitet prema autorici. No, ona ide dalje, uvjerena da su promjene ipak moguće pa kaže: “samo izgovoram ono što SVI znaju, ali sitko ˙javno) ne govori”. Snježana Banović - iz predgovora. Cijena 99,00 kuna
Kazalište za djecu
Wolfgang Schneider
Kazalište za djecu
Aspekti diskusije, utisci iz Europe, modeli za budućnost

Prva knjiga ikada tiskana u Hrvatskoj koja na sustavan način uvodi čitatelja u fenomen kazališta za djecu i mlade iz pera predsjednika ASSITEJ International i sveučilišnog profesora Dr. Wolfganga Schneidera. Nezaobilazna literatura za svakoga tko se bavi kazalištem za djecu bilo kao stvaralac, pedagog ili učitelj, bilo kao zainteresirani gledatelj.
Mala scena - dvadesetogodišnje putovanje (monografija)
Katarina Kolega
Mala scena - dvadesetogodišnje putovanje (monografija)
Mala scena je u prosincu 2009. proslavila 20 godina rada na Medveščaku. Monografija Katarine Kolega na 400 stranica govori o najvažnijim događajima i osobama koje su obilježile život kazališta, uz detaljan prikaz svih premijera, gostovanja i suradnika, a tekst je popraćen brojnim fotografijama.
Vlado Habunek
Vlado Habunek
Vlado Habunek
Knjiga kojom na osebujan način profesor Habunek govori o svom životu i djelu. Mnoštvo fotografija, zanimljivih i duhovitih zgoda kojima prof. Habunek slika dvadeseto stoljeće, čini ovu knjigu ne samo vrijednim, već i zanimljivim štivom. Cijena 60,00 kuna.
Slijepe ulice
Gordana Ostović
Slijepe ulice
Ona i On dvoje su 18-godišnjaka koji na svom putu odrastanja i sazrijevanja nerijetko zapinju u slijepim ulicama.
Ifigenija
Lana Šarić
Ifigenija
Na razini obitelji, u kojoj su kraljevi i kraljevi samo roditelji, a Ifigenije i Ahileji samo njihova djeca, ova priča poprima gotovo monstruozne razmjere, pa ipak ostaje bolno prepoznatljiva i svakodnena.
Humble boy
Charlotte Jones
Humble boy
Napisavši priču o majci i sinu u stilu Ayckborna i Stopparda, Jones je stvorila kazališni komad silno pametne glave i dobra, zbunjena, ali simpatična srca. Nema uzvišene teme koju Charlotte Jones ne dotiče - od smrti, nemorala i ljubavi, do strukture svemira. U knjizi su originalni engleski tekst i hrvatski prijevod.
Odšteta
Steve Thompson
Odšteta
ODŠTETA je intrigantna, duhovita i suvremena priča o novinarima željnima moći, suicidalnim urednicima i oštrim odvjetnicima koji pokušavaju pospremiti i prošlost i novine. Tekst je nastao po narudžbi londonskog The Bush Theatrea uz pomoć The Peggy Ramsey Foundation nagrade za 2002. godinu i premijerno je izveden na sceni Bush Teatrea u lipnju 2004. godine.
Život x 3
Yasmina Reza
Život x 3
Zadnja drama Yasmine Reza elegantna je zagonetka sa trostrukim varijacijama. Kao mnogi dramatičari prije nje, Reza je fascinirana različitim mogućnostima koje jedna dramska / životna situacija nudi; a u pozadini ove devedesetminutne građanske komedije naslućuje se misao kako je svakodnevni život, kao i sam svemir, sastavljen od crne, nevidljive tvari. Knjiga je RASPRODANA.
Dokaz
David Auburn
Dokaz
Dobitnik Pulitzerove nagrade za dramu i tri nagrade Tony!!

Dokaz je drama o mladoj ženi i njezinu ocu, genijalnome matematičaru. Nakon očeve smrti, Catharine pokušava dokučiti je li od njega naslijedila genijalnost ili ludilo ...
Dokaz je drama o nikad prevladanom konfliktnom odnosu između očeva i djece ...
Dokaz je drama o ljubavi i karijeri ...
Dokaz je drama o društvu koje određuje granicu koja dijeli ludilo od normalnog ponašanja ...
Dvije drame
David Hare
Dvije drame
U istoj knjizi dvije drame Davida Harea koji nikad nije objavljen u Hrvatskoj: THE BLUE ROOM u prijevodu Maje Oršić Magdić i AMY'S VIEW (Emino mišljenje) u prijevodu Lare Hoelbling Matković.
Pierrot ili tajne noći
Michel Tournier
Pierrot ili tajne noći
Iako namijenjena u prvom redu djeci, ova slikovnica nudi obilje motiva za razmišljanje nama starijima o ljubavi i životnim odlukama, o prirodi umjetnosti i filozofiji života. Knjiga je RASPRODANA.
Kazališne čarolije
Zvjezdana Ladika
Kazališne čarolije
Svi dramski tekstovi naše proslavljene redateljice i dramskog pedagoga napisani za Malu scenu®, objavljeni su u ovoj zbirci namijenjenoj svima kojima nedostaje kvalitetan predložak za rad u dramskim grupama i profesionalnim kazalištima za djecu.
Parsifal
Tena Štivičić
Parsifal
Uz praizvedbu predstave, umjesto programa, objavljujemo integralni tekst na hrvatskom i engleskom jeziku. Parsifal je prvi dramski tekst Tene Štivičić namijenjen mladoj publici. Pisan u stihovima, s istančanim osjećajem za humor, ovaj će komad, sigurni smo, doživjeti još mnoga uprizorenja. Knjiga je RASPRODANA.
Ljepotica iz Leenanea
Martin McDonagh
Ljepotica iz Leenanea
Objavljivanje dramskih tekstova uz premijere predstava započeli smo upravo s ovim naslovom. Ne slučajno, jer je Martin McDonagh jedan od najcjenjenijih dramskih pisaca mlade generacije na svijetu. McDonagh piše o ljudima i društvu koje nam je i te kako blisko, s lakoćom koja zadivljuje.
Enigmatske varijacije
Eric Emmanuel Schmitt
Enigmatske varijacije
Ako postoji i jedan dramski tekst koji valja ponovno i ponovno čitati, onda je to upravo ovaj. Eric Emmanuel Schmitt, filozof i glazbenik, napisao je epsku priču o ljubavi dvojice muškaraca prema istoj ženi. Ljubav osvjetljena s dvije oprečne pozicije pruža pregršt čitalačkih užitaka.
Bizon & sinovi    Bok, čudovište
Pauline Mol
Bizon & sinovi Bok, čudovište
Što sve činimo zbog ljubavi
Alan Ayckbourn
Što sve činimo zbog ljubavi
Henrik V
Ignace Cornelissen
Henrik V