Rusalka

Rusalka

 
 • Ivica Šimić
  Rusalka

  14++
  Rusalka

  Glazba: Antonin Dvorak na libreto Jaroslava Kvapila

  redatelj i dramaturg: Ivica Šimić

  kostimi i scenografija: Ivica Šimić i Buga Marija Šimić

  oblikovanje svjetla: Domagoj Klasić

  likovno oblikovanje : Duška Radečić Petrić

  fotograf izvedbe: Mirko Cvjetko

  promo fotografije: Barbara Tursan Mišić

  produkcija: Buga Marija Šimić

   

  Igraju: 

  Dubravka Šeparović Mušović

  Buga Marija Šimić

   

  Klavirska pratnja: Vjeko Babić

   

  U slavenskoj mitologiji Rusalka je vodena vila koja živi u jezeru ili rijeci. Mitska bića uvijek su bila inspiracija za legende, bajke, ali i umjetnička djela, pa je tako nastala legenda o Rusalki koja se zaljubila u princa i odlučila dati svoj glas kako bi dobila noge i postala čovjekom. Ova priča dobila je niz inačica, od opere Rusalka pa sve do poznatog crtića "Mala sirena".

  No ova priča, koja se na prvu čini tipičnom pričom o ljubavi i žrtvi, zapravo ispod površine krije nešto dublje. 

  Ona govori o tome što smo sve spremni u mladosti učiniti kako bismo ganjali svoje snove i jesu li ti snovi zaista vrijedni ganjanja? Je li potrebna žrtva? I jesu li ti snovi zaista ono što mislimo da jesu?

  Upravo je to ono što je inspiriralo Ivicu Šimića na još jednu, novu kazališnu avanturu. Koristeći dijelove iz opere "Rusalka" Antonina Dvoraka i ispreplićeći ju s dramskim izrazom, stvara se jedna nova priča. Priča o mladoj opernoj pjevačici koja je spremna dati sve, prihvatiti svačiji savjet samo kako bi započela svoju karijeru. Koja sanja velike snove i vjeruje da će biti - najveća. I susreće se s "Ježibabom". 

  Ježibaba je uglavnom gledana kao - vještica. Negativac. Ona koja uništava Rusalku i njezinu sudbinu. No je li to uistinu tako? Nije li upravo to ono što misle mladi, osobito adolescenti, o svojim roditeljima u adolescenciji? O svojim učiteljima? Da ih nitko ne razumije, da ih namjerno sabotiraju i zaustavljaju? Da će oni njima dokazati..nešto?

  Kroz spoj klasične glazbe i suvremenog teksta, nova predstava kazališta Mala scena preispituje međunegeracijsko razumijevanje, snove i životne odabire. Predstava je namijenjena mladima koji se upravo nalaze na raskršću života. Koji sanjaju velike snove i vjeruju da ih baš nitko ne razumije. 

  Ova predstava označava i veliki povratak operne primadone, nacionalne prvakinje Dubravke Šeparović Mušović u kazalište Mala scena gdje je i ostvarila svoj profesionalni debi! 

  Predstava će se održavati u prostoru Muzeja grada Zagreba što će dodatno obogatiti atmosferu i dodati posebnost predstavi, a znači i da će gledatelji moći u jednom danu uživati i u kazališnoj i muzejskoj umjetnosti!

  Trajanje predstave: 50 minuta

  cijena pojedinačne ulaznice: 40 kuna

  cijena grupne ulaznice za više od 20 osoba: 35 kuna

  Predstava je namijenjena mladima od 14 godina naviše

 
NA VRH