Bum Tomica

Bum Tomica

 
 • Silvija Šesto
  Bum Tomica

  5+
  Bum Tomica

  Prema knjizi Silvije Šesto "Bum Tomica"
  dramatizirao Ladislav Vindakijević
  redatelj: Ladislav Vindakijević
  scenografkinja: Dinka Jeričević
  scenografiju oslikala: Marta Crnobrnja
  kostimografkinja: Danica Dedijer
  pomoćnice kostimografkinje: Tajana Meštrović i Marta Grbešić
  glazba: Adriana Kramarić
  likovno oblikovanje: Silvija Šesto
  fotografkinja: Irena Sinković
  producentica: Vitomira Lončar
  marketing i PR: Daniela Kos

  Igraju:

  Ivan Grčić  Tomica
  Dražen Čuček  Piksi
  Lana Gojak / Vini Jurčić  Onči
  Ivana Krizmanić / Romina Vitasović  Mama

  BUM TOMICA se sastoji od sto pričica (sto sličica) iz svakodnevice. Glavni lik je desetogodišnji dječak Tomica, razapet između svoje zaigranosti i različitih očekivanja roditelja, starije sestre i mlađeg brata. Riječ je o "običnoj" peteročlanoj, urbanoj obitelji u kojoj zamašnjake radnje vuku troje djece. Tomica je pred pubertetom i već ga pomalo muče prve zaljubljenosti, nepravde i kritički odmak prema svijetu odraslih, njegov mlađi brat vrtićke dobi zaigrano je dijete sklono na svoj način preispitati i postupke braće i roditelja, dok je najstarija kćer adolescentica koja živi u svom svijetu imajući, svojim godinama, svojstven odnos i prema braći i prema roditeljima. Iz tog normalnog "generacijskog sukoba" nerijetko se preispituju stvari preko kojih obično prelazimo kao preko svakodnevnih i običnih zahvaljujući tempu života i dnevnoj rutini. I dok odraslima život postaje rutina, djeca u ovim pričama dokazuju da je život sve samo ne rutina. Primjerice, jedno "obično" vođenje najmlađeg djeteta u vrtić od obične "rutine" pretvara se u pravu, malu senzaciju...

  BUM TOMICA Silvije Šesto jedna je od najpopularnijih hrvatskih dječjih knjiga u četiri nastavka, a poistovjećuju je sa svojevrsnim hrvatskim Harryjem Potterom. Životnost i direktnost, humor koncentriran u kratkim pričicama koje su više situacije svakodnevnog života, čini da djeca prepoznaju sebe i identificiraju se sa licima. Dovoljan razlog za pokušaj dramatizacije i uprizorivanja.

   

  Predstava traje 55 minuta.

  NAGRADE:

  • Na Naj, naj, naj festivalu koji je održan u travnju 2007. BUM TOMICA osvojio je čak 3 nagrade Zlatna Žar ptica:
  • Na 10. Susretu Hrvatskog centra ASSITEJ i 1. EPIFEST-u, međunarodnom festivalu kazališta srednje i jugoistočne Europe, koji se od 22. do 27. listopada 2007. održavao u Čakovcu, Dražen Čuček osvojio je nagradu za ulogu Piksija.
   Obrazloženje nagrade:
   Iznimno riskantnu ulogu petogodišnjeg djeteta, Pixija, u predstavi "Bum Tomica" koja pred glumca postavlja zahtjevan zadatak, majstorski je oblikovao Dražen Čuček. Izuzetno uvjerljiv, iskren i razigran, Čuček ne zalazi u zamku karikaturalnosti. Upečatljiv je u mnogim detaljima koji ga čine briljantnim.
  • Na prvom Festivalu hrvatske drame za djecu "Marulić" koji je održan od 14. do 17. travnja 2008. u Splitu, predstava BUM TOMICA dobila je dvije nagrade. Obje je nagrade osvojio Ladislav Vindakijević, i to za najbolju režiju i za adaptaciju romana Silvije Šesto.

   

  Cijena ulaznice: 40 kn za slobodnu prodaju, 30 kn za grupe od najmanje 20 osoba.

   

 
NA VRH