Zeljko Vukmirica

Zeljko Vukmirica

Željko Vukmirica

Zeljko Vukmirica

Željko Vukmirica jedan je od najiskusnijih i najomiljenijih zagrebačkih glumaca. Rodio se u Zagrebu 1953. i diplomirao na Akademiji za kazalište, film i televiziju 1976., nakon čega postaje član Teatra ITD i suosnivač kazališne radionice Pozdravi (Greetings) s Ivicom Boban, u to doba poznatom po svome radu u "fizičkom kazalištu" u Moskvi.

Među brojnim kazališnim komadima u kojima je nastupao u tom razdoblju bili su Ionescovi "Pozdravi", koji su postali kazališna uspješnica u Hrvatskoj te na gostovanjima u Italiji, Njemačkoj, Francuskoj, Španjolskoj, Rusiji i Latinskoj Americi. Nakon godine provedene u Parizu, gdje se usavršavao kod Marija Gonzallesa na Akademiji scenskih umjetnosti, Vukmirica je sudjelovao u radu nekoliko kazališnih radionica nastupajući u predstavama s međunarodno priznatim kazališnim umjetnicima kao što su P. Brooke, E. Barba, J. Grotowsky, J. Lecoque, Theatre du Soleil i Cecilly Berry. Vrativši se u Zagreb, počeo je predavati na Akademiji za kazalište, film i televiziju, a zatim utemeljio Glumački studio pri Hrvatskome narodnom kazalištu u Splitu te, nedavno, Glumački laboratorij (Act Lab) u Zagrebu. Bio je i član ansambla Dramskoga kazališta Gavella u Zagrebu, nastupajući u djelima Shakespearea, Čehova, Beumarchaisa, Horwatha, Mullera i Stopparda.

Sudjelovao je u proizvodnji više od 200 TV emisija i cjelovečernjih filmova, među kojima su "Rosencrantz i Guildenstern su mrtvi" Toma Stopparda s Richardom Dreyfusom, Garyjem Oldmanom i Timom Rothom, te bio koproducent filma "Nausikaja", nominiranog za Oscara 1996. U posljednje vrijeme, Vukmirica nastupa u Teatru Exit u Zagrebu, u "Povijesti moje gluposti", jednoj od četiri monodrame, koje je sam napisao, režirao i producirao, a dvije je od njih izveo više od tisuću puta.

Uza sve ostalo, Vukmirica je krčitelj novih putova u kazalištu pa stoga ne čudi što je pristao sudjelovati u HUMBLE BOYU, prvoj predstavi Kazališta na engleskom jeziku u Zagrebu (ELT).

NA VRH