Tonka Maleković

Tonka Maleković

Tonka Maleković

Tonka Maleković

TONKA MALEKOVIĆ je samostalna likovna umjetnica (članica HDLU-a, HZSU-a i suosnivačica udruge za suvremenu umjetnost Slobodne veze).

Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2006., a od 2003. godine, aktivno sudjeluje na suvremenoj umjetničkoj sceni, izlažući na relevantnim skupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inozemstvu te realizirajući projekte u javnom prostoru.

Osim profesionalnog djelovanja na suvremenoj umjetničkoj sceni, stječe iskustvo i na području likovnog oblikovanja dječjih predstava i edukativnog rada s djecom u vidu osmišljavanja i vođenja kreativnih radionica. Tako 2009. surađuje sa Svetlanom Pataftom likovno oblikujući predstavu za djecu "Boje duge" te 2011. na predstavu "Ruksakom po Evropi". Od 2014. suradnica je plesačice Zrinke Šimičić Mihanović na projektu Multimedijalna koliba gdje sudjeluje u razvijanju i vođenju intermedijalnih i interdisciplinarnih kreativnih radionica za djecu.

Ostala iskustva na polju edukacije i obrazovanja obuhvaćaju rad u nastavi u srednjoj i u osnovnoj školi, povremeno vođenje različitih kreativnih radionica, ko-mentoriranje maturalnog projekta na HLMW9 u Beču, osmišljavanje programa prezentacija, predavanja, izložbi i radionica (VUMov UM) pri AKC Garaže, suradnju na kreiranju studijskog kolegija na temu umjetnosti u javnom prostoru u 2015. na MAP/APURI, Rijeka u sklopu projekta "Grad na drugi pogled", kojeg je ko-kustosica (sa Tanjom Vujsainović i Ivanom Meštrov) itd.

2006. i 2007. Sa Martinom Miholić uređivala je multimedijalni program međunarodnog studentskog kazališnog festivala Test!

2011. radila je 3 mjeseca na realizaciji umjetničke instalacije "Crystal of Resistance", švicarsko-francuskog umjetnika Thomasa Hirschhorna, predstavnika Švicarske na 54. Venecijskom bijenalu.

2012., u suradnji s plesnim centrom Liberdance iz Zagreba pokreće Haustor-galeriju Liberspace, gdje organizira program privremenih umjetničkih intervencija u polu-javnom prostoru.

Živi i stvara u Zagrebu.

 

 

 

NA VRH