Mercy Bona Pavelić

Mercy Bona Pavelić

Mercy Bona Pavelić

Mercy Bona Pavelić

Mercy Bona Pavelić potječe iz hrvatske obitelji, čija genealogija seže do 11. stoljeća, i s mužem i dvoje djece trajno se naselila u Hrvatskoj u kolovozu 2000. Zime provodi u Zagrebu, a ljeta u domu svojih predaka u Dubrovniku.

Nakon završena studija dramske umjetnosti na Hofstra University u New Yorku, M. B. Pavelić počela je glumačku karijeru na off-Broadwayu u Shakespeareovu Richardu III. (Elizabeth) i komediji Mjera za mjeru (Isabella), te u djelima Arthura Millera Crucible (Mary Warren), Royal Gambit (Kathryn Howard), Ring 'Round the Moon (Isabella), Rostandovu komadu Cyranno de Bergerac (Roxanne), te mjuziklima On A Clear Day You Can See Forever (Mrs. Hatch) i How to Succeed in Business Without Really Trying (Hedy La Rue).

Nakon 18-godišnjeg prekida, tijekom kojega je postala potpredsjednica banke Manufacturer's Hanover Trust Company (sada JP Morgan Chase), tada četvrte po veličini u SAD-u, kao jedna od prvih žena koja se uspjela probiti u američkome bankarstvu, a, uz ostale poslove, bila je zadužena za razvoj u istočnoj Europi, pa i bivšoj Jugoslaviji, M. B. Pavelić vratila se na kazališne daske, pojavivši se na Američkome kazališnom festivalu, u predstavi Clifforda Odeta Country Girl, u kojoj je glumila glavnu ulogu Georgie, što su je kritičari ocijenili najvišim ocjenama, te kao Blanche u komediji Neila Simona Broadway Bound.

M. B. Pavelić ugledna je članica američke glumačke udruge Actor's Equity Association.

Trenutačno djeluje kao predsjednica Umjetničke zaklade Heathcote, privatne zaklade sa sjedištem u New Yorku i Connecticutu, koja dodjeljuje stipendije na polju umjetnosti. Godine 1999. M. B. Pavelić utemeljila je i sada vodi Program za Hrvatsku FACE (FACE Croatia Program), kojim upravlja CEC ArtsLink u New Yorku, koji je od utemeljenja do danas uložio više od 250.000 američkih dolara u umjetničke i kulturne projekte hrvatskih umjetnika i umjetničkih udruga.

M. B. Pavelić članica je i nadzornog odbora Equitasa d.d., obiteljske tvrtke za ulaganja i konzalting u Dalmatinskoj 2 u Zagrebu.

Prije odlaska iz SAD-a M. B. Pavelić djelovala je u odborima nekoliko neprofitnih umjetničkih udruga kao što su Komorni orkestar Orpheus, Njujorška zaklada umjetnosti te državna organizacija Grantmakers in the Arts, u kojoj je stvorila odjel obiteljskih zaklada i potaknula izdavanje knjige Kreativno davanje u umjetnosti (Creative Giving in the Arts). U Hrvatskoj M. B. Pavelić trenutačno vodi projekt Lazareti u Dubrovniku.

M. B. Pavelić sada ponosno objavljuje svoju ulogu utemeljiteljice i koproducentice prvoga Zagrebačkoga kazališta na engleskom jeziku.

NA VRH