Marija Posavac

Marija Posavac

Marija Posavac

Marija Posavac

Sopranistica Marija Posavac rođena je u Zagrebu.

Po završetku Srednje medicinske škole upisuje Ekonomski fakultet tijekom kojeg se intenzivnije počinje baviti glazbom uzimajući poduku iz pjevanja, glazbene teorije i klavira.

Godine 2005. upisuje pjevanje na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u klasi profesorice Mire Zidarić-Orešković, a potom ga nastavlja u klasi profesora Giorgia Suriana, pod čijim je vodstvom i diplomirala te stekla zvanje magistre muzike.

Tijekom studija djeluje kao solistica i članica zbora župe sv. Ivana evanđelista i apostola u Cerju.

Sudjeluje (samostalno, kao članica vokalnih ansambala i kao članica zbora) na mnogobrojnim koncertima i koncertnim ciklusima akademije od kojih posebno ističe ciklus temetskih koncerata studenata pjevačkog odsjeka u muzeju Mimara (2005., 2006., 2007. g.) te ciklus Virtuoso (2008. g.) u Zagrebu, Velikoj Gorici, Samoboru i Lipiku.

Između mnogih izabranih scenskih ulomaka iz popularnih opera kao što su Così fan tutte, Otmica iz Saraja, Don Giovanni, Čarobna frula i dr. 2009. g. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu izvodi poznatu ariju grofice Rosine iz opere Figarov pir. Iste godine odaziva se pozivu prof. Gerharda Zellera za koncert Lieda na pozornici Universität für Musik und Darstellende Kunst u Grazu.

U sezoni 2008./2009. djeluje kao honorarna članica većih projekata zbora Hrvatske radio televizije, kao što su: I. Kuljerić: Glagoljaška misa; F. Schubert: Misa u Es-duru; L. van Beethoven: IX. simfonija, a 2010. g. Opera pod zvijezdama i dr.

U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak nastupa u sklopu festivala Vrhbosna u Sarajevu 2010. g.

Za vrijeme studija povremeno surađuje i sa Zagrebačkim opernim studijem održavajući niz solističkih i komornih nastupa u okviru ljetnih i drugih manifestacija i festivala (npr. IV. i V. dani Josipa Kašmana u Malom Lošinju).

Od opernih projekata akademije valja istaknuti Ljubavni napitak, Čarobnu frulu, u kojoj tumači lik Druge dame, te operu Figarov pir koja nastaje u suradnji sa kazalištem Mala scena, a u kojoj ostvaruje zapaženu ulogu Marcelline. Posljednja opera je zbog iznimnog uspjeha uvrštena na program 46. dubrovačkih ljetnih igrara i izvedena u Kneževom dvroru te drugim gradovima Hrvatske.

Sopranistica također stječe i bogato iskustvo koncertiranja uz orgulje i druge instrumente u sakralnim prostorima mnogih crkava diljem Hrvatske. Značajnu suradnju ostvaruje sa prof. Mirtom Lodetom-Stublić.

U lipnju 2014. nastupa sa puhačkim orkestrom grada Križevci u manifestaciji pod nazivom Poohfest meats opera.

Usavršavala se kod uglednih domaćih i stranih vokalnih pedagoga kao što su Vitomir Marof, Dunja Vejzović, Giorgio Surian, Dubravka Krušelj - Jurković, Annemarie Zeller, Marvin Keenze, Joackim Seipp i dr.

Koncertira samostalno i u suradnji sa drugim glazbenicima, a bavi se i podukom djece i odraslih u području vokalne tehnike, engleskog jezika, interpretacije raznih tekstova te mentorskim radom na području dječjeg glazbenog stvaralaštva.

NA VRH