Maja Hrgović (1)

Maja Hrgović (1)

Maja Hrgović

Maja Hrgović (1)

novinarka i spisateljica, rođena je u 1980. godine u Splitu. U Zagrebu je diplomirala hrvatski i engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu. Pohađala je i studij teatrologije te Centar za ženske studije.

Od 2003. godine zaposlena je kao novinarka kulture u Novom listu, a od 2005. do 2008. godine bila je članica uredništva "Zareza", gdje je objavljivala književne kritike. Pisala je za brojne medije u Hrvatskoj i regiji. Povremeno surađuje s austrijskim dnevnim listom Der Standard. Njezini su eseji objavljivani u brojnim međunarodnim publikacijama.

Istraživačkim novinarskim projektom o socioekonomskim migracijama sudjelovala je kao predstavnica Hrvatske u prestižnom regionalnom programu Balkan Fellowship for Journalistic Excellence koju organizira Balkanska reportersko-istraživačka mreža BIRN. U studenom 2009. osvojila je BIRN-ovu prvu nagradu za novinarsku izuzetnost.

Njezin istraživački novinarski rad o socio-ekonomskim migracijama žena iz zemalja bivše Jugoslavije, Bugarske i Rumunjske u zemlje zapadne Europe objavljen je u mnogim europskim medijima, uključujući i publikaciju „Identity: The Search for Belonging in a Changing Europe“.

Godine 2014. kao novinarka istraživačica i scenaristica radila je na dokumentarnom serijalu „Strip u Hrvatskoj“, za HTV.

Za proznu knjigu „Pobjeđuje onaj kojem je manje stalo“ (Profil, 2010.) dobila je nacionalnu književnu nagradu „Kiklop“ 2010. godine. Godine 2013. dobila je nagradu Marin Držić za dramu „Prekrasne ruševine“.

Jedina je hrvatska autorica ikad uvršena u prestižni međunarodni časopis engleskog govornog područja „The Granta Magazine“. Također, između brojnih regionalnih i međunarodnih antologija u koje je uvrštena, posebno se ističe ugledna američka antologija najbolje europske proze „The Best Euopean Fiction 2012.“ Prema toj priči, „Zlatka“, britanska redateljica Em Cooper snimila je i istoimeni kratki igrani film. Prema nagrađenoj priči „Povratak“ redateljica Kristina Kumrić snimila je film „Po čovika“ s Franjom Dijakom i Marinom Redžepović u glavnim ulogama.

Roman „Živjet ćemo bolje“ objavljen je u rujnu 2013. godine u biblioteci Arteist. Istoimena predstava prema motivima iz romana premijerno će biti izvedena u siječnju 2016. u Zagrebačkom kazalištu mladih. Adaptaciju je napravila Maja Hrgović, a predstavu režira Senka Bulić.

Predsjednica je Udruge za kulturu i nove medije Arteist. S kolegama novinarima kulture iz nekoliko dnevnih listova koji su ograničili prostor za kulturu, pokrenula je online časopis za kulturu i društvena pitanja Arteist.hr koji uređuje i kojemu redovno doprinosi esejima, komentarima i analizama.

Predstava "Puž" prva je suradnja Maje Hrgović s Malom scenom.

Kontakt:

mhrgovic@gmail.com

 

NA VRH