Ljiljana Gvozdenović

Ljiljana Gvozdenović

Ljiljana Gvozdenović

Ljiljana Gvozdenović, balerina, koreografkinja, pedagoginja i baletna majstorica, rodila se u Vinkovcima 1955. godine. U vinkovačkom baletnom studiju,vođena solisticom HNK iz Osijeka Tildom Tudaković i pri osnovnoj muzičkoj školi i u kazalištu " Joza Ivakić" kao dijete počinje se baviti plesom i glumom. Seli u Zagreb i upisuje Školu za balet i ritmiku u klasi Tatjane Lucić-Šarić, a odmah po svršetku školovanja dobiva stalno radno mjesto u Baletu HNK u Zagrebu u kojemu provodi cijeli radni vijek.

Pleše solo i glavne uloge u baletima " Giselle", " Đavo u selu", " Četiri temperamenta", "Ohridska legenda", " Ščelkunčik","Trnoružica", " Ples kadeta", "Tri sestre", " Carmina Krležijana","Pjesme ljubavi i smrti"," Pepeljuga",  i dr.

Tijekom svoje plesačke karijere surađuje sa znamenitim koreografima i pedagozima poput: W.Orlykowskog , N.Dudinskaje,N.Belikove, A.Labisa, S. Kastl, M. Šparembleka, D.Boldina, F. Flinta,V. Denisenka, R.Kljavina i dr.

Zbog zdravstvenih aktivnu plesačku karijeru zamjenjuje poslovima baletnoga majstora, pedagoga i koreografa. Kao asistent koreografa sudjeluje u gotovo svim predstavama 1991.- 2005., a povremeno vodi kondicione vježbe u Baletu HNK-a u Zagrebu, Splitu i Rijeci. Stalno surađuje kao predavač scenske praktike sa Školom za klasični balet u Zagrebu i na pripremanju učenica za natjecanja baletnih plesača u čemu je vrlo uspješna. U istom razdoblju počinje koreografirati. To su prvo manji koncertni nastupi, zatim prenosi klasične balete, a ubrzo započinje sa autorskim radovima.

Koreografije - baleti:

• " Ščelkunčik" i "Kuća pored mora", HNK Split
• "Karneval na Gornjem gradu", HNK Zagreb, 1999.
• "Mačak u čizmama", HKN Zagreb
• "Maestro", HNK Zagreb 2005./06.
• "susreti... PRIJE PONOĆI..", Zagrebačko kazalište lutaka, 2005./06.
• suradnja s koreografom M- Lavaggijem "Tri pjesme", HNK Ivan pl. Zajc - Zagrebački bijenale, 2007.
• "Ero s onoga svijeta" (završno kolo), HNK Ivan pl. Zajc 2007.
• "Mačak u čizmama", Novi Sad 2008.

Ljiljana Gvozdenović obilježila je 35. godišnjicu umjetničkoga rada 28. rujna 2009. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, s predstavom "samoća... Ipak je san", čija praizvedba je bila tijekom ljeta u Valentino Dance Centru u Tokyu u Japanu.

Koreografija predstave Ovca za cijeli život prva je Ljiljanina suradnja s Malom scenom.

NA VRH