Lee Delong

Lee Delong

Lee Delong

Lee Delong

Lee Delong je američko-francuska glumica koja živi i radi u Francuskoj, a posljednjih 30 godina i u Europi. Njenzino obrazovanje uključuje formalnu edukaciju na West Virginia University kazališnoj katedri i šire studije, na  Ecole Jacques Lecoq u Parizu te na Bouffes du Nord s Peterom Brookom.

Lee također piše, režira i poučava. Vodila je brojne radionice za studente glume i profesionalne glumce. Lee je također bila acting coach na filmu Jasmile Žbanić “Na putu”, te pomoćnica redateljice / koreografkinja / koredateljica pozadinskih scena / tekstopisac skladbi na novom filmu Jasimle Žbanić “Love Island”. U istom filmu igrala je i manju ulogu.

Za svoju solo predstavu “Woman Alone” Daria Foa i Franca Rame osvojila je nagradu publike i nagradu za najbolju glumicu na sarajevskom MESS-u 2007. Za istu predstavu dobila je Mravca za virtuoznu izvedbu u Mostaru 2009. Ova predstava je nastala u Theatre du Chaudron, la Cartoucherie u Parizu 2013. u režiji Boba Meyera.

Lee često igra u legendarnom Théâtre du Châtelet u Parizu, gdje je radila  pod redatljeskom palicom Emilia Sagia i Roberta Carsena.

Na velikom ekranu, Lee je radila sa brojnim redateljima kao što su Cedric Klapisch, Luc Beraud, Fabrice Cazaneuve, Julie Delpy, Luc Besson…. U Bessonovom filmu Arthur and the Invisibles  igrala je  Mrs. Kerman, a u The Revenge of Malthazar  igrala je u sceni sa Miom Farrow. Nedavno je igrala sa Jean Renoom u njegovom novom serijalu Jo Legrand, Cop in Paris.  Na festivalu u Cannesu 2015. Lee je hodala crvenim tepihom promovirajući film Kickback u kojem igra glavnu ulogu.

Zadnjih pet godina blisko surađuje s Triko Cirkus Teatrom kao voditeljica radionica kazališnog klauna i redateljica. Za Triko je režirala pet predstava: Kikiriki (2011.), Slavuj (2012.), Dvije i pol sestre (2012.), Noć živih klaunova (2013.) i Feydeau…re…mi… (2014.).

NA VRH