Ladislav Vindakijević

Ladislav Vindakijević

Ladislav Vindakijević

Ladislav Vindakijević

Ladislav Vindakijević rođen je 1936. godine.

Na zagrebačkoj Kazališnoj akademiji studirao je glumu.
Od 1964. godine zaposlen je na Hrvatskome radiju kao redatelj.

Radio je u kazalištima: "Gavella", "Teatar itd", "Komedija", "Kerempuh", "Marin Držić" u Dubrovniku, "Gradsko kazalište lutaka Split".
Najveći broj predstava napravio je u kazalištima za djecu "Trešnja" i "Žar ptica" (tridesetak naslova).
Veliki uspjeh postigle su predstave "Eko Eko" Hrvoja Hitreca, "Bajka s onoga svijeta" Ivice Ivanca, "Alan Ford" Domenica Hitonija, te "Kako se tjera vrag u pakao" (po Dekameronu G. Boccaccia), za koje je višestruko nagrađivan od Udruženja dramskih umjetnika Hrvatske.

1979. godine na scenu postavlja tekst Zvonimira Bajsića "Gle, kako dan lijepo počinje" s glumcima Zdenkom Heršak i Fabijanom Šovagovićem, koji na smotri hrvatskih kazališta u Slavonskom Brodu i na Gavellinim večerima postiže veliki uspjeh. Istoimenu dramu režira i za televiziju.

Režirao je još desetak tv-drama autora: Zvonimira Bajsića, Roberta Tomovića, Joze Laušića, Kazimira Klarića, Marije Peakić Mikuljan, Dalibora Cvitana, Ivana Kušana i dr.

Dobiva mnoga priznanja i nagrade za režije brojnih radio-drama i dokumentaraca. Na tjednu Radija u Ohridu 1983. godine, radio-drama Miroslava Krleže "Hrvatski bog Mars", u njegovoj dramatizaciji i režiji, osvaja najviše priznanje-Grand Prix. Iste godine dobiva godišnju nagradu Radio Zagreba, te postavlja "Hrvatskoga boga Marsa" u "Dramskom kazalištu Gavella" koji postiže veliki uspjeh kod publike i kritike.

1996. godine dobiva nagradu dramskih umjetnika Hrvatske za dramatizaciju i režiju radio-drame Jure Kaštelana "Čudo svetoga Arnira". Iste godine na Marulićevim danima osvaja nagradu za režiju drame Janka Polića Kamova: "Na rođenoj grudi" i za režiju trilogije o Bleiburgu. Te godine također dobiva i godišnju nagradu Hrvatskoga radija.
1996. godine Predsjednik Republike odlikovao ga je Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za zasluge u kulturi.

1997. godine dobiva nagradu HRT-a "Ivan Šibl" za životno djelo.

Predstava BUM TOMICA Silvije Šesto Stipaničić prva je suradnja kazališta Mala scena i Ladislava Vindakijevića.

NA VRH