Gordana Svilar

Gordana Svilar

Gordana Svilar

Moje ime je Gordana Svilar i rođena sam u Zagrebu 1965. godine gdje sam isto tako završila Jezičnu gimnaziju. Tokom srednjoškolskog obrazovanja boravila sam nekoliko mjeseci u Sjedinjenim Državama, u Philadelphiji i New Yorku, kako bi usavršila poznavanje engleskog jezika. Boravak u SADu imao je velik utjecaj na moje daljnje obrazovanje. Kazališna i filmska umjetnost kojoj sam bila eksponirana u SADu potakli su me da završim Arhitektonski fakultet u Zagrebu i počnem se baviti scenografijom prvo surađujući sa Petrom Vujačićem kao redateljem zatim kao asistent Dinke Jeričević. Početkom 1992. preselila sam se u New York i upisala magisterij iz scenografije za film i kazalište na New York University's Tisch School of the Arts. Školovanje sam završila u svibnju 1995. i odlučila sam ostati u New Yorku radeći kao slobodni umjetnik. Tokom školovanja radila sam ne samo kao kazališni scenograf već sam surađivala i sa 2 mlada filmska redatelja. Za rad na filmu Pitanje vremenau režiji Keira Pearsona dobila sam nagradu za najbolju scenografiju na First Run Festivaluu New Yorku 1995. godine.

Nakon školovanja počela sam se baviti radom u operi u isto vrijeme radeći kao asistent jednom od mojih profesora scenografije Johnu Conklinu, te gradeći vlastitu scenografsku karijeru. Za Johna Conklina radila sam od 1995. do 2005. kao asistent na više od 30 opera kako u SAD-u tako i u Europi i Australiji. Kao asistent radila sam i na nekoliko opernih scenografija za Roberta Wilsona i Georga Tsypina. Od vlastitog rada istaknula bih Toscu i Flying Dutchmana kao vrlo uspješne produkcije. Osim rada u operi radila sam kao scenograf u kazalištima diljem Amerike i u Aziji (Tokyo i Singapore) te kao izvanredni profesor predmeta Vizualna imaginacija na Bard Collegeu te profesor (na zamjeni) Scenografije i kostimografijena Swarthmore Collegeu. Kao kazališni scenograf izdvojila bih moj rad na Bard Collegeu i povodom čijeg otvorenja je izvedena Phaedra J.B.Racine-a u mojoj scenografiji. Radeći kao profesor na Bard Collegeu izvela sam kao scenograf desetak predstava sa profesionalnim režiserima i studentima glume. Od kazališnih predstava još bih izdvojila Phaedru, Mary Stuart iLife is a Dreamu kazalištu Court u Chicagu, te svjetsku premijeru kazališnog komada Las Meninas koje je napisalaLynne Nottage u kazalištu San Jose Repertory.

Dok sam živjela u NYCu bavila sam se i komercijalnim poslovima isto tako kao scenograf i asistent scenografa. Uspješno sam  surađivala sa Fortunemagazinom za koji sam dizajnirala 7 konferencija. Kao suradnik radila sam i na Martha Stewart seriji za koju sam kao jedan od stilista dobila nagradu Emmy za Martha Stewart Helloween Special. Isto tako istaknula bih svoj scenografski rad na jutarnjoj televizijskoj emisiji WeekendToday Show.

2008. odlučila sam se vratiti u Europu. Od 2008. do 2018. radim za S2 grupu kompanija u Londonu. 2018. po povratku u Hrvatsku počinjem surađivati sa Dinkom Jeričević u želji da nastavim karijeru kao kazališni scenograf. 

NA VRH