Darko Petković

Darko Petković

Darko Petković

Darko Petković

Rođen u Zadru 1964. godine. Nakon završene srednje škole upisuje Fakultet strojarstva u Zagrebu. Od 1991. godine stalni je zaposlenik Kazališta lutaka Zadar na radnom mjestu kreator lutaka-tehnolog. Član je HC UNIMA-e i HDDU-a.

Kao suradnik scenografa Branka Stojakovića, a zatim Mojmira Mihatova na mnogim predstavama Kazališta lutaka Zadar, sustavno je izučavao materijale i tehnološke mogućnosti kreacije raznih vrsta lutaka. Nakon smrti  scenografa Branka Stojakovića preuzeo je cijeli niz kreativnih poslava koje je do tada obavljao scenograf.  Idejno je osmislio sadašnji logotip Kazališta lutaka Zadar; izložbama lutaka, scenografije i plakata prezentirao Kazalište u zemlji i inozemstvu, dizajnirao ulaznice, plakate, transparente....

Obzirom da instutucionalno obrazovanje za takva zanimanja, na žalost, ne postoji ni danas, kreatori lutaka se educiraju u praksi, radeći s poznatim scenografima i majstorima, scenskim slikarima i kiparima, kao i redateljima. Velika važnost ovog zanimanja pokazuje se upravo u obnovama predstava.

Od 1991. godine, sudjeluje u kreativnom procesu nastanka svih predstava koje se nalaze na repertoaru.  ( "Judita", "Ribar Palunko i njegova žena", Muka Sv. Margarite", "Božićni triptih", "Šuma Striborova", "Planine", "Kitice", "Aladinova čarobna svjetiljka", "Robinzon", "Michelangelo Buonarroti", "Drago Č. i tvornica čokolade".......)

Prvi samostalni rad kreacije lutaka i scenografije Darko Petković potpisuje u predstavi "Psić koji nije znao lajati", Kazališta lutaka Zadar u režiji Sunniya Sunninskog, 2002. godine.

Suradnja sa HNK Zadar ( do 2009. godine Hrvatska kazališna kuća Zadar), rezultirala je brojnim projektima u kojima potpisuje scenografiju:

-       "Tko se boji Virginije Woolf", redatelj Ivan Leo Lemo, Zadar, 2006.

-       "Priče iz 1001 noći", redatelj Ivan Leo Lemo, Zadar, 2007.

-       "Moja stara gospođa", redatelj Mirko Šatalić, Zadar, 2007.

-       "Staklena menažerija", redatelj Dražen Ferenčina,  Zadar, 2008.

-       "Nije bila peta, bila je deveta", redatelj Mirko Šatalić, 2009.

-       "Kokoš",redatelj Dražen Ferenčina,2012.

Dobitnik je nagrade  "Branko Stojaković" za ukupnu likovnost predstave"Michelangelo Buonarotti"2011.

Najznačajnija u nizu,  svakako je Nagrada hrvatskog glumišta za najbolju scenografiju u predstavi "Michelangelo Buonarroti", koja je dodjeljena 2011. godine. (za zajednički rad Darka Petkovića i Mojmira Mihatova.)

Darku je predstava "Godišnja doba" prva suradnja s kazalištem Mala scena.

 

NA VRH