Antonia Jakšić Dorotić

Antonia Jakšić Dorotić

Antonia Jakšić Dorotić

Antonia Jakšić Dorotić

 

Antonia Jakšić Dorotić rođena je u Splitu, a rodom je iz Bola sa otoka Brača. Srednju školu primijenjenih umjetnosti i dizajna završila je u Puli nakon čega je upisala Tekstilno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu gdje je  diplomirala na studiju modnog dizajna, a kasnije i na MA studiju kostimografije. Na promociji diploma 2013. godine dobila je Dekanovo priznanje  za uspješne studente. Zbog odličnih ocjena i projekata tijekom studija primala je Stipendiju Grada Zagreba. Još kao studentica sudjelovala je na brojnim izložbama, revijama i predstavama.

Zadnjih nekoliko godina radi na Tekstilno-tehnološkom fakultetu kao asistentica iz nekoliko kolegija, a paralelno se bavi modnim dizajnom i kazališnom kostimografijom.

Samostalne kostimografije ostvarila je za operu „Figarov pir“ W. A. Mozarta u režiji Ivice Šimića i Cynthie Hansell Bakić 2013. godine u produkciji kazališta Mala scena  te za predstavu „Tartuffe“  J. P. Molierea u režiji Krešimira Dolenčića 2014. godine (Akademija dramskih umjetnosti Zagreb i Satiričko kazalište Kerempuh).  Također je bila kostimografkinja, koautorica sa mentoricom Dedijer i kolegicom Bilan za projekt „Svečanost ulaska Republike  Hrvatske u Europsku Uniju“ 1. srpnja 2013. godine u režiji Dore Ruždjak Podolski na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu.  U Zagrebačkom kazalištu mladih radila je kostimografiju (koautorstvo) za plesnu predstavu „Bilo jednom...“  koreografkinja Desanke Virant i Mirjane Preis 2011. godine, a kao asistentica i suradnica kostimografa  radila je za Hrvatsko narodno kazalište u  Zagrebu na projektima opere:  „Lohengrin“ R. Wagnera u režiji K. J. Schildknechta 2013. godine, „Evgenij Onjegin“  P. I. Čajkovskog u režiji M. Znanieckog 2014. godine, „Turandot“ G. Puccinija u režiji redateljskog dvojca Ricci-Forte 2018. godine, „Trubadur“ G. Verdija u režiji Arnauda Bernarda 2019. godine te na projektima drame: „Vučjak“  M. Krleže u režiji I. Buljana 2014. godine i „Ivanov“ A. P. Čehova u režiji Eiumuntasa Nekrošiusa 2017. godine,  gdje je surađivala sa uglednim domaćim i stranim redateljima i kostimografima poput Danice Dedijer, Gotza Lanzelota Fischera, Michala Znanieckog, Ane Savić Gecan, Nadežde Gultiajeve i Carle Galleri.

Vlasnica je modnog brenda AJD'sign, a najnovije kolekcije prezentira svake godine na Zlatnoj igli uz izravan prijenos na HRT-u.  Inače se bavi i izradom nakita te vodi likovne radionice za djecu.

NA VRH