Antonia Jakšić Dorotić

Antonia Jakšić Dorotić

Antonia Jakšić Dorotić

Antonia Jakšić Dorotić

Antonia Jakšić Dorotić rođena je u Splitu. Srednju školu primijenjenih umjetnosti i dizajna završila je u Puli nakon čega je upisala studij tekstilnog i modnog dizajna na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu gdje je završila i MA studij kostimografije 2012. godine te stekla akademski naziv Magistra inženjerka tekstilnog i modnog dizajna. Na promociji diploma  istaknuta je kao jedna od 10 najboljih diplomanata.

Zbog odličnih ocjena i projekata tijekom studija primila je Stipendiju Grada Zagreba. Sudjelovala je na brojnim izložbama, revijama i predstavama; Stilske fabule 2005. godine u kazalištu &TD, Drugarica a la mode na Zagrebačkom velesajmu 2006.,  Pret a design kolekcije na Fashion week-u Zagreb u lipnju i studenom 2009.  U siječnju 2010. izlagala je kostimografske skice na izložbi studenata kostimografije TTF-a u galeriji ULUPUH u sklopu izložbe 100 godina hrvatske scenografije i kostimografije te kasnije tokom studija sudjelovala kao kostimografkinja na projektima Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu, primjerice; San Ivanjske noći W. Shakespearea u klasi prof. Dore Ruždjak Podolski 2011., Vožnja M. Feldmana u klasi prof. Helene Buljan 2011.

Od 2006.-2009. imala je samostalne revije u rodnom Bolu na Braču gdje je vodila i ljetnu radionicu, reviju i izložbu za djecu 2009. te cruise kolekcije na Fashion.hr-u 2011. i 2013. Također je sudjelovala na nekoliko projekata u sklopu Modnog ormara 2010. te 2011. godine u suradnji sa Akademijom dramskih umjetnosti u Zagrebu. U Zagrebačkom kazalištu mladih radila je kostimografiju(koautorstvo) za plesnu predstavu Bilo jednom... koreografkinja Desanke Virant i Mirjane Preis 2011., a kao asistentica kostimografa  radila je za Hrvatsko narodno kazalište u  Zagrebu na operi Lohengrin R. Wagnera u režiji K.J. Schildknechta 2013., operi Evgenij Onjegin P.I. Čajkovskog u režiji M. Znanieckog 2014. te na drami Vučjak M. Krleže u režiji I. Buljana 2014. gdje je surađivala sa uglednim kostimografima poput Danice Dedijer, Gotza Lanzelota Fischera, Michala Znanieckog i Ane Savić Gecan.

Samostalno je radila kostimografiju  za operu Figarov pir W.A.Mozarta u režiji Ivice Šimića i Cynthie Hansell Bakić 2013. u produkciji kazališta Mala scena  te za predstavu Tartuffe J.P. Molierea u režiji Krešimira Dolenčića 2014. (Akademija dramskih umjetnosti Zagreb i Satiričko kazalište Kerempuh).  Također je bila kostimografkinja, koautorica sa mentoricom Dedijer i kolegicom Bilan za projekt Svečanost ulaska Republike  Hrvatske u Europsku Uniju 1.7.2013. u režiji Dore Ruždjak Podolski na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu.  U listopadu 2013., 2014. i 2016. godine svoje je nove kolekcije prezentirala na 78., 79., i 81. Zlatnoj igli uz izravan prijenos na HRT-u.  

Od siječnja 2017. je članica Fabric8 co-op, prve zadruge Tekstilno tehnološkog fakulteta u Zagrebu.

NA VRH