Yorick

Yorick

 
 • Skupina autora
  Yorick

  +
  Yorick

  Yorick: o smijehu, sreći, igri i snovima

  Yorick je Hamletova dvorska luda. Predaje palicu ludosti Ofeliji. Na pozornici ludila, ludosti, ludizma, ludističnosti, veselja i igre sklapa se mozaik zrcalnih krhotina iz Shakespeareovih, Držićevih, Ionescovih, Beckettovih, Krležinih, Marinkovićevih, Harmsovih, Carrollovih, Durbešićevih, Paljetkovih... tekstova. Mladi studenti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod vodstvom redateljice i profesorice Mire Muhoberac stvaraju predstavu o ljubavi, kazalištu, sjećanju na najmilije, Dubrovniku i zrcalu od veljače 2013. do danas, do veljače 2014. Sudionici, glumci i redateljica, ujedno autorica (na poticaj studenta Saše Lovrića) ideje za predstavu, dramaturgije i mentorica, dobitnici su mnogobrojnih nagrada za najbolje predstave, znanstvene i umjetničke projekte u Hrvatskoj i inozemstvu. Šarmantna predstava za ljubitelje kazališta i igre nastajala je u okviru nekoliko kolegija u Odsjeku za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu profesorice Mire Muhoberac (kolegiji Kako nastaje kazališna predstava, Drama i kazalište, Krasnoslov i gluma, Uvod u scensku umjetnost i teatrologiju u okviru Katedre za metodiku nastave hrvatskoga jezika i književnosti koju vodi profesor Vlado Pandžić), usporedno s drugim predstavama, znanstvenim i umjetničkim radovima. Predstava u Maloj sceni okuplja trinaest izvođača koji govorom, glumom, plesom, glazbom i pjesmom predočuju strukture snova i zaigranosti na podlozi ludičnih i ludističnih tekstova najistaknutijih autora i djela iz hrvatske i svjetske dramske književnosti, pjesništva i književne i kulturne teorije.

  Yorick 2

  Umjetnički suradnici, glumci i izvođači, dvorske lude i luđaci, ludičari i ludisti na žutoj i zelenoj zagrebačkoj premijeri 2014. u Maloj sceni: Michał Gostyński, Maja Jukić, Kristina Kvakan, Lehana Leček, Saša Lovrić, Tina Marušić, Mira Muhoberac, Emina Smajić, Patricia Smok, Mario Šimudvarac, Vanja Toplek, Nera Vladislavić, Antonija Župančić

  Ideja, režija i dramaturgija: prof. Mira Muhoberac

  • PRAIZVEDBA: Booksa, Zagreb, 5. srpnja (petak) 2013. u 19 sati.
  • PREMIJERA U DUBROVNIKU: 17. srpnja 2013. (srijeda) u 23 sata, palača Sponza.
  • ŽUTA PREMIJERA U ZAGREBU 2014. godine: 23. veljače (nedjelja) u 19 sati, Mala scena.
  • ZELENA PREMIJERA U ZAGREBU 2014. godine: 24. veljače (ponedjeljak) u 19.00 sati, Mala scena.
  • BIJELA PREMIJERA U ZAGREBU 2014. godine: 9. ožujka (nedjelja) u 19.00 sati, Mala scena
  • CRVENA PREMIJERA U ZAGREBU 2014. godine: 31. ožujka (ponedjeljak) u 21.00 sat, Mala scena

  DOWNLOAD:

   

  Yorick 3

  Žuta i zelena premijera nove su predstave o ludosti i ludizmu, nastajale od listopada 2013. do kraja veljače 2014. S praizvedbom u Booksi i premijerom u Dubrovniku povezuje ih naslov (Yorick), uz redateljicu i četvero yorickovaca - Saša Lovrić, Tina Marušić, Emina Smajić i Mario Šimudvarac - i nekoliko sličnih ulomaka. Ništa nije isto, a trajanje je dvostruko, zrcalno. Pridružili su nam se i Goethe, Racine, Harms, Carroll, Vojnović, Senker, Ivšić, Kranjčević, Dragojević, Slamnig, Petrak... U prethodnoj zagrebačkoj i u dubrovačkoj predstavi s nama su bili i Margareta Benc, Vlasta Đurina, Krunoslav Matošević, Mateja Žugec, Tomislav Hrebak, Klara Jakelić. S nama su danas i ovdje novi yorickovci Michał Gostyński, Maja Jukić, Kristina Kvakan, Lehana Leček, Patricia Smok, Vanja Toplek, Nera Vladislavić, Antonija Župančić. Posebna je gošća u predstavama Vesna Muhoberac.

  Yorick, luda i zvrk

  Luda je slična zvrku koji preokreće slučaj. Uvijek izaziva kaos koji namiguje između sudbina. Može nam uskočiti u lice iskočivši iz okvira, začarati nas i zavrtložiti očekivanu ustajalost. Luda je u životu, kao i mat u taroku ili lovac u šahu, prevratnik koji egzistira unutar svetosti igrine i igrive zadanosti, mješatelj karata, preskakač crno-bijelih životnih polja. Sa svojom kapom i palicom, pjesmama i šalama dvorska je luda oličenje u sebi zatvorenih pravila igre i unutarnje slobode invencije, konvencijama usuprot. Istodobno ona negira ludičan prostor što ga tijelom i ponašanjem ucrtava - glavna joj je zadaća u igri kršenje pravila. Sve ove lude i navodni luđaci a genijalci na leđima nose svijet, a na glavi neko pokrivalo i u ruci neki štap, koji se nekad pretvara u cijelo tijelo. Slika lude izvrnuta je slika kralja: umjesto kraljeve veličanstvene estetike ubogarska dinamika, umjesto rituala vragolasti iskok iz njega, umjesto žezla palica, umjesto krune kapica.

  U konstelaciji simboličnoga kostima i prepoznatljivih atributa najvažnije mjesto zauzima kapa, kapuljača ili magareća pokrivka, koja nakon 14. stoljeća izlazi iz mode građana, prinčeva i sudaca i postavlja se na glavu duševno navodno bolesnome. Noseći rekvizite potrošenosti na glavu kapu stavlja luda, kao što će polucilindar ili dvorogi šešir u iznošenosti na sebe staviti klaun.

  Što se događa kad Yorick preda palicu ludosti Ofeliji, i to u kazališnom zrcalu? Pogledajte što o tome misli i govori, kako i zašto, gdje i kad, kome i čemu izvodi, pjeva i pleše Pomet, a što Hamlet i Grobar, što Kralj Lear, a što Learova Luda, što Pastorka i Otac, Petrica i Till, što Smithovi i Martinovi, Hamm i Clov, Vladimir i Estragon, a što Stari i Stara, jedan dječak, jedna gospođa Altrimenti-Menti, a što jedan Tom, i svi oni drugi prijatelji pjesničke, scenske i teorijske igre, oni doturi i filozofi, lude i mudraci!

  Mira Muhoberac

  Yorick i prijatelji

  Prerušavanje, raskrinkavanje, maskari, maškare, maske, Hekubino ludilo, ljubavno ludilo, mahnitost. Dvorska luda, ludost, ludilo, ludizam. Huizinga, Caillois, Burke, Foucault, Držić. Pomet kao Princ luda!

  Mjesto radnje: cirkus, sklonište, prazan prostor, pustinja = svijet.
  Vrijeme: svagdašnje ne-vrijeme ili slobodno a-vrijeme.

  Zahvaljujemo na pomoći našim i svojim obiteljima i prijateljima: Marinu Držiću Vidri, Williamu Shakespeareu, Luigiju Pirandellu, Miroslavu Krleži, Samuelu Beckettu, Eugèneu Ionescu, Ranku Marinkoviću, Tomislavu Durbešiću i brojnim drugima.

  Poslužili smo se, na njihov poziv i uz njihovo odobrenje, delicijama s njihovih bogatih trpeza. Zato su danas i ovdje Dundo Maroje, Hamlet, Kralj Lear, Šest osoba traži autora, Balade Petrice Kerempuha, Kraljevo, U očekivanju Godota, Svršetak igre, Stolice, Ćelava pjevačica, Smrt glumca, Svečanost tragične vedrine. I brojne druge. i brojni drugi. Hrvatska, keltska, engleska i njemačka glazba i zrcalo tajni.........

  Hvala što ste s nama!

  Yorick 4

  Predstavu mogu gledati i s nama se smijati djeca i odrasli od 3. do 103. godine koji se vole igrati i razmišljati.

  Predstava traje 70-75 minuta.

  Crvena premijera predstave Yorick otvara Kazališni FF-festival, niz predstava studenata i diplomanada Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u režiji i dramaturgiji prof. Mire Muhoberac. Crvena premijera počinje u 21 sat, a traje do 22 sata i 10 minuta.

  Fotografije iz Bookse: Klara Jakelić
  Fotografije iz Sponze: Nevena Kurteš
  Fotografije iz Male scene: Vladimir Conjar
  Fotografski portreti: Michał Gostyński

 
NA VRH