Skup

Skup

 
 • Marin Držić
  Skup

  +
  Skup

  Istražujući godinama hrvatsku književnu, jezičnu i kazališnu baštinu, kao gledateljica, profesorica (a i redateljica), odlučila sam u listopadu 2013. prihvatiti učenički poticaj i na scenu zagrebačke V. gimnazije postaviti Držićeva Skupa. Odlučila sam se za nekoliko pretvorbi: današnjih mladih glumaca u Njarnjase, njih u pirnike na svadbi za koju je Držić napisao svoj ingeniozni tekst, a onda i u dramske osobe u komediji. Pokušala sam napraviti i pretvorbe scene koja iz kazališne kulise postaje dubrovački renesansni trg, kao i kostima kojima se sugerira odlazak u prošlo vrijeme i na dubrovački renesansni trg na kojemu mladi glumci, igrajući se jezikom kao da je njihov svakodnevni, glasom i stasom, glazbom i pjesmom, svirkom i pantomimom dočaravaju kao prezentan ovaj dalek, a tako nam bliz i aktualan takst o mladima i starima, novcu i neželjenoj trudnoći, vjenčanju i sreći, nastao pod majstorskim perom Marina Darse Ragusea.

  Vesna Muhoberac

  Skup 1

  Glumci, Njarnjasi, pirnici, renesansni Dubrovčani i renesansne Dubrovkinje, dramske osobe u komediji i izvan nje:

  Luka Cavaliere Lokas (Satir i Skup), Karla Boras (Variva), Kristina Kožar (Gruba i Andrijana), Klara Cik, Petra Šalković, Tea Mejovšek/Magdalena Kujundžić (Grube), Iva Balatinec (Dobre), Tomislav Neuman (Zlati Kum), Lovro Ludvig (Munuo), Maksimilijan Balatinec (Kamilo)

  Ideja i režija: prof. Vesna Muhoberac

  V. gimnazija, Zagreb, Teatar M&M i Ragusini u suradnji s Kazalištem Mala scena

  Zahvaljujemo na pomoći našima najdražima, obiteljima i prijateljima, kao i Marinu Držiću Vidri

  • PRAIZVEDBA: 3. veljače 2014. (Vidra)
  • PREMIJERA: 23. veljače 2014. (nedjelja) u 20.30 sati, Mala scena
  • REPRIZA: 24. veljače 2014. (ponedjeljak) u 20.30 sati, Mala scena
  • NOVA IZVEDBA (Skup i drugi): 9. ožujka 2014. (nedjelja) u 11.00 sati, Mala scena

  Predstava traje 20 minuta. Počinje u 20 sati i 30 minuta, nakon predstave Yorick zagrebačkoga Filozofskoga fakulteta, koja počinje u 19 sati. Između predstave Yorick i predstave Skup stanka je u trajanju od desetak do petnaestak minuta.

  Dana 9. ožujka osim predstave Skup (komedija Marina Držića) prikazat će se monoizvedbe i monodrame: Ofelija, Winnie i Carrollov apsurdni tekst u izvođenju Edone Šabani, Manuele Bajan i Tee Mejovšek, sve u režiji prof. Vesne Muhoberac. Nova izvedba 9. ožujka počinje u 11 sati, a traje 35 - 40 minuta. Istoga je dana na programu samostalna predstava Yorick Teatra M&M, Ragusina, Filozofskoga fakulteta u Zagrebu i Male scene, u režiji prof. Mire Muhoberac, ali tek uvečer, od 19 sati do 20 sati i 15 minuta.

  Skup 3

 
NA VRH