Sanatorij-Zelengaj

Sanatorij-Zelengaj

 
 • Muršić / Janković / Sidor
  Sanatorij Zelengaj

  +16+
  Sanatorij-Zelengaj

  Privatni sanatorij za duševne bolesti u povodu obilježavanja tridesete obljetnice smrti Miroslava Krleže svečanim programom inaugurira novo ime: SANATORIJ ZELENGAJ, u spomen na ulogu sanatorija doktora Vranešića u zagrebačkom Zelengaju koji je pružio utočište mnogima kojima je prijetila pogibelj od strane marionetskog ustaškog režima u suludim vremenima 2. svjetskog rata. U toj umobolnici neko vrijeme krio se i veliki hrvatski pisac i enciklopedist Miroslav Krleža. Vranešić, unatoč Krležinim pokušajima da ga spasi, nakon oslobođenja 1945., nije izvukao živu glavu.

  Štićenici današnjeg modernog sanatorija za duševne bolesti koji će s ponosom istaknuti novo ime, pripremili su predstavu o zbivanjima sa i oko Miroslava i Bele Krleže u - i ne tako dalekim -  vremenima NDH.

  SANATORIJ ZELENGAJ oživljava lik (ali i djelo!) velikog hrvatskog pisca bez koga je hrvatska književnost (a i školska lektira) nezamisliva. Svakog tko proboravi približno sat i petnaest minuta na ovoj izvanserijskoj, ludoj i nezaboravnoj, zabavnoj i zanimljivoj  predstavi, zasigurno će biti potaknut da zaviri i pronikne u štivo giganta hrvatske i svjetske književnosti.

 
NA VRH