Ružičasta-sanjarica

Ružičasta-sanjarica

 
 • Nina Horvat
  Ružičasta sanjarica

  7+
  Ružičasta-sanjarica

  Autorica teksta: Nina Horvat
  Redatelj: Ivica Šimić
  Scenografkinja: Dinka Jeričević

  Skladatelj: Alen Kraljić

  Pomoćnica scenografkinje: Petra Held

  Kostimografkinja: Hana Letica
  Oblikovanje svjetla: Željka Fabijanić Šaravanja
  Oblikovanje i izrada kostima ovce i mede: Miljenko Sekulić
  Fotografkinja: Ana Šesto
  Producentica: Vitomira Lončar

  Igraju: Gea Gojak i Dado Ćosić

  Ružičasta sanjarica kroz niz snovitih situacija progovara o problemima s kojima su mnoga djeca suočena, prvenstveno o zaokupljenosti obavezama i osamljenosti. No, budući da u snovima možemo biti što god poželimo i možemo raditi što god nam padne na pamet, i likovi u predstavi daju oduška svojoj mašti i u snovima stvaraju svoj mali, zasebni svijet.

  Dječak se nedavno preselio u novi kvart, nikoga ne poznaje, roditelji mu puno rade pa je po cijele dane sam. Jednu noć u snu upozna Djevojčicu koja ima gomilu obaveza i ni sa kim se ne stigne družiti. Dvoje osamljene djece počinju svake noći sanjati zajedničke snove u kojima dožive niz pustolovina. I više se ne osjećaju sami. Svaku ih večer netko čeka, makar i u snovima!

  Što znači sanjati, a što znači uistinu doživjeti, gdje je granica između jave i sna? O svemu tome piše Silvija Šesto Stipaničić, autorica Ružičaste sanjarice, savjetnika za mlade.

  Vrijedni i šaljivi savjeti za razne situacije iz svakodnevnog života, u ovoj su neobičnoj i zanimljivoj knjizi napisani u obliku sanjarice. Knjiga sadrži opise raznih dječjih snova i tumačenje njihovih značenja. Opis dječjeg sna jest zamaskirani opis problema s kojim se dijete suočava. Tumačenje sna ustvari je savjet za rješavanje toga problema. Na taj način djecu se potiče na suočavanje s onim što ih opterećuje, sa strahovima, raznim brigama i problemima, ali i lijepim događajima.

  Knjiga potiče otvorenu komunikaciju o najrazličitijim problemima koji mogu opteretiti dijete. Ona potiče razvijanje procesa prepoznavanja raznovrsnih osjećaja − svojih doživljaja i stanja.

  Sve su to razlozi zbog kojih smo odlučili ovu popularnu knjigu pretvoriti u kazališnu predstavu. "Otvorena komunikacija" kazališna je privilegija koja uistinu potiče emotivne i kognitivne procese u gledateljima. Tako i kod djece. Prepoznavajući na pozornici (više nego u knjizi) svoje vlastite snove, želje, strahove, bojazni..., otkrivajući da i drugi imaju iste radosti, ali i probleme, i dobivajući odgovore na svoje probleme, dijete se oslobađa straha nalazeći odgovor na svoja pitanja.

  Bio je to izazov za dramaturginju i dramsku autoricu Ninu Horvat koja je od velikog proznog materijala Ružičaste sanjarice napravila novi dramski tekst, predložak za predstavu koja će, sigurni smo, razgaliti srca naših velikih i malih gledatelja. Jamstvo za to je i provjerena autorska ekipa Male scene koja će vas odvesti u - ružičaste snove!!!

  Premijera: 26. siječanj 2012.

  Nagrade

  • Na 15. susretu profesionalnih kazališta za djecu i mlade HC ASSITEJ u Čakovcu Miljenko Sekulić nagrađen je za osmišljavanje i izvedbu Ovce i Mede. Evo obrazloženja žirija:
   Nagrada za najbolju kostimografiju dodjeljuje se Miljenku Sekuliću za oblikovanje i izradu kostima Ovce i Mede u predstavi "Ružičasta sanjarica" Kazališta Mala scena iz Zagreba. Nije uobičajeno nagradu za oblikovanje kostima dodijeliti autoru koji nije potpisao kostimografiju cjelokupne predstave, ali Miljenko Sekulić efektnim dizajnom obličja životinja u "Ružičastoj sanjarici" istakao se svojim jednostavnim, ali iznimno pogođenim konceptom. Sekulićev rad istovremeno se odlikuje disciplinom kostimografa i nesputanom maštom iskusnog stvaratelja scenske plastike, pa raskošna Ovca i gabaritima impozantan Medo na tijelima glumaca naprosto pozivaju na potentnu scensku igru.
   U Čakovcu, 19. listopada 2012.
  • Gea GojakDado Ćosić nominirani su za Nagradu hrvatskog glumišta 2012. u kategoriji najboljih glumačkih ostvarenja u lutkarskim predstavama ili predstavama za djecu i mladež (glavna ženska i glavna muška uloga) - Dado Ćosić je Nagradu i osvojio.
  • 2013. predstava je na festivalu "Mali Marulić" u Splitu osvojila čak 2 nagrade! Dado Ćosić proglašen je najboljim glumcem festivala, a Nina Horvat osvojila je nagradu za najbolji tekst.
 
NA VRH