Muški/Ženski-i-Ženske/Muške

Muški/Ženski-i-Ženske/Muške

 
 • Bacači sjenki
  Muški/Ženski i Ženske/Muške

  18+
  Muški/Ženski-i-Ženske/Muške

  Koncept: Bacači sjenki
  Režija: Boris Bakal, Katarina Pejović
  Dramaturgija: Vedrana Klepica, Stanko Juzbašić, Dražen Novak
  Autorice i izvođačice: Irma Alimanović, Zrinka Kušević, Jelena Miholjević, Mona Muratović i Petra Težak
  Autori suradnici: Waldo Holdmeier, Barbara Blasin
  Koprodukcija: Bacači sjenki, Teatar &TD (Studentski Centar Zagreb) i Festival MESS, BiH

  MŽŽM je treći dio najnovije trilogije Bacača Sjenki "O zajedništvu". MŽŽM dijeli svijetove da bi se jasnije sagledali i bolje razumijeli na «sigurnom mjestu razgovora»: podijeljeni su izvođači i izvođačice - autori i autorice - ali je podijeljena i publika. U susretu muških sa ženskima, ženskih sa muškima, muških sa muškima i ženskih sa ženskima, u druženju sa stereotipima i njihovom raskrinkavanju, u izmještanju pogleda na drugog/ drugu, u poigravanju, otkrivaju se sličnosti u razlikama i razlike u sličnostima koje nam obično izmiču.

  Publika je, po vlastitom izboru, ravnopravni suigrač (napadač) izvođačima u ovom traganju za novim odgovorima na pitanja o ženskom i muškom koja si vječno postavljamo. MŽŽM je putovanje kroz uzajamno otvaranje, razgovore, pjesmu, igru, smijeh i suze, avantura u koju svatko kreće s određenim prtljagom ideja i predsrasuda da bi se, nakon predstave, iznenadio njegovim novim sadržajem.

  Dolazak na MŽŽM je ujedno i jedinstvena prilika za zajednički izlazak u kojem provodite par sati kazališnog druženja samo s pripadnicima vašeg spola, dok se vaši eventualni suputnici drugog spola druže uz piće i priču, da bi potom zamijenili postave kazalište-kafić.

  O Bacačima sjenki

  Bacači sjenki su stvaralački kolektiv koji je u svom desetodišnjem radu i javnom djelovanju ostvario više od 150 suradnji s profesionalcima iz više od 30 zemalja svijeta te realizirali više od 50 edukativnih, umjetničkih, aktivističkih i interdisciplinarnih projekata i manifestacija diljem svijeta. Za svoj rad dobili su više domaćih i međunarodnih priznanja i nagrada te iznimnih recenzija i kritičkih osvrta u dnevnom tisku, stručnim časopisima i elektronskim medijima.

  Kroz svoju djelatnost koja obuhvaća širok spektar projekata - od multimedijalnih predstava, preko urbano-humanih dinamičkih mreža, projekata kulturne memorije i očuvanja baštine, do izložbi, radionica, urbanih performansa i multimedijalnih instalacija Bacači sjenki kontinuirano pokreću dijalog i aktivnu razmjenu između hrvatskih i inozemnih stručnjaka, umjetnika i interdisciplinarnih istraživača, propitujući postojeće koncepte individualnog i kolektivnog identiteta na svim razinama, te svojim djelovanjem također potiču debatu o onim društvenim, političkim i kulturnim temama koje ukazuju na goruće probleme pojedinog društva.

  http://shadowcasters.blogspot.com/
  http://www.facebook.com/pages/BACAČI-SJENKI/182385412318
  http://malefemalefemalemale.blogspot.com/

  Izbor iz kritika

  "Predstava je, zapravo, zamisljena kao svojevrsna terapeutska seansa protiv samoce. Price koje glumice iznose uvjerljivo, s malo "glume", govore o strahu, od odbacivanja, od smrti, govore o samoci, o traumama iz djetinstva."

  Tomislav Čadež, Jutarnji list

  "Žene iz publike odazivaju se, pričaju o porodima, osjećaju zagušenosti, pospremanju, potrebi da se bude savršen, ženskoj kompeticiji i solidarnosti, ljubavi...I dok postajemo svjesne da se vrtimo u krugovima tema već ispranih od silnog brbljanja, na pamet mi pada misao, i to sigurno ne prvi put, da je upravo to tvrdo lice stvarnosti."

  Iva Gruić, Jutarnji List, Zagreb

  "...jednaka njihovoj snazi je i njihova ljepota, nježnost i fina ženstvenost, koju im nitko i ništa ne može oduzeti"

  Anđela Trampus, Kamo.hr

  Ono što ostaje u Muškoj i Ženskoj [predstavi] jest najprije predanost izvedbi, kako od strane izvođača, tako i od strane posjetitelja... ...konkretnije riječ je o glumačkim zadacima koji nisu uobičajene prirode, jer kod Bacača sjenki izvođači su ujedno i autori ili suautori svojih uloga., iako bi taj uobičajeni termin u ovom slučaju vrijedilo zamijeniti riječju učešće, konotacijama unatoč.

  Igor Ružić, Vijenac

  «Katarzičnost projekata "Bacača sjenki" treba posmatrati u svetlu relativizovanja poznatog, očekivanog i ostavljanja toga po strani. Mora biti jasno da investicija koju čine autori i akteri predstave "Muški/ženski - ženske/muške", odluka da se svakom gledaocu priđe lično, odgovornost i rizik da se nešto zaista pokuša promeniti u igri jedan na jedan, a ne na publiku, zaista treba znati ceniti. Tu više nije važno kakva je priča, kakva je gluma, kakvi su efekti, nego kakvi smo mi to ljudi, bili muški ili ženski, sa jednima ili drugima.»

  Igor Burić, Dnevnik.rs, Novi Sad

 
NA VRH