Cabaret-na-crno

Cabaret-na-crno

 
 • Ivan Goran Vitez, Zoran Lazić i Tonći Kožul
  Cabaret na crno

  16+
  Cabaret-na-crno

   

  Redatelj: Ivan Goran Vitez

  Uloge: Robert Ugrina, Petra Težak, Asim Ugljen

  Producentica: Julia Martinović

  Skladatelj: Mate Matišić

  Kostimografkinja i likovna oblikovateljica: Sara Lovrić Caparin

  Ton majstor i oblikovatelj svjetla: Saša Bogojević

  Fotografkinja: Martina Anišić

   

  Jeste li jedan od 350 tisuća nezaposlenih nesretnika? Možda ste ipak među onih 80 tisuća zaposlenih koji ne pamte kada im je zadnji puta na žiro-račun sjela uplata? Ili ste dio nebrojene gomile koja radi, ali debelo ispod svoje cijene i stupnja školovanja, jer mora se, vremena su teška, ako nećete vi, uzet će nekoga drugoga? Postoji, naravno, i vjerojatnost da pripadate skupini onih koji rade, pritom su i solidno plaćeni, ali se od vas očekuje da cijeli svoj život posvetite poslu, u bilo koje doba dana, u bilo koje doba noći, zdravi ili bolesni. A nije nemoguće niti da ste dio malobrojnih kojima su se karte posložile tako da rade minimalno, plaćeni su grofovski, potpuno nesrazmjerno količini obavljenog posla i svom kapacitetu, ali ako baš niste potpuni sociopat, i u tom ste slučaju u vječnoj sumnji hoće li se kolo sreće već u sljedećem trenutku okrenuti i zbaciti vas sa sedla u prašinu.

  Tko ste, da ste - na pravom ste mjestu! "Cabaret na crno" ujedno je i tečaj profesionalne orijentacije/prekvalifikacije, čije će vam stručno osoblje slikovito objasniti vaša poziciju na tržištu rada i način kako se pozicionirati bolje. Na vama je samo da se opustite i uživate. Ako vam nešto nije jasno, slobodno pitajte. Ili nam dođite opet.

  O PROJEKTU

  Posao je, kaže definicija, skup radnih zadaća koje osoba izvršava u zamjenu za plaću. Narodna pak izreka kaže: tko radi, ne boji se gladi. No, također postoji i izreka: pazi što želiš, jer bi ti se moglo i ostvariti. Ono što 350 tisuća nezaposlenih u državi vrlo vjerojatno jedino želi je zaposliti se. Što im eventualno ispunjenje želje donosi? Po svojoj prilici, ulazak u beskonačnu petlju beskrupuloznog iskorištavanja, gaženja radnih i ljudskih prava, mobbinga i, na kraju krajeva, što vam može potvrditi 80 tisuća zaposlenih hrvatskih radnika, neisplaćivanja plaće, one iste iz početne definicije posla. Sintagma "posao-kuća-birtija" kojom smo nekoć opisivali besprizorni život "šljakera" danas je za mnoge nedosanjani san. Odlaske na posao zamijenili su odlasci u kladionice, zalagaonice i, naravno, birtije u kojima nas u ulozi konobara služe diplomirani pravnici, znanstvenici, učitelji i ini korisnici usluga Zavoda za zapošljavanje.

  Ako je čovjek homo faber, ako je posao ono što nas čini ljudima, znači li to da smo manje ljudi kad smo nezaposleni? Je li to zapravo razlog zašto su nam posljednjih godina puna usta "malog čovjeka"? Kako je to biti mali čovjek u zemlji malih ljudi? Koje su nam perspektive? Koliko tu trpi mentalno zdravlje, a koliko obitelj? To su neka od pitanja koja su nas potakla na stvaranje predstave Cabaret Na Crno, satiričnog, tragikomičnog, kabaretskog komada o poslu, i svemu što nam posao znači.

  Cabaret Na Crno počinje pričom o tragaču za poslom, nastavlja se epizodama kojima su glavne teme homofobija, ilegalni poslovi: priče o mobingu i korporacijskim intervjuima pri kojima kandidati strepe nad svakom izgovorenom riječi; o teškom životu kradljivaca organa zaposlenih na crno, o korupciji, mafiji, žicarima. Teme kojima smo okruženi svakodnevno, ispričane i glazbeno interpretirane na šaljiv i duhovit način.

  Cabaret na crno ujedno je i tečaj profesionalne orijentacije/prekvalifikacije, čije će vam stručno osoblje slikovito objasniti vaša poziciju na tržištu rada i način kako se pozicionirati bolje.

 
NA VRH