08.04.2013.
Ubijte glasnika koji nosi loše vijesti!
Ljudi, definitivno je za poslovanje naše nacionalne, matične kuće odgovorna moja mama! Idem žurno s njom razgovarati jer se stvarno nedopustivo ponaša prema hramu hrvatske kazališne kulture i moram ju pitati za junačko zdravlje. E, mama, mama, stvarno si krajnje neodgovorna prema novcu poreznih obveznika! Sve je zajedno takva FARSA da mi se više o tome ne da ni pisati. Živimo u bolesnom i poremećenom društvu bez odgovornosti u kojem interesne skupine rade što hoće.

originalno objavljeno na blog.vecernji.hr

"Slamku spasa" piše Vitomira Lončar


Danas Slamka ide bez uvoda.

Za uvodna slova jednostavno više nema vremena, a ni potrebe.

1. Nedavno je objavljen detaljan izvještaj Mistarstva financija o poslovanju HNK-a u Zagrebu u sklopu kojeg je bio i izvještaj revizije Ministarstva uprave i kulture o zakonitosti rada iste ustanove.
Nakon što je utvrđeno niz nepravilnosti, nije se dogodilo - NIŠTA.
Prošloga tjedna napisala sam da svi, kao, čekaju što će reći Kazališno vijeće HNK-a.
I?
Što je reklo?
Morate pogledati prilog koji je bio u Vijestima iz kulture (3. travnja 2013.), a u kojem je gostovao predsjednik Vijeća Dušan Ljuština! Samo kliknite i nakon tri i pol minute, eto vam čuda neviđena! Ljuština kaže, kao i Lovrić, Bandić i Zlatar Violić, odnosno, kao i SVI «veliki dečki» - NISAM JA ODGOVORAN!
Ha, ha, NITKO nije odgovoran!
Ljudi, definitivno je za poslovanje naše nacionalne, matične kuće odgovorna moja mama! Idem žurno s njom razgovarati jer se stvarno nedopustivo ponaša prema hramu hrvatske kazališne kulture i moram ju pitati za junačko zdravlje. E, mama, mama, stvarno si krajnje neodgovorna prema novcu poreznih obveznika!
Sve je zajedno takva FARSA da mi se više o tome ne da ni pisati. Živimo u bolesnom i poremećenom društvu bez odgovornosti u kojem interesne skupine rade što hoće.
A vrhunac cinizma jest da je izvještaj sa sjednice toliko očekivanog Kazališnog vijeća, ISTOGA DANA objavljen na naslovnici stranice HNK-a!
Nedavno je Snježana Banović tražila izvještaje o radu tog istog Vijeća za prošle godine zbog tužbe koju su protiv nje podigli Ana Lederer i HNK.
I?
Dobila je DIO izvještaja, i to tek - na sudu.
A Statut?
Ni njega nije mogla dobiti.
Morao ga je tražiti njezin odvjetnik!
I nije ga dobio.
A Urednica Teatra.hr Nora Krstulović već je prije nekoliko tjedana tražila iste te izvještaje.
I?
Još ih nije dobila.
A sada izvještaj sjednice Vijeća izlaze isti dan na naslovnici!
Genijalno!
Uz to su izabrani i novi članovi Kazališnog vijeća, a i oni su objavljeni na stranicama. Zanima me, KAKO su SVI oni - u tako kratkom vremenu - uspjeli analizirati 130 stranica inspekcijskog nalaza i JEDNOGLASNO odlučiti da je s poslovanjem HNK-a SVE U REDU, uz neznatne prigovore.
Ono, ocjena je «minus 5»! Uz smajlić.
Kažu oni, neka samo Ana Lederer i kuma Stela Telebuh Stazić malo poprave poslovanje!
A kaže Ljuština i da su dobivali tromjesečne izvještaje, kako to nalaže Zakon o kazalištima, te da NISU VIDJELI nepravilnosti. Naravno da nisu, tko zna što im je pisalo u tim izvještajima!
A usput, većina članova Vijeća I NE ZNA ČITATI TAKVE DOKUMENTE. Naime, NISU KOMPETENTNI. Kao i većina članova Kazališnih vijeća u hrvatskim kazalištima.
NEDOSTAJE IM SVIMA - ZNANJE.
Ali tko bi učio! Čemu učiti kad imamo kume i kumove, to je sasvim dovoljno!
Fuj.
A o tome da u Kazališnom vijeću sjede i predstavnici Ministarstva kulture koje je NARUČILO nadzor nad zakonitošću rada HNK-a i koji je bio ZAVRŠEN još u listopadu 2012. godine, a ništa se nije poduzelo, neću ni govoriti.
Jednako se tako pitam kako to da su i Lovrić i Bandić i Ljuština TEK SAD dali izjavu, a izvještaj nadzora bio je poznat još krajem prošle godine?
Mislim da vam ne treba «crtati» da bi se sve ZATAŠKALO da u medije nije došao nalaz inspekcije.
Iskreno, ne znam tko sve, u nekoj civiliziranoj i demokratskoj državi, zbog svega ovoga ne bi trebao dati ostavku. Po meni bi ju trebali dati - SVI: ministrica kulture Zlatar Violić, njezin pomoćnik, član Vijeća HNK-a, Stojsavljević, gradonačelnik Bandić, pročelnik Ureda Lovrić, Kazališno vijeće zajedno s predsjednikom Ljuštinom, a na kraju i intendantica Lederer i poslovna ravnateljica Telebuh Stazić.

2. U prošlih desetak dana objavljen je i podroban izvještaj o poslovanju kazališta Gavella. Šef računovodstva kazališta Gavella Vinko Mikulić prije nekoliko je GODINA pismeno obavijestio nadležne službe (Gradski ured za kulturu, Kontrolni ured, DORH, USKOK, policiju i dr.) o sumnjama u nepravilnosti poslovanja kazališta u kojem je zaposlen. Godinama se ništa nije poduzimalo. Da se dokazalo da Mikulić laže, trebao je snositi odgovornost. Da se pokazalo da nešto nije u redu s poslovanjem Gavelle, Stazić i ostali trebali su odgovarati. No, svi su «glumili gljive» i poduzelo se nije ništa. Sve te sumnje i prijave POTPISANE MIKULIĆEVIM IMENOM I PREZIMENOM, negdje trunu u ladici. Pak je Mikulić priču dao medijima. Što se dogodilo? U srijedu, 3. travnja na oglasnoj ploči kazališta Gavella objavljen mu je TRENUTNI OTKAZ napisan na četiri stranice. Sve o tome, kao i sam dokument, pogledajte na Teatru.hr .
Gospodin Vinko Mikulić ima još malo više od godinu dana do mirovine, ali ne samo da je dobio otkaz, nego je Darko Stazić promptno PONIŠTIO Mikulićevu liječničku iskaznicu da čovjek slučajno ne bi mogao otići liječniku ili na bolovanje!
Bravo, Staziću, na učinkovitosti! Stvarno si se iskazao! Istu si brzinu pokazao i sa skidanjem plakata za predstavu «Fine mrtve djevojke».
Možeš biti siguran, dragi kolega s godine, ući ćeš u povijest hrvatskog kazališta po brzini kojom rješavaš probleme koji bi mogli ugroziti Tvoj osobni položaj!
Samo usput, i Ti, Staziću (Darko), a i vi, ostali čitatelji Slamke spasa, pogledajte stranicu Nacionalnog kazališta u Londonu na kojoj možete pronaći SVE takve podatke kakve je Vinko Mikulić podastro hrvatskoj javnosti, i to za - deset godina unatrag! Pa samo razmislite o tome što se događa u hrvatskom kazalištu.
Možda bi trebalo dati otkaz cijelom menadžmentu Nationala kad tako podlo otkrivaju poslovne tajne koliki im je vlastiti prihod?

3. I dok se na službene izvještaje JAVNIH kazališta u kojima je pronađeno niz nepravilnosti nitko i ne obazire, moje privatno kazalište i ja osobno, i dalje smo predmetom pojačana interesa «institucija koje rade svoj posao», kako to voli reći Milan Bandić. Pa sam tako u petak jutro provela «na obradi» u Policijskoj upravi u Heinzelovoj ulici - na Odjelu za gospodarski kriminal. Dragi čitatelji Slamke spasa, prema anonimnoj prijavi potpisanoj sa «Zabrinuti porezni obveznik» sumnjiči me se za gospodarski kriminal! Ni manje ni više. A najdivnije mi je od svega da «Zabrinuti porezni obveznik», kako se potpisao anonimni prijavitelj, kao dokaze svojoj tvrdnji prilaže tekst iz «Aktuala» koji je napisao - Zvonko Maković! I uz to, nećete vjerovati, isti «Zabrinuti porezni obveznik» zna i kvadraturu mog stana koji sam kupila počekom devedesetih godina. Dakako, vlastitim novcem. Nije mi ga dodijelio Dušan Ljuština kao predsjednik komisije za dodjelu stanova, bez brige.

Dakle, iz ovih triju današnjih priče i sami možete vidjeti što vas čeka ako dignete glas!
Na POTPISANE sumnje - ne reagira nitko, na ANONIMNE PRIJAVE, reagira se promptno, pa ako ste predmetom prijave, vrijeme uglavnom provodite s (uistinu) ljubaznim inspektorima dokazujući da niste dio kriminalnog miljea.
To su PRAVDA I PRAVEDNOST o kojima smo slušali u predizbornoj kampanji?
Meni se čini da bi najprimjereniji predizborni slogan bio - UBIJTE GLASNIKE KOJI NOSE LOŠE VIJESTI. 

 

Danas na programu