10.04.2012.
Tko i s kime sadi tikve u Ministarstvu kulture, a kome će puknuti glava?
Možda bi Ministrica ipak trebala PROVJERITI tko joj u ministarstvu sadi tikve s hobotnicom jer će se u protivnome sve te tikve obiti o glavu upravo NJOJ. Ako toga nije svjesna, onda je u velikom problemu.

originalno objavljeno na  blog.vecernji.hr

"Slamku spasa" piše Vitomira Lončar

Prošloga tjedna pisala sam o čudnovatim zgodama, ali ne šegrta Hlapića, nego onima koje se događaju u Ministarstvu kulture oko natječaja Javnih potreba u kulturi za 2012. godinu za područje dramske umjetnosti.

Budući da je priča dobila iznenadan i sasvim neočekivan nastavak, ukratko mi valja ponoviti činjenice:

  • Natječaj za javne potrebe u kulturi za 2012. godinu završio je krajem srpnja 2011.
  • Vijeće za kazališnu djelatnost sastalo se ujesen 2011. još u mandatu prošle Vlade i donijelo svoje odluke.
  • Od formiranja nove Vlade do 15. ožujka Vijeće za dramsku umjetnost nije se sastajalo, a kada se sastalo 15. ožujka, NIJE RASPRAVLJALO O POJEDINAČNIM PROGRAMIMA.
  • Dana 15. ožujka na internetskim stranicama Ministarstva kulture osvanuo je popis programa koje će država sufinancirati u ovoj godini, a među njima bio je i podatak da će kazalište Ulysses dobiti 100 tisuća kuna, a samo 8 dana poslije toga, 23. ožujka, taj se iznos, u novome dokumentu, mijenja na 200 tisuća, dakle, povećanje je za 100%.
  • Vijeće, koje prema Zakonu vrednuje programe, između 15. i 23. ožujka nije se sastalo, dakle, nije moglo donijeti novu odluku, a ono je, prema Kriterijima, tijelo kroz koje je ona MORALA proći.
  • U istom dokumentu pojavljuje se i do sada nepoznato kazalište Teatrum koji je za program pod imenom «Čekaonica» dobio 20 tisuća kuna, odnosno 100% više sredstava nego većina neovisnih kazališta koja uspješno rade i djeluju u Hrvatskoj već niz godina. Uvidom u dokumentaciju utvrđuje se da je kazalište OSNOVANO  tek 1. ožujka 2012. godine te da, prema Kriterijima za dramsku umjetnost, koji su sastavni dio Natječaja, ovaj program uopće nije mogao doći u obzir ni za raspravu, a kamoli za financiranje za 2012. godinu.

Ova dva slučaja bjelodano pokazuju da je Ministarstvo kulture GRUBO PREKRŠILO gotovo SVE članke Kriterija i samim time potpuno diskreditiralo svoj rad, a cijeli Zakon o kulturnim vijećima, dakle, TEMELJNI ZAKON koji regulira planiranje i odlučivanje u kulturi u Republici Hrvatskoj - u potpunosti ignorira.

Eto nam i nastavka priče.

U petak, 6. travnja navečer, Večernji list prenosi komentar ministrice kulture na tekst bloga Slamka spasa koja, kako prenosi ovaj dnevni list, «čvrsto odbacuje optužbe o namještanju natječaja». Cijeli tekst pročitajte ovdje i uvjerite se sami s koliko se cinizma i bahatosti a bez ijednog jedinog argumenta provodi KRŠENJE PROCEDURE, ZAKONAKRITERIJA.

Članica je Vlade Republike Hrvatske jasno i glasno cijeloj kulturnoj i široj javnosti dala do znanja da ne poštuje zakone RH, da djeluje mimo predviđene procedure te da samim time ruši temelje demokratskog društva.

Vrhunac cinizma jest izjava da je misteriozno stopostotno povećanje sredstava za kazalište Ulysses, u samo osam dana i mimo propisane procedure, «tehnička pogreška» (!?), odnosno, da je «kompjuter povukao pogrešne podatke»!

Ako je i od Ministarstva kulture - previše je!

Dragi moji Gatesu i Jobse, vi se bavite izmišljanjem antivirusnih programa, štitite računala od virusa, crva, trojanaca i slične gamadi, a još uvijek se niste uhvatili u koštac s ANTIHOBOTNIČKIM PROGRAMOM koji jedini može pomoći hrvatskoj državi, a osobito hrvatskoj kulturi!

Zaludu vam, Gatesu i Jobse, sva znanja ovoga svijeta kada ne možete riješiti problem ulaska hobotnice u računala Ministarstva kulture RH!

A hobotnica je u samo stotinjak dana uspjela uhvatiti za vrat čak i ministricu kulture i zaustaviti joj dotok kisika pa si ova sveučilišna profesorica i ugledna teoretičarka kulturnih politika, koja je imala gotovo stopostotnu podršku kulturne i šire javnosti, dopušta da, u njezino ime, njezina glasnogovornica govori besmislice!

Da je dala izjavu da će provjeriti o čemu se radi i obavijestiti javnost čim završi istraga, u redu, pričekali bismo i vidjeli namjerava li ministrica uistinu uvesti promjene u hrvatsku kulturu, a u skladu s postojećom zakonskom regulativom, ili pak ne namjerava.

No, ministrica se odlučila za ovu neshvatljivu konstrukciju koja je - skandal.

I ZAHTIJEVA SANKCIJE.

Iznimno je zanimljiva činjenica da će se predstava tek osnovanoga kazališta TEATRUM financirati jer, citiram, uključuje suradnju mladih gumaca iz regije što ministrica osobito podržava.

Super.

Znači da se radi o MEĐUNARODNOJ SURADNJI.

Postavlja se pitanje, zbog čega taj, toliko vrijedan program (a nije baš da je originalan i vrijedan jer je već prije dvije godine ta ista predstava igrana i na Sterijinu pozorju i hrvatska bi inačica bila samo reciklaža već napravljenog programa) nije apliciran na Vijeće za MEĐUNARODNU DJELATNOST?

Naime, u kriterijima za Međunarodnu djelatnost NEMA članka koji zahtijeva da je subjekt koji se natječe upisan u Očevidnik kazališta i da je registriran prije negoli je Natječaj raspisan, a s druge strane, jedino se na Međunarodnu djelatnost može aplicirati i na drugi rok, odnosno, 15. ožujka.

Dakle, da je kazalište Teatrum registrirano kako je i kada registrirano i da radi toliko vrijedan međunarodni (regionalni) projekt, mogao je LEGALNO aplicirati na Međunarodnu djelatnost i sve bi bilo lege artis!

Ali nije…

Pitam se, pitam - zašto?

E, pa možda zato što Vijeće za međunarodnu djelatnost RADI PREMA PROPISANIM KRITERIJIMA i nije samo fiktivno tijelo koje se uzima kao paravan za odluke. S druge strane, HOBOTNICA JOŠ NIJE PUSTILA SVOJE KRAKOVE do međunarodne djelatnosti.

A u dramskoj djelatnosti već suvereno vlada i u svojoj je bahatosti potpuno izgubila osjećaj za stvarnost.

Moram reći nekoliko riječi o tim mladim ljudima iz kazališta Teatrum koji su se ni krivi ni dužni našli u središnju čuđenja pa i zgražanja svekolike kulturne javnosti.

Što mogu na ovom slučaju naučiti i oni i svi mladi koji tek trebaju ući u sustav hrvatske kulture?

Prvo, da nije bitan PROGRAM i IDEJA koju imaš, nego poznaješ li nekog člana hobotnice koji će ti srediti financiranje, a drugo, da je jedini način da se uspije u hrvatskom kazalištu klijentelizam i nepoštovanje zakona.

Odlična škola. Ne treba ti druga edukacija u životu osim ove! Zlatna metoda!

Hm, ministrica predaje na Odsjeku produkcije na ADU (ne organizacije, kako ga zove pomoćnik ministrice) čiji studenti uče kako aplicirati na natječaje, hrvatske, a i one europske, pa bi bilo jako dobro da aplikaciju kazališta Teatrum dā na uvid studentima kako bi i oni na primjeru  ove studije slučaja naučili kako se pišu genijalne aplikacije zbog kojih je jedan ministar u stanju dovesti u pitanje vlastiti kredibilitet!

To mora biti neko ČUDO od aplikacije, nikad viđeno (čemu studij uopće, dragi barba Luka) i šteta bi bilo da se ne održi i seminar za širu javnost koji bi ostale subjekte na kulturnoj sceni podučilo kako se, unatoč zakonskoj regulativi koja to onemogućava, uspijevaju dobiti sredstva.

Ako sve ovo što sam napisala NIJE ISTINA, odnosno, ako je uistinu cijela procedura bila prema zakonu, neka Ministarstvo kulture objavi na svojim stranicama da su Kriteriji i Zakoni koji su dostupni na internetskim stranicama ministarstva nevažeći. Dodatno mogu postaviti na stranice odluke Vijeća za dramsku umjetnost pa da svi vide zbog čega se kršila procedura.

Naime, prema Zakon o kulturnim vijećima, rad je Vijeća JAVAN (Članak 1, Stavak 4) i nema nikakve prepreke da javnost sazna punu i pravu istinu.

Da sam članica Vijeća, tražila bih javno objavljivanje odluka, radi zaštite vlastita digniteta.

Ako ministrica i njezin tim smatraju da su zakoni loši i pogrešni, jedini način u demokratskom društvu da se oni mijenjaju jest da se LEGALNOM PROCEDUROM provedu promjene.

PRAVITI SE da važeći propisi ne postoje može imati za posljedicu da se ni korisnici sredstava ne trebaju drže propisane regulative, a sve skupa vodi u - kaos.

Pitam se, jesu li građani 4. prosinca 2011. dali svoj glas za KAOS?

Ili za PROMJENE?

Možda bi Ministrica ipak trebala PROVJERITI tko joj u ministarstvu sadi tikve s hobotnicom jer će se u protivnome sve te tikve obiti o glavu upravo NJOJ.

Ako toga nije svjesna, onda je u velikom problemu.

I ne bih htjela biti zloguka proročica - ali neće dugo opstati i ostati.

A ne odluči li se sama u svojim redovima obračunati s Hobotnicom, i ne treba.

 

Danas na programu