03.09.2012.
HNK Kirka u raljama Ulyssesa i novog natječaja
Ako u Statutu piše da poslovni ravnatelj potpisuje ugovor na 4 godine, odnosno na razdoblje trajanja mandata intendanta, onda se u natječaju ne može pojaviti razdoblje trajanja mandata INTENDANTICE. Jer ne samo da nije u skladu s pravilima nego je i – suludo.

originalno objavljeno na blog.vecernji.hr

"Slamku spasa" piše Vitomira Lončar

Nema mira, nema mira oko našeg zagrebačkog HNK-a!
Mislim si, kraj je ljeta, nirvana, čeka se raspisivanje četvrtog natječaja za intendanta u Zagrebu, u Splitu se pak očekuje potvrda novoga intendanta, pa ću lijepo u miru moći pisati o Drugoj burzi Mreže neovisnih kazališta i kazališnih družina koja se održavala u Zagrebu.
Kadli - paf!
Sudbina reče - Ne, ne, ne, nije ti pisano pisati o 19 predstava s neovisne scene i isto toliko kazališta i družina koje su se predstavile javnosti tijekom pet dana u sklopu Kazališne burze, i to bez ijedne kune potpore. Valja ti se ponovno vratiti matičnoj nacionalnoj kući.
Ljudi moji, ta naša središnja nacionalna kuća traži toliko pozornosti i skrbi kao da je dijete upisano u mlađu jasličku grupu. Na trenutak se okreneš, a ona te odmah pozove svojim plačem (jadikovkama) ili nekim nestašlukom.
Nikad mira…
Dakle, svanula je srijeda, 29. kolovoza, lijep, sunčan dan.
Otvara se Kazališna burza neovisnih kazališta u dvorani Vidra u Draškovićevoj broj 80.
Na Trgu maršala Tita broj 15 tog se lijepog dana ne događa ama baš ništa. Internetska stranica rasporeda predstava za naredno razdoblje zjapi prazna (pogledajte sami na fotografiji…). Ni pisma ni razglednice.


(Usput, otiđite na stranicu londonskog National Theatera i birajte koju predstavu želite gledati u listopadu, u studenom, na Staru godinu, 15. siječnja 2013. …)
No, tijekom dana, događa se PROMJENA!
Pojavio se na internetu raspored predstava, nećete vjerovati, i to čak do 1. listopada!
Ove godine, dakako… Ha, ha, niste valjda pomislili do 2013., apage!
Dakle, do 1. listopada 2012. moći ćete u HNK-u s repertoara HNK-a pogledati slovom i brojkom sljedeće izvedbe: dva «Ere» i jednu «Medeju».
2 + 1 = 3
Tri izvedbe.
Ma, bravo!
Ne znaš tko se više oznojio oko planiranja rasporeda za rujan: intendantica Lederer ili njezina poslovna ravnateljica Stazić.
Dobro, bit će dosta posla za obje oko opsluživanja četiriju izvedaba predstave «Pokojnik» neovisnog kazališta Ulysses koje gostuje na pozornici HNK-a tijekom mjeseca u kojem građani neće moći vidjeti ni jednu jedinu izvedbu svog nacionalnog baleta. Pa poslovnom tandemu Lederer-Stazić ovo zakašnjelo planiranje rasporeda nećemo uzeti za zlo.
Mislim, doista je divno, pa i fascinantno, da jedno neovisno kazalište može imati središnje mjesto i najviše izvedaba zaredom na repertoaru glavne nacionalne kuće tijekom jednog jedinog mjeseca! Uistinu sam dirnuta da je od 13 glumaca koji će odigrati ove predstave čak JEDAN (1) zaposlenik HNK-a. A ostalih 12 zaposlenici su nekoliko zagrebačkih javnih kazališta ili su pak - strani državljani.
Dobro, budimo precizniji, glavne su uloge dodijeljene stranim državljanima.
A naši su glumci više kao «sitniš».
Baš je to lijepo i vješto organizirao glavni producent umjetničke organizacije «Ulysses», plus ravnatelj kazališta Kerempuh, plus predsjednik kazališnog vijeća HNK-a (sve jedno tijelo) - Duško Ljuština.
Ne može bolje.
A sve na radost građana grada Zagreba koji će nakon nekoliko desetljeća ponovno moći vidjeti Nušića na sceni HNK-a. Dobro, ne baš izvornog Nušića, jer je ijekaviziran, ali zato u "izvorno" ijekavskoj interpretaciji Jelisavete Seke Sablić.
Mislim, kad se već ijekavizira Nušić, "logično" je da glavnu ulogu ne igra glumica s ijekavskoga govornog područja nego ju trebamo uvesti s - ekavskog.
Da nas nauči - ijekavštini.
A izgleda da i nemamo dobrih glumica koje bi mogle igrati glavne uloge.
Iz cijele priče uzet ćemo samo - dobro, a to je da je, u skladu sa Strategijom kulture naše zemlje, došlo do svekolikog umrežavanja: umrežavanja neovisne i javne kulture, regionalnog umrežavanja, umrežavanja zagrebačkih javnih kazališta… Ma podrobna analiza pokazala bi sasvim sigurno još koju razinu dubinskog (podzemnog) strateškog umrežavanja koju mi, obični smrtnici, običnim okom i ne možemo vidjeti.

A sve zahvaljujući Dušku Ljuštini.

A kome drugome? Pa tko bi drugi osim njega mogao tako usklađeno strateški djelovati na svim područjima?
Inače, kako piše na službenim stranicama HNK-a, sve do 3. rujna ulaznice za predstave kazališta Ulysses u HNK-u možete rezervirati - na privatnom broju nečijeg mobitela! Ili na mail Ulyssesa. Ne HNK-a. Zanimljiva rabota.
U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu najvjerojatnije su još uvijek svi na godišnjem odmoru pa nema tko ni dignuti slušalicu, a kamoli odgovoriti na mail. I prodati ulaznice za predstave u (svojoj) dvorani HNK-a.
Divota.

Četvrtak je na Kazališnoj burzi predstavio pet predstava pet neovisnih kazališta iz dviju županija. I jedan okrugli stol.

A što se predstavilo na Trgu maršala?
NATJEČAJ.
Hm, hm, NATJEČAJ?
Da, natječaj.
Na kojem si intendantica traži pomoćnika, poslovnog ravnatelja (M/Ž) s područja društvenih znanosti na vrijeme od 4 godine, odnosno na razdoblje trajanja mandata intendantice.
IntendantICE.
Čudna mi čuda…
Moram priznati da me zateklo…
Čitam natječaj jednom, dvaput, triput…
I pokušavam složiti kockice - što sad to znači? Otkuda puše ovaj vjetar? I u kojem bi nas smjeru mogao otpuhati?
Ali, teorija nas uči: prvo analiziraj postojeće stanje.
Dakle, postojeće stanje jest da postojeća intendantica Lederer ima poslovnog ravnatelja (ne M/Ž, kako piše u natječaju, nego Ž) - Stelu Stazić.
Uzimam Zakon o kazalištu, a on nedvosmisleno kaže da intendant DOLAZI i ODLAZI sa svojom ekipom (poslovni ravnatelj i ravnatelji opere, drame i baleta). Odnosno, kad ide intendant, ide i cijela družina zajedno s njim. (U Njemačkoj i Nizozemskoj, na primjer, ide s intendantom i cijeli ansambl, osim glumaca u zaštićenoj dobnoj skupini.)
U našem slučaju to znači da kad odlazi Ana Lederer, odlazi i Stela Stazić (Sanja Ivić, Branko Mihanović i Irena Pasarić za ovu priču, kao i za mnoge druge oko HNK-a u Zagrebu - nisu bitni).
Dobro…
Zakon je nedvosmislen (Članak 23).
Valja mi kopat po Statutima.
U Statutu piše da poslovni ravnatelj potpisuje ugovor na 4 godine, odnosno na razdoblje trajanja mandata intendanta. Hm, možda je kvaka 22 u ovome ISPRED zareza? U ove 4 godine…? Možda se u Žutoj kući pokušava zadržati barem Stela Stazić kad je sve manje izgledno da će to uspjeti i Ani Lederer. A ruku na srce, nije li u cijeloj priči Stela Stazić i važnija Dušku Ljuštini od Ane Lederer? Pa koga ćeš štititi ako ne svoju kumu? Koju, kao, službeno nadzireš.
I da vas ne gnjavim, nakon analize četiriju Statuta donesenih nakon donošenja Zakona o kazalištima (onih iz 2007, 2009, 2011. i 2012) mogu vam samo reći da je ovaj posljednji promijenjen prema uvjetima koje nedvosmisleno ispunjava - tko, tko?
Stela Stazić!
Bingo!
Donedavno je poslovni ravnatelj mogao biti i menadžer u kulturi (logično). Teško je povjerovati, ali je istinito - u nacionalnoj klasifikaciji ne postoje menadžeri u kulturi pa su izbačeni i iz Statuta. Ali zato u nacionalnoj klasifikaciji POSTOJE kazališni PRODUCENTI koji su mogli ući i u Statut HNK-a i u već spomenuti Natječaj.
Ali, zamislite, nisu ušli!
Da se eventualni nepoželjni kandidati eliminiraju iz Natječaja bez previše problema.
Kad bolje promislim, mogli su s Trga maršala u natječaju objaviti i - slike: intendantice i njezine kandidatkinje. Odabranice Hobotnice. Da je odmah svima sve jasno, a ne da nas drže u neizvjesnosti. To bi išlo i bez teksta. Koji im je ionako nepremostiva prepreka.
No, neću sada dalje o ovom Natječaju. Malo ću pričekati.
Kako kaže jedan naš prijatelj i kolega: «Nek' se paca.»
Bilo je u proteklih nekoliko mjeseci toliko spinova i prekobicavanja oko tih natječaja da je još - svašta moguće.
Mljac, jako se veselim ovoj jeseni. Bit će poslastica za Slamkicu u neograničenim količinama!
I za kraj, budući da rujan nije poslovno prenaporan za intendanticu i poslovnu ravnateljicu, predlažem im da malo proučavaju članke o ženskim mocijskim parnjacima u zakonskim tekstovima (i sl.) iz Zbirke jezičnih savjeta Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje (eto linka).
Pa da napokon jedan Natječaj bude - pismen. Mislim, iznimno cijenim rodnu osviještenost naše intendantice, ali natječaj nije mjesto za tu vrstu prezentacije.
Pa ako u Statutu piše da poslovni ravnatelj potpisuje ugovor na 4 godine, odnosno na razdoblje trajanja mandata intendanta, onda se u natječaju ne može pojaviti razdoblje trajanja mandata INTENDANTICE. Jer ne samo da nije u skladu s pravilima nego je i - suludo.
Ili ipak nije suludo?
Možda nam intendantica i putem ovog natječaja poručuje da ipak - ostaje?

Pa da, kad je već tako, trebalo je napisati izravno: mandata intendantice Lederer. Ane.
Ne moram ni pisati da se nastavlja…

 

Danas na programu