Kazalište Mala scena, Medveščak 2, HR-10000 Zagreb, Croatia
tel. (01) 468 3352, 468 3373, 4683 944, fax (01) 4683 370

Svibanj u Maloj sceni
(svibanj 2014.)

Ako ne vidite sadržaj ovog newslettera posjetite naše online izdanje

Uvod

Još se jedna sezona približava svome kraju, sezona koja nam je donijela mnogo radosti i uspjeha. Naše su nove predstave ("Smiješno čudovište", "Godišnja doba" i "Priča o zvuku") odlično primljene i kod publike i kritike, a reprizne predstave nastavljaju privlačiti interes domaće i inozemne javnosti. Dokaz je to vrijednosti i kontinutiteta, a potvrda tome su i pozivi na festivale u zemlji i inozemstvu.

"Smiješno čudovište" sudjelovalo je na Festivalu glumca u Vinkovcima 19. svibnja. Mladi glumci Dajana Biondić, Petar Cvirn i Ivan Vukelić svojom su originalnom igrom oduševili mladu publiku i na najbolji se mogući način predstavili publici na ovom važnom susretu hrvatskih glumaca

Mala scena otputovala je u turski grad Eskisehir gdje će na Međunarodnom festivalu za djecu i mlade (9 th. International Eskisehir Children and Youth Theatres Festival) odigrati svoju sada već slavnu predstavu "Iglica" Lane Šarić. "Iglica" je nastala u suradnji kazališta Mala scena i Triko cirkus teatra, a praizvedba je održana 31. siječnja 2013. godine. Ova predstava o različitoj djeci za uzrast od 4 do 10 godina već je gostovala na više međunarodnih festivala, a poziv za Eskisehir festival dobila je nakon prošlogodišnjeg iznimnog uspjeha naše "Priče o oblaku" koja je igrana na engleskom jeziku.

U nedjelju, 8. lipnja u 20.30 sati predstava "JaTiOnoMi..." koju smo radili u suradnji s kazalištem ActLab iz Zagreba, izvest će se na festivalu "Kastafsko ljeto" na koji je selektirana nakon velikog uspjeha i tri nagrade na festivalu Mali Marulić u Splitu! Dođite u Kastav i pogledajte našu predstavu o posvajanju djece!

"Priča o oblaku" u Kini

"Priča o oblaku" gostovat će u Guangzhou, Kina, 7. i 8. lipnja, gdje će u Little Happyman Theatre-u odigrati šest izvedaba.

Predstava Ivice Šimića i Roberta Frabettia igrat će se u organizaciji i na poziv Guangzhou Happyman Culture Arts And Education Co,.Ltd. Uz izvedbe na engleskom jeziku i simultanim prevođenjem na mandarinski, Ivica Šimić održat će i nekoliko seminara i radionica za lokalne umjetnike, učitelje i pedagoge.

"Priča o oblaku" pokazat će se kineskoj djeci kao dio promotivnih aktivnosti kojima se želi afirmirati novoosnovani festival kazališta za djecu i mlade koji će se održavati u Guangzhou-u i Zhuhai-u u ljetu 2015. godine. Ivica Šimić postavljen je za umjetničkog direktora festivala i potpredsjednika organizacionog odbora.

Gostovanja

"Bum Tomica" Silvije Šesto gostuje u Ivancu 26. svibnja, a 27. svibnja u Zlatar Bistrici. 

"Priča o zvuku" gostuje na Krku 3. lipnja u Centru za kulturu Grada Krka.

Ne propustite pogledati naše predstave!

Gostovanje Gustl teatra

Nakon prosinačke premijere u Zagrebu i održane siječanjske premijere u Pečuhu, ne propustite proljetne izvedbe projekta Gustl Teatra Cabaret na crno, koji u zanimljivoj interakciji publici otkriva što treba učiniti i kako se treba postaviti na tržištu rada.

Rezervirajte svoje ulaznice za predstavu 23. svibnja s početkom u 20 sati.

Radi se o kabaretskoj predstavi koja kroz tečaj za prekvalifikaciju na zabavan način govori o hrvatskoj svakodnevici i surovoj zbilji. Redatelj predstave Ivan-Goran Vitez ujedno je i autor teksta, uz Zorana Lazića i Tonćija Kožula.

U predstavi glume Robert Ugrina, Asim Ugljen i Petra Težak - svi redom nezaposleni samostalni umjetnici. Svaki od ovih glumaca igra više lica u ovom kabaretskom komadu, a sve na glazbu Mate Matišića, koji je autor glazbenih songova. Producentica predstave je Julia Martinović, a likovno oblikovanje i kostimografiju potpisuje Sara Lovrić Caparin.

Predstava je nastala u koprodukciji s Hrvatskim kazalištem Pečuh.

Sav prihod odlazi potrebitima u Gunji.

Dvije premijerne predstave V. gimnazije iz Zagreba u Maloj sceni

Ove je godine Mala scena prvi put ostvarila, iznimno uspješnu, suradnju s V. gimnazijom iz Zagreba. Pod vodstvom profesorice Vesne Muhoberac, autorice ideja za predstave i redateljice predstava, u Maloj je sceni dva puta prikazana predstava nastala prema izvornome tekstu najboljega hrvatskoga komediografa – Marin Držić: "Skup" u izvedbi učenika V. gimnazije. To je prvo gimnazijsko izvođenje ove Držićeve vrhunske komedije u Zagrebu.

U Maloj sceni dva se puta prikazuje premijerna predstava u trajanju od devedeset minuta utemeljena na iznimnom tekstu francuskoga književnika rumunjskoga podrijetla – Eugene Ionesco: "Ćelava pjevačica". Pod redateljskim vodstvom profesorice Vesne Muhoberac izvode je profesori V. gimnazije i jedan učenik V. gimnazije iz Zagreba. To je prvo takvo izvođenje ove izvrsne avangardne drame u Zagrebu. Gledalište je na svim predstavama svaki put prepuno, a pljesak gromoglasan i dugotrajan.

Vesna Muhoberac dobitnica je niza hrvatskih i svjetskih nagrada.

Kazališni FF-festival u Maloj sceni

Ove je godine Mala scena prvi put ostvarila, iznimno uspješnu, suradnju s Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu. Premijerno je izvedena autorska predstava Yorick, utemeljena na tekstovima Williama Shakespearea i 23 druga autora iz hrvatske i svjetske književnosti. Ideju, režiju i dramaturgiju te predstave o ludilu i ludizmu u kojoj se izvodi 40 vrhunskih tekstova potpisuje profesorica i akademska kazališna profesionalka Mira Muhoberac, a izvođači su studenti Filozofskoga fakulteta.

Od 31. ožujka do 18. svibnja održan je, prema zamisli Mire Muhoberac, i Kazališni FF-festival u Maloj sceni. Zamisao, režiju i dramaturgiju svih predstava na FF-festivalu ostvarila je Mira Muhoberac, a premijerne predstave izvodili su studenti FF-a i drugih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Nakon predstave "Yorick", koja je otvorila Festival, na FF-festivalu izvedene su sljedeće predstave:
Miroslav Krleža: Gospoda Glembajevi (100 minuta);
Čehov i Beckett: Čekanje (Tri sestre i U očekivanju Godota: San i igra, igra i san) (120 minuta);
Samuel Beckett: Svršetak igre (80 minuta).

Te su predstave i višekratno reprizirane pred prepunim gledalištem Male scene, uz velik i snažan pljesak. Prva inačica sad premijerno obnovljene predstave "Gospoda Glembajevi" izvedena je prošle godine u okviru projekta 100 godina Glembajevih (predstava i knjiga), za koji su autori dobili Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu, tj. nagradu za najbolji projekt Sveučilišta u Zagrebu.

Ovim kazališnim festivalom obilježava se 450 godina engleskog autora Williama Shakespearea, 110 godina od odlaska ruskog autora Antona Pavloviča Čehova i 25 godina od odlaska irskoga nobelovca Samuela Becketta.

Mira Muhoberac dobitnica je niza hrvatskih i svjetskih nagrada.

4. Burza neovisnih kazališta

I ove će se godine, 30. i 31. kolovoza u Maloj sceni održati Burza "Mreže neovisnih kazališta i kazališnih družina u Republici Hrvatskoj".  Ova, 4. po redu Burza predstavit će publici recentna ostvarenja neovisnih kazališta za djecu i za odrasle.

Ne propustite ovu inovativnu manifestaciju koja vam nudi alternativnu ponudu kazališnih predstava. Podržite svojim dolaskom neovisnu kazališnu scenu! Kupujte predstave neovisnih kazališta!

"Za Gunju" u Maloj Sceni

Mala scena pomaže nastradalima u Gunji.

U petak, 23. svibjnja u 20 sati Gustl teatar odigrat će "Cabaret na crno", a studenti Muzičke akademije u Zagrebu osmislili su poseban glazbeni program koji će izvesti u četvrtak 22. svibnja u 19 sati. Cijena ulaznice je 20,00 kuna!

Pridružite nam se, ulaznice već danas rezervirajte on line i zajedno s nama pomozite potrebitima u nevolji!

SPONZORI

Zagreb.hr - Službene stranice Grada ZagrebaMinistarstvo kulture Republike HrvatskeZaklada Kultura nova


SPONZORI SEZONE

ADOR - Web solution finderKaligrafSlatka TajnaPresscut


MEDIJSKI SPONZOR

gradnadlanu.com

Ukoliko više ne želite primati naš newsletter odjavite se ovdje .
Powered by
Designed by