Kazalište Mala scena, Medveščak 2, HR-10000 Zagreb, Croatia
tel. (01) 468 3352, 468 3373, 4683 944, fax (01) 4683 370

Listopad u Maloj sceni
(Listopad 2013.)

Ako ne vidite sadržaj ovog newslettera posjetite naše online izdanje

Smiješno čudovište

Smiješno čudovište, naša nova predstava kojom smo otvorili sezonu 2013./2014. (premjerno izvedena 12. rujna) naišla je na neskriveno oduševljenje kako publike, tako i kritike. Mlada autorska ekipa predvođena redateljicom Anom Prolić, producenticom predstave Vedranom Reberšak (kojoj je ovo bila prva profesionalna produkcija i diplomski rad) sjajnom Dajanom Biondić, slijepom glumicom koja u predstavi igra slijepu djevojku, što je presedan u hrvatskoj kazališnoj povijesti te uz izvrsne mlade glumce Petra Cvirna i Ivana Vukelića, iznjedrila je prekrasnu predstavu koja Maloj sceni daje dodatnu vrijednost i u potpunosti opravdava naše strateško opredjeljenje da vrata kazališta sve više otvaramo mladim umjetnicima i novim estetikama.

Pročitajte uistinu sjajne kritike Smiješnog čudovišta na našim internetskim stranicama. Sigurni smo da će vas i one potaknuti da posjetite jednu od izvedaba na našoj subotnjoj matineji već 5. rujna u 17:00 ili 18:00 sati. Rezervirajte svoje mjesto ovdje.

Iz kritike:
"Glumački trojac ispričao je priču o prijateljstvu koje druge prihvaća takve kakvi jesu, a malena Yuki i smiješno čudovište pokazali su djeci da je puno važnije ono što na drugima vidimo "očima srca", od onog što je običnim očima vidljivo."
Glas koncila, 22. rujna 2013.

Iglica na festivalima

Iglica, predstava koju smo ostvarili u suradnji s Triko Cirkus Teatrom u siječnju 2013., nastavlja svoj put po festivalima. Nakon više nego uspješnog sudjelovanja na festivalu u Prištini 27. rujna, Iglica će predstavljati Malu scenu na Susretu Hrvatskog centra ASSITEJ u Čakovcu 15. listopada te na Lutkarskoj reviji u Rijeci 5. studenog. Ako ste u Čakovcu ili Rijeci u dane festivala, ne propustite pogledati našu Iglicu, a ako ste u Zagrebu 12. listopada, posjetite nas u Maloj sceni u 17:00 ili 18:30 sati. Rezervirajte svoje ulaznice već sada ovdje.

Slamka spasa - druga knjiga

Slamka spasa, blog koji svake nedjelje Vitomira Lončar objavljuje na Blogosferi Večernjeg lista i u kojem analizira kazališni život u Hrvatskoj, doživjela je svoje prvo tiskano izdanje 2012. godine. Knjiga je, kao i sam blog, izazvala velike reakcije hrvatske kulturne javnosti, ali i inicirala nezapamćen napad na kazalište Mala scena. Usprkos neutemeljenim i falsificiranim optužbama na račun kazališta i pokušaja da se Vitomira Lončar "ušutka", Slamka spasa opstala je kao jedan od rijetkih uporišta kritičke misli u hrvatskom javnom prostoru. Nakon više od godinu dana borbe protiv svih anomalija hrvatskog kazališnog života, ali i borbe za opstanak Male scene u kojoj je kazalište preživjelo (zahvaljujući i vašoj podršci) i tijekom koje je Slamka spasa izrasla u opće mjesto slobode govora i javnog djelovanja, Biblioteka Mala scena tiskala je i drugi dio zbirke: Slamka spasa - drugi dio koja obuhvaća kolumne objavljene na Blogosferi Večernjeg lista od 6. svibnja 2012. do 1. rujna 2013.

Promocija knjige Slamka spasa - drugi dio održat će se 16. listopada u 18:00 sati u kazalištu Mala scena.

Knjigu će promovirati Velimir Visković i Nora Krstulović, a dijelove iz knjige čitat će Anja Šovagović Despot.

Veselimo se vašem dolasku.

Vitomiri Lončar nagrada Maslačak znanja

Dr. sc. Vitomira Lončar, osnivačica i direktorica kazališta Mala scena, dobitnica je ovogodišnje nagrade "Maslačak znanja" za postignuća u učenju odraslih osoba za 2013. godinu. Ova vrijedna nagrade Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih iz Zagreba uručena je Vitomiri Lončar na otvorenju Tjedna cjeloživotnog učenja 30. rujna 2013. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Ponosni na ovo vrijedno Vitomirino postignuće, od srca čestitamo!

Dvije nove predstave

Nakon premijere Smiješnog čudovišta koju smo namijenili djeci od 5 godina na više, započeli smo s pokusima za dvije nove predstave namijene našoj najmlađoj publici. Repertoar iz serije predstava "Priča o ..." (Priča o oblaku, Priča o kotaču, Priča o svjetlu i Priča o vodi) kojim se Mala scena svrstala u red europskih kazališta koja njeguju repertoar za "bebe" i po kome je prepoznatljivo kao jedino kazalište u Hrvatskoj koje se sustavno brine o estetskom odgoju naše najmlađe publike, obogatit ćemo još jednom pričom, ovoga puta Pričom o zvuku. Autorski projekt kolektiva SKROZ, autorskog dvojca Nora Krstulović i Vedran Peternel uvest će djecu u čaroban svijet zvukova. Premijeru planiramo za 13. veljače 2014. 

I dok Nora Krstulović i Vedran Peternel vrijedno rade na Priči o zvuku, Ivica Šimić započinje rad na svojem autorskom projektu za djecu od 3 godine na više - Godišnja doba, nastavljajući tako svoj razgovor s malenima o svijetu koji nas okružuje, o ciklusima prirode, o elementima kojima je svijet sagrađen, o životu i življenju. Ovaj će izazovni projekt zaživjeti u Maloj sceni 9. siječnja 2014.

Redovito ćemo vas obavještavati o procesu rada na našim novim predstavama, a vas pozivamo da nas pratite i posjetite u Maloj sceni.

Figaro ponovno u Maloj sceni

Figarov pir (Le nozze di Figaro), slavna Mozartova opera u produkciji Male sceni koju su u proljeće 2013. izveli studenti Muzičke akademije pod vodstvom red. prof. Cynthie Hansell-Bakić, doživjela je veliki i neočekivani uspjeh. Osam izvedaba, uključujući i sjajnu predstavu u Kneževom dvoru na Dubrovačkim ljetnim igrama, entuzijastički prijem kod publike, posebno mladih, potvrdilo je da se radi o iznimno nadarenim mladim ljudima koji će u budućnosti igrati značajnu ulogu u opernom svijetu. Potvrda kvalitete našeg Figara došla je i od Zagrebačkog sveučilišta koji je nagradio Bugu Mariju Šimić, Marijanu Radičević i Emila Martinovića Rektorovom nagradom za akademsku godinu 2012./2013.

Figarov pir ponovno igramo u Maloj sceni 13. listopada u 19.30 sati. Ne propustite vidjeti ovu izvrsnu mladenačku verziju Mozartovog remek djela. Ulaznice su u prodaji i možete ih rezervirati on line.

Raspored predstava

Raspored predstava Male scene do Nove godine postavljen je na naše internetske stranice. Pogledajte program, odaberite predstavu kojom želite razveseliti svoje dijete, rezervirajte i platite svoje ulaznice on line.

Već sada primamo rezervacije i za Dane dječje radosti. Darujte svoju djecu predstavom Iglica i druženjem sa Sv. Nikolom ili Djedom Mrazom.

Nagrada Teatra.hr

Počinje lov na Teatar.hr Nagrade Publike!

Jedina domaća nagrada za izvedbene umjetnosti o kojoj u potpunosti odlučuje publika, ove će godine biti dodjeljena 21. studenoga, a prvi krug glasanja za laurete započinje točno u ponoć 30. rujna na adresi http://nagrada.teatar.hr . Za nagradu konkuriraju predstave premijerno izvedene u razdoblju od 1. rujna 2012. do 31. kolovoza 2013. godine. U prvom krugu glasanja, a koji traje do 31. listopada, gledatelji predlažu nominacije u deset kategorija:

  • predstava godine
  • izvođač godine
  • izvođačica godine
  • redatelj / koreograf godine
  • najbolji novi tekst
  • nezavisno kazalište godine
  • festival godine
  • osoba godine
  • najprecjenjenija produkcija godine
  • skandal godine

Pridržavajući se pravila Nagrade, svaki posjetitelj portala Teatar.hr može predložiti do 3 kandidata u svakoj od navedenih kategorija. Drugoga studenog točno u 12 sati na stranicama Teatra.hr bit će objavljen popis od po pet najbolje plasiranih prijedloga u svakoj od kategorija Nagrade, koji ujedno čine i nominacije za Teatar.hr Nagradu publike. Od tog trenutka, pa sve do 20. studenoga u 12 sati, publika može glasati za ponuđene kandidate u svakoj od kategorija. Svaki glasač može u svakoj kategoriji glasati samo za jednu od pet ponuđenih opcija.

Prošle je godine, zahvaljujući vašim glasovima, Vitomora Lončar proglašena Osobom godine, Mala scena bila je nominirana za najbolje neovisno kazalište i "osvojila" drugo mjesto iza Triko Cirkus Teatra (s kojim smo tako uspješno stvarali Iglicu), a Nina Horvat, za Ružičastu Sanjaricu bila je nominirana za najbolji dramski tekst, jedini tekst za djecu i mlade među svim nominiranima.  Smatramo sve to ogromnim uspjehom našega kazališta. Pozivamo vas da nas i ove godine podržite i date svoj glas za naše predstave i umjetnike koji su stvarali repertoar Male scene u sezoni 2012./2013.

Više informacija o Teatar.hr Nagradi Publike potražite na njezinim službenim stranicama: http://nagrada.teatar.hr/

Vaša Mala scena

SPONZORI

Zagreb.hr - Službene stranice Grada ZagrebaMinistarstvo kulture Republike HrvatskeZaklada Kultura nova


SPONZORI SEZONE

ADOR - Web solution finderKaligrafSlatka TajnaPresscut


MEDIJSKI SPONZOR

gradnadlanu.com

Ukoliko više ne želite primati naš newsletter odjavite se ovdje .
Powered by
Designed by