Kazalište Mala scena, Medveščak 2, HR-10000 Zagreb, Croatia
tel. (01) 468 3352, 468 3373, 4683 944, fax (01) 4683 370

Lipanj u Maloj sceni
(lipanj 2013.)

Ako ne vidite sadržaj ovog newslettera posjetite naše online izdanje

Mala scena na kraju sezone

Mala scena završava svoju 24. sezonu. Bit će to sezona obilježena velikim uspjesima naših predstava, prije svega Ružičaste Sanjarice koja je osvojila pregršt nagrada: Dado Ćosić osvojio je nagradu HDDUa za najbolju ulogu u predstavama za djecu i mlade, a Gea Gojak bila je nominirana za tu istu nagradu u kategoriji najboljih glumica. Dado Ćosić osvojio je i nagradu za najboljeg glumca na festivalu Mali Marulić, a autorica Nina Horvat na istom je festivalu nagrađena za najbolji tekst za djecu i mlade. Nina Horvat bila je nominirana i za nagradu portala Teatar.hr za dramski tekst. Uz ovu nominaciju, Mala scena bila je nominirana za najbolje neovisno kazalište, a Teatar.hr proglasio je Vitomiru Lončar osobom godine. Naš je rad prepoznat i u inozemstvu što je potvrdio i londonski TimeOut, koji je u svojem je broju posvećenom Hrvatskoj, uvrstio Malu scenu među 100 najistaknutijih institucija kulture u Hrvatskoj. Ponosni smo na ova postignuća!

Sezonu ćemo pamtiti i po novom, društveno odgovornom repertoaru kojim dotičemo bolna pitanja dječje egzistencije. U predstavi Život je san Darka Lukića govorimo o odgoju, obrazovanju i pripremi mladih za ulogu koju bi trebali imati u životu. U Iglici govorimo o djeci koja su na bilo koji način drugačija, koja nose na sebi "pečat" posebnosti koja ih izdiže iz prosjeka i koja zbog toga trpe različite frustracije i probleme. Predstavu smo ostvarili u suradnji s Triko cirkus tearom, koji je u Malu scenu donio novi, suvremeni kazališni jezik i obogatio nas svježim kazališnim izrazom. U predstavi JaTiOnoMi... nastalu u suradnji s ActLabom, govorimo pak o posvajanju djece i svim problemima s kojima se susreću kako roditelji, tako i djeca koja dolaze u život obitelji. Iznimno nježna i suptilna predstava kruna je naših nastojanja da s publikom uspostavimo dijalog na različite "teške" teme dječjeg odrastanja. Sezonu smo završili izvedbom opere Figarov pir u interpretaciji mladih pjevača, studenata Muzičke akademije u klasi profesorice Cynthie Hansell-Bakić koja je na najljepši mogući način predstavila novu generaciju pjevača koji će u budućnosti ostvariti velike uspjehe na našoj opernoj sceni.

Na žalost, sezonu je obilježila i borba Male scene za opstanak, a protiv zatvaranja koje prijeti kazalištu na kraju sezone zbog neisplaćenih dugovanja Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport i zbog drastičnog smanjenja financiranja kojim se želi zatvoriti naše kazalište. Bez obzira na uistinu ogromnu podršku kazalištu koje dolazi sa svih strana svijeta, bez obzira na sve argumente kojima smo dokazali legitimnost našeg rada i opravdanost našeg postojanja, bez obzira na sva umjetnička postiguća i rezultate, Gradski ured i Gradonačelnik još uvijek nisu odlučili hoće li omogućiti nastavak našeg rada ili će zatvoriti kazalište. Budući da financijski Mala scena nije više u stanju održavati svoj program, a u slučaju da Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport do kraja mjeseca lipnja ne isplati svoja dugovanja, bit ćemo prisiljeni započeti proces zatvaranja kazališta. Usrdo se nadamo da se to ipak neće dogoditi.

Superheroj napokon u Hrvatskoj

Pune tri godine kazalište Mala scena radilo je na predstavi "Superheroj" u suradnji s partnerima iz Južne Koreje, Japana, Tajvana, Rusije, Hong Konga i Austrije, a svjetska praizveba održana je u Nacionalnom kazalištu u Seulu, Koreja, 26. srpnja prošle godine. Nakon Multikulturnog festivala u Seulu, predstava je odigrana sveukupno 42 puta u svim zemljama sudionicama, a krajem lipnja napokon stiže i u Hrvatsku! Čak tri izvedbe održat ćemo u Maloj sceni 26. lipnja (u 10, 18 i 20 sati)! Nakon Zagreba odlazimo na Međunarodni festival djeteta u Šibenik gdje će se predstava izvesti u Hrvatskom narodnom kazalištu 28. lipnja u 19 sati, a hrvatska će turneja završiti u Bakru, 30. lipnja u 21 sat u sklopu proslave ulaska Hrvatske u EU. Ulaznice za izvedbe u Maloj sceni možete rezervirati već danas! Ne propustite ovu iznimnu predstavu za mlade i odrasle od 9 godina naviše u kojoj se govori na 7 jezika! Gostovanje "Superheroja" u Hrvatskoj poduprli su Ministarstvo kulture RH i Grad Zagreb.

Mala scena na Festivalu djeteta u Šibeniku

Na ovogodišnjem 53. Međunarodnom Dječjem Festivalu u Šibeniku Mala scena nastupit će s čak tri predstave: Superheroj, predstavu nastalu u suradnji s kazalištima iz Azije i Europe predstavit ćemo publici u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku 28. lipnja u 19 sati,  Mala sirena, lutkarska predstava redateljice, dramaturginje, scenografkinje i lutkarice: Katarine Arbanas predstavit će se u Lutkarskom programu u crkvici Sv. Krševana 4. srpnja, a Iglica će nastupiti u sklopu programa Trgova i ulica ispred crkvice Sv. Ivana 5. srpnja u 20 sati. Ako ste gosti Festivala djeteta ili ako će te se zateći u Šibeniku za vrijeme trajanja festivala, ne propustite priliku pogledati naše predstave.

Figaro na ljetnim festivalima

Figarov pir, mladenačka interpretacija remek djela W.A.Mozarta izvedena u Maloj sceni 28. travnja doživljava pravi i neočekivani uspjeh. Neodoljiva mladenačka izvedba studenata Muzičke akademije pod vodstvom iskusne profesorice Cynthie Hansell-Bakić imat će svoje izvedbe na Dubrovačkim ljetnim igrama, u Atriju Kneževa dvora 16. srpnja, 18. srpnja gostovat će u Blatu na Korčuli, a 19. srpnja u samom gradu Korčuli. Nikako nemojte propustiti ovaj mali dragulj mladog opernog naraštaja i sami se uvjerite u vrijednosti naših mladih pjevača kojima je ovo najava velikih dostignuća u budućnosti.

Iglica na festivalu Bitolino

Mala scena već tri godine uzastopno sudjeluje na festivalu Bitolino u Bitolju. Nakon Kamenja i Ružičaste sanjarice koji su predstavljali kazalište proteklih godina, ove će godine makedonsku publiku 7. kolovoza zabaviti Iglica. Radujemo se ponovnom susretu s prijateljima iz Makedonije i ponovnom nastupu na festivalu.

Zahvala

Na kraju možda zadnje sezone kazališta Mala scena, želimo zahvaliti svima vama koji ste nas podržavali i bodrili u našoj borbi za opstanak kazališta. Zahvaljujemo na stotinama pisama podrške koje smo dobili sa svih strana svijeta od kolega, prijatelja, ali što je najvažnije od vas koji ste svih ovih godina vjerno i budno pratili sve što smo radili u nastojanju da hrvatskoj publici damo europsko kazalište za djecu i mlade i predstave koje smo mislili da naša djeca zaslužuju. Bez obzira na neizvjesnu budućnost kazališta i bez obzira na krajnji rezultat naše borbe, vaša će potpora i podrška ostati najveća vrijednost našeg 25 godišnjeg postojanja. Pisma podrške još uvijek stižu na adresu we-support@mala-scena.hr i bilo bi nam važno da nas i vi podržite u našoj borbi za kazalište.

Neizmjerno vam hvala!

Sva pisma podrške koja su stigla na našu adresu možete pročitati na našim stranicama  http://www.mala-scena.hr/home/pisma-podrske.aspx

Vaša Mala scena

SPONZORI

Zagreb.hr - Službene stranice Grada ZagrebaMinistarstvo kulture Republike HrvatskeZaklada Kultura nova


SPONZORI SEZONE

ADOR - Web solution finderKaligrafSlatka TajnaPresscut


MEDIJSKI SPONZOR

gradnadlanu.com

Ukoliko više ne želite primati naš newsletter odjavite se ovdje .
Powered by
Designed by